Emailleplein 19 - Ulft

Ulft

TYPE

Monument

KAMERS

6

LOCATIE

Ulft
Adres: Emailleplein 19
Vraagprijs: 675.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1920
Ligging: aan park
Oppervlakte: 234 m²

EMAILLEPLEIN 19 ULFT

Wonen in industrieel erfgoed – conceptkunst in huisvorm

DRU – VAN IJZERFABRIEK TOT CULTUURKASTEEL
‘De DRU’, het is een begrip. De oude fabriek is van verre te zien. DRU is Ulft, en Ulft is DRU. De DRU kwam tot bloei vanaf 1754 toen de heren Diepenbrock en Reigers instapten. Zo kwam de fabriek ook aan de benaming, Diepenbrock Reigers Ulft. Zij hadden al eerder een ijzerfabriek met succes opgezet, en warempel, in Ulft slaagden ze daarin ook glansrijk. Het was de grootste industriële onderneming van de Achterhoek.

Na een turbulent bestaan waarin succesvolle perioden afgewisseld werden met oorlog, crisistijden en industriële revoluties, verliet de ijzergieterij het terrein in 1973. Daarop volgde er een moeilijke periode en de ontmanteling van het industriepark. Maar er was hoop, want om dit verloren te laten gaan, daarvoor was het toch echt te mooi. Aan het begin van deze eeuw was het duidelijk dat ook dit bijzonder waardevolle terrein aan het begin van een nieuw hoofdstuk stond. Het herbestemmen van het park is sindsdien één groot avontuur geweest. Het kreeg de status van Rijksmonument en staat thans te boek als één van de meest succesvolle voorbeelden van de herbestemming van dergelijk grootschalig industrieel erfgoed.

DE BADKUIPENFABRIEK
In de oude badkuipenfabriek -hier werden gebruiksvoorwerpen van ijzer en staal geëmailleerd- werden ook woningen ontwikkeld, en in 2012 staken de eerste bewoners de sleutel in het slot. Onder de bezielende projectleiding van BOEi werd hier echt iets bijzonders van gemaakt. De woningen zijn volumineus, maar desalniettemin prettig te bewonen. Er is veel daglicht, ook door de keuze voor de toepassing van sheddaken, een reliek uit de Engelse fabrieksbouw, waardoor de hele dag gelijkmatig daglicht binnenkwam in de fabrieken. Men is eigenlijk steeds de waarde blijven herkennen van daglicht op de werkvloer en zo zijn dergelijke zaagtanddaken nog steeds een geliefde dakvorm. Ze representeren de industriële verworvenheden en we mogen dus wel spreken van een iconische vorm. De keuze voor deze sheddaken was dus ‘kat in ’t bakkie’, en wat staat het goed -zowel binnen als buiten.

EÉN HUIS, OF TOCH TWEE?
Emailleplein 11 en 19 vormen momenteel één geheel maar zijn ook separaat te koop. In 2012 werden ze betrokken door de huidige bewoners. Zij hebben de twee panden door middel van een luchtbrug aan elkaar verbonden. Nummer 19 is de huidige gezinswoning en nummer 11 is de werkplek en atelier van het stel. De artisticiteit van de huidige eigenaars is een bijzondere aanvulling op de woningen; ze hebben geprobeerd om het karakter van het object zoveel mogelijk te bewaren en hebben daarbinnen hun eigen universum gebouwd. De invloeden die te voelen zijn in de woning en werkruimte zijn bijzonder eclectisch, maar de Japanse zijn toch wel het meest tastbaar. Er is met eerbied omgesprongen met de indeling van de ruimtes; alle wanden zijn demontabel en zo is dus het hele interieur vrij flexibel. Het interieur is bescheiden in haar opzet; ze neemt nergens extra ruimte in -zo wordt er gebruik gemaakt van schuifdeuren- en is ze te allen tijde functioneel.

DE TOUR EMAILLEPLEIN 19
Onder de gedeelde overdekte hal door naar de entree van de woning. Bij nummer 19 gaan we naar binnen. Maarliefst 234 m² woongenot! Entree in de hal. Op de vloer lichtgele tegels, doorgezet op de wanden, wat meteen een vrolijke noot geeft en het industriële karakter benadrukt. Meteen rechts de meterkast en de WC. Aan de linkerzijde openslaande deuren naar het achtergelegen plein. De woning zelf heeft een geheel open programma, rond het trappenhuis. Dit trappenhuis staat pal in het midden van dit vertrek en is uitgerust met extra bergruimte. Aan de rechterzijde de keuken op de begane grond. Deze is volledig uitgerust en van alle benodigde apparatuur voorzien.

