Bosstraat 73 - Vaals

Vaals

TYPE

Monument

KAMERS

n.b.

LOCATIE

Vaals
Adres: Bosstraat 73 6291CG VAALS
Vraagprijs: € 1500.000 kk
Bouwvorm: bestaande bouw
Ligging: gelegen in op een riant perceel met parkachtige tuin,
Oppervlakte: 360 m2
Oppervlakte perceel: 5970 m2

In de luwte van het centrum, aan het prachtige Bloemendalpark, staat villa Hestia. Deze villa, met elementen van chaletstijl en neo-renaissance, is omstreeks 1915 gebouwd in opdracht van wethouder J.H. Eich. Nu, meer dan 100 jaar later, is dit een markante monumentale villa’s met een inhoud van maar liefst 2800 m³, gesitueerd op een magnifiek perceel van 5970 m² aan de rustige Bosstraat. Begin jaren 90 is de villa uitgebouwd en gerenoveerd, met behoud van karakteristieke elementen. Hier kunt u ruim wonen, wonen met werken combineren en familie of vrienden in stijl ontvangen. Kinderen kunnen eindeloos spelen, zowel binnen als buiten, en het bijgebouw is een goede plek voor de fietsen en uw (klassieke) auto.

Wonen in een rijksmonument
Huize Hestia staat bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ingeschreven als rijksmonument met nummer 491826. De inschrijving in het register dateert van 15 januari 1996. Samengevat luidt de omschrijving:

“ Vrijstaande villa, genaamd HUIZE HESTIA, omstreeks 1915 gebouwd in opdracht van J.H. Eich. De architectuur vertoont elementen van chaletstijl en neo-renaissance. In 1922 werd het pand voorzien van een overhuifde entreepartij en een dubbele inrijpoort met pijlers in de reeds bestaande natuurstenen tuinmuur.

Huize Hestia is vanwege de bouwstijl, de hoogwaardige esthetiek, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek van bovenregionale architectuurhistorische waarde. Het pand is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de gemeente Vaals. Het pand beschikt over een redelijke mate van architectonische gaafheid en is van belang voor de visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Bovendien beschikt Huize Hestia vanwege de bouwstijl over architectuurhistorische zeldzaamheid.”

De locatie:
De villa staat in het tweede deel van de Bosstraat, pal aan het Bloemendalpark. De winkels, supermarkten, restaurants, scholen en andere voorzieningen in Vaals bevinden zich in de nabijheid. Vaals is bekend vanwege het Drielandenpunt en de prachtige natuur, met uitdagende heuvels en uitgestrekte bossen. Bezoek met mooie Aken en Maastricht, beiden goed bereikbaar met de bus. In Aken bevindt zich de universiteit met een uitstekend ziekenhuis en de uitvalswegen zorgen voor goede verbindingen met Heerlen, Maastricht en Luik.

Enkele kenmerken:

Statig rijksmonument, gebouwd in 1915 in opdracht van wethouder J.H. Eich
Houten kozijnen, grotendeels met dubbel glas
Geïsoleerd dak (glaswol), in de jaren 90 gecontroleerd en waar nodig hersteld
Geheel vernieuwde linkergevel met zogenaamde beverstaartjes
Verwarming via twee HR-ketels (eigendom)
Vernieuwd leidingwerk (gas, water, elektra) en vernieuwde meterkast
Terras en oprit dateren van 2013 en de overkapping is in 2010 gebouwd
Prachtig perceel van 5970 m²

Indeling:
Begane grond:
Via de natuurstenen buitentrap loopt u naar de prachtige entree, die in verbinding staat met de ontvangsthal. Hier ziet u een hoog plafond, het prachtige trappenhuis, een hardstenen vloer en fraaie paneeldeuren. Aansluitende ruimtes zijn onder andere een ruime garderobe met op maat gemaakte kasten en het gastentoilet.