De eettafel is het hart van de woonruimte en hier komt de familie samen. Alles cirkelt hieromheen; de één drinkt er een kop thee met de krant, de ander maakt huiswerk of er wordt gezamenlijk gegeten. Tegen de wand de piano, met erboven de grote raampartijen van de fabriekshal. Hier zijn verschillende tinten transparante folie op geplakt om de felle zon te filteren, en uit te dossen in vrolijke regenboogkleuren. Het verlevendigt het licht en maakt er een haast een extra interieurelement van. Aan de voorzijde van het huis openslaande deuren naar het terras; omgeven door een beukenhaagje is dit een heerlijke plek om van de zon te genieten. Een inbouwkast aan de buitenzijde biedt ruimte voor de tuinspullen. Linksom vinden we de zithoek en de speelhoek voor de kinderen.

NAAR BOVEN
Boven komen we in een tweede woonkamer; hier is een tweede keuken -volledig uitgerust- met een fijne eettafel. De warmte komt van een authentieke DRU-kachel die gezellig staat te gloeien. Op de vloer een grijze gietvloer en de wanden een voortzetting van het gele tegelwerk. De sheddaken en de raampartijen zorgen voor een bijzonder aangename lichtinval. In de ruimte drie slaapkamers die met schuifdeuren toegang verschaffen, zonder te veel ruimte in te nemen. Aan de achterzijde de ouderslaapkamer met een eigen badkamer en suite, met douche, WC en wastafel. Op de gang tegenover de tweede slaapkamer de algemene badkamer, met ligbad, WC en wastafel. In het centrale vertrek boven is met glazen puien een extra slaapkamer gecreëerd.

DE TOUR EMAILLEPLEIN 11
Emailleplein 11 heeft een woonoppervlakte van zo’n 219 m², en tevens een nagenoeg blanco canvas voor uw woonwensen. De industriële elementen kunnen verrassend veel stijlen accommoderen; of u nu houdt van vintage en retro, of juist van klassiek, of wellicht bent u toch meer van superstrak en hedendaags – alles kan hier. Uw Jaguar E-type als meubelstuk? Dit huis heeft er de ruimte voor. De conceptuele vorm waarin het wonen in dit huis is gegoten, maakt het een kunstwerk op zich. De vorm voegt zich naar de functie, zonder in te boeten aan stijl. Met alle materialen van staal, beton, en tegelwerk is er robuust, stoer en eigenzinnig huis ontstaan.

Beneden, onder het atrium, een zitkamer die omvat wordt door de dagelijkse beslommeringen van het atelier, een creatief proces dat steeds gaande is en waarvan de zitkamer het hart en de pauzeknop vormt. Hier melden de kinderen zich om hun verhaal te doen na school en gezellig te babbelen of te knutselen terwijl er gewerkt wordt.

NAAR BOVEN
Aan de linkerzijde de wenteltrap naar de verdieping. De vloeren in robuust hout en de sheddaken brengen deze schitterende ruimte zelfs op de druilerigste dagen tot leven. Het hart van de ruimte is het bijzonder fraaie atrium; op bijzonder effectieve wijze maakt deze opening dat de begane grond en de verdieping één zijn. Boven vinden we nog een slaapkamer met een badkamer en suite, met douche, WC en wastafel. Aan weerszijden van het atelier natuurlijk de grote raampartijen.

LUCHTBRUG
Als de woningen gesplitst verkocht worden, wordt de luchtbrug verwijderd zodat beide woningen weer een zelfstandige unit worden.

BUITENRUIMTE
De fabriek wordt omgeven door pleinen en autoluwe straatjes, waardoor het voor kinderen een waanzinnige speelplek is. Aan de voorzijde van het huis -op het zuiden georiënteerd- een met een beukenhaag omrande tuin.

WONEN IN DE ACHTERHOEK
Ulft is ontstaan uit de levendigheid die de DRU met zich meenam. Het groeide uit tot het charmante Ulft van vandaag de dag. Ulft is gelegen in de Oude IJsselstreek en is omgeven door prachtige natuurgebieden met allerhande recreatiemogelijkheden zoals wandelen, fietsen, kanoën, etc. Dit is ook een landgoederengebied bij uitstek en er zijn diverse kastelen de moeite van het ontdekken waard. Uiteraard biedt de DRU zelf diverse culturele podia en bedrijven. Qua bereikbaarheid is Ulft ook niet gek; Düsseldorf ligt op 1,5 uur rijden, Nijmegen en Enschede op een uurtje en Arnhem op 45 minuten. Maar deze plek leent zich uitstekend voor werk aan huis.

KORTOM
Tintelt en bruist het al van de creatieve ideeën? Neemt u dan contact met ons op. We laten u graag zien hoe bijzonder deze plek is. Misschien woont u binnenkort wel op de DRU!

Emailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - UlftEmailleplein 19 - Ulft


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.