Het leefgedeelte van ruim 70 m² bestaat uit een prachtige woonkamer en-suite, een lichte serre en een ruime tuinkamer. In meerdere ruimtes ligt een stijlvolle eikenhouten vloer, deels in visgraatmotief. De woonkamer en-suite met klassieke deuren is fraai verdeeld in een zit- en een eetkamer. Mooie elementen zijn de authentieke schouwen en de hoge ramen met uitzicht naar de voortuin. Vanuit de serre met gashaard kijkt u niet alleen naar de tuin, maar ook naar de grote vijver. De tuinkamer staat via dubbele deuren in verbinding met de hal en het terras aan de achterzijde.

In de leefkeuken van ca. 30 m² staat een op maat gemaakte, luxe keukenopstelling van Boffi met een strakke vormgeving, getooid in een fraaie kleurencombinatie. Alle benodigde inbouwapparatuur van topkwaliteit is ingebouwd: een 5-pits gasfornuis, afzuigkap, stoomoven, combi-oven, dubbele koelkast en een vaatwasser. Het grote, lichte eiland is uitgevoerd in hoogwaardig Corian. Aansluitend is de bijkeuken met inbouwkasten en de aansluitingen voor het witgoed.

Souterrain:
Vanuit de ontvangsthal is het souterrain van ca. 75 m² te bereiken. In totaal zijn er vier ruimtes met een plafondhoogte van ca. 2.20 meter, waarvan een als wasruimte in gebruik is.

Eerste verdieping:
De allure van deze villa komt ook tot uiting op de eerste verdieping. Volg de prachtige trap vanuit de ontvangsthal naar de overloop, waaraan vijf slaapkamers van verschillende grootte grenzen. Op bijna de hele verdieping ligt een houten plankenvloer en de hoge plafonds zorgen, samen met de grote ramen, voor kamers die heel ruimtelijk ogen.

Aan de voorzijde zijn de twee grootste slaapkamers van 23 en 20 m² en de overige slaapkamers hebben een oppervlakte van 14, 10.2 en 9 m². Een van deze kamers, ingericht als kleedkamer, grenst aan een van de badkamers. De slaapkamer aan de achterzijde staat in verbinding met het ruime dakterras.
Er zijn twee slaapkamers op deze verdieping. Badkamer I van ca. 12 m² is ingedeeld met een hoekbad, aparte douche, een dubbele wastafel en een toilet. Voor kinderen en gasten is badkamer II (4.2 m²), die grenst aan de overloop, heel geschikt.

Tweede verdieping:
Volg de trap naar de tweede verdieping, waar nog drie slaapkamers zijn. Aan de voorzijde zijn twee slaapkamers van 23 en 20 m², waarvan een met een berging/cv-ruimte. De laatste slaapkamer heeft een oppervlakte van 15.4 m² biedt, vanwege de aanwezigheid van waterleiding en afvoer, de mogelijkheid om een tweede badkamer te realiseren.

Bijgebouw:
Op het perceel staat een bijgebouw annex garage van ca. 56 m², gebouwd in de jaren 90 in de stijl van de villa. Voorzieningen als elektra, water en afvoer maken het bijgebouw geschikt voor verschillende doeleinden. Aan de voorzijde ziet u twee elektrisch bedienbare, geïsoleerde sectionaalpoorten en een aparte loopdeur. De garage biedt ruimte aan twee tot drie auto’s, de fietsen en andere eigendommen.

Terras en tuin:
Rondom de villa ligt een fraaie tuin met een uitstekende zonligging, veel rust en privacy. U ziet vele hoge bomen en de achtertuin is opnieuw aangelegd met nieuwe bomen en kleurrijke rododendrons. Het perceel is omheind met een stijlvol hekwerk en heeft een eigen oprijlaan, afgesloten met een elektrisch hekwerk. Aan de linkerzijde van het perceel is een tweede oprit naar de tuin, waar in afstemming met de gemeente wellicht een extra woning gerealiseerd kan worden.

 

 

Bosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - VaalsBosstraat 73 - Vaals


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.