Oosterweg M 14 - Purmer

Purmer

TYPE

Monument

KAMERS

7

LOCATIE

Purmer
Adres: Oosterweg M 14
Vraagprijs: Prijs op aanvraag
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1911
Ligging: aan rustige weg, buiten bebouwde kom, landelijk gelegen
Oppervlakte: 246 m²

De Toeval
Ervaar de charme van het landelijke leven in deze unieke vrijstaande boerderij genaamd “De Toeval”, gelegen in Purmer op een indrukwekkend perceel van 16.630 m². Met een spectaculair uitzicht richting de Purmer ringvaart en een overvloed aan natuur, biedt deze woning een zee van rust en ruimte. En dat onder de rook van Amsterdam! De boerderij stamt uit 1911 en is gebouwd op de oude fundering van een voormalig landhuis “De Toeval”. Het is een historisch plaatje met een dubbel vierkant en is omringd door weelderig groen, een keur aan verschillende soorten fruitbomen, waaronder heel bijzondere appelrassen en een heus eigen aangeplant bos. Het perceel biedt talrijke mogelijkheden voor tuinieren, recreatie en zelfs kleinschalige landbouw. Daarnaast is er ook een vrijstaande garage van ruim 100 m² met grote vliering. De ligging ten opzichte van Purmerend en Amsterdam is zeer centraal.

Kom binnen
De voordeur wordt, zoals bij vele boerderijen, niet vaak gebruikt. Het is gebruikelijk om achterom te lopen. Aan de voorzijde van de boerderij liggen de keuken, de voorkamer en een studeer/slaapkamer. De voorkamer is voorzien van een schouw en een gezellige houtkachel, ideaal voor de koude winteravonden. Aangrenzend aan de voorkamer bevindt zich een slaap-/werkkamer met een opkamer, deze is boven de kelder gebouwd en is in gebruik als kastruimte. De begane grond is verder uitgerust met een eenvoudig toilet en douche. De aparte keuken is eenvoudig maar functioneel en groot genoeg om een woonkeuken van te maken. Het bestaat uit een keukenblok met spoelbak, een vaatwasser (2023) en een apart gasfornuis. Hier is ook een deur naar de naastgelegen tuin. De woonkamer ligt aan de achterzijde. Hier is het vierkant goed zichtbaar tot boven aan toe. Uw oog valt direct op de balken en leiden u omhoog tot aan het dak, dit geeft de kamer een zeer ruimtelijk gevoel. Er is een schouw met open haard en er zijn openslaande, hoge deuren naar de tuin. Het uitzicht vanuit de woonkamer is schitterend! Een vrij uitzicht over de weilanden, helemaal tot aan de dijk in de verte.
Aan de zijkant van de boerderij, in de voormalige stallen, is een ruime werkplaats/berging met een keukenblok en veel opbergruimte. Verder is er nog een hal met deur naar het achtererf. Dit is de deur die gebruikt wordt als toegang tot de woning.

De eerste verdieping heeft een royale overloop, die leidt naar drie ruime slaapkamers. De badkamer is uitgerust met een ligbad, wastafel en toilet. De balkenconstructie van de twee vierkanten zijn in de kamers goed zichtbaar. Daarnaast is er een handige bergzolder met CV-opstelling en ook ideaal voor extra opslagruimte.

Buiten
Middels een sierhek betreedt u de oprit die langs de boerderij naar achteren doorloopt. Er is genoeg plek op het erf voor het parkeren van meerdere auto’s. De tuin is een weelde van bomen, planten en struiken. In de voortuin bloeit in het voorjaar een prachtige gouden regen en sieren rozenstruiken het aanzicht van de boerderij. De aanwezigheid van diverse fruitbomen en -struiken, waaronder zeldzame appel- en perenrassen, biedt een overvloed aan seizoensgebonden lekkernijen. Sommige bomen hebben zelfs een naambordje, zodat te herkennen is om welke soort het gaat. Ook pruimen-, kersen-, walnoten-, kastanje- en moerbeibomen sieren de tuin. Aan eigen fruit dus zeker geen gebrek!

Circa 50 jaar geleden is er een eigen bos aangelegd op een deel van het perceel. Het bos beslaat ca. 0,6 hectare en valt onder de natuurbeschermingswet.
Regelmatig kom je op het erf fazanten, een haan of een buizerd tegen. En ook de steenuilen hebben een eigen plek op de zolder van de schuur.

Garage
Een grote garage/schuur van 106 m², voorzien van water en elektra, biedt volop ruimte voor meerder auto’s, alsmede voor opslag van een grasmaaier en tuingereedschap. Ook kan er kleinvee gehouden worden. De vliering beslaat de hele ruimte, hier is een steenuilenkast geplaatst. Eventueel zou de garage ook tot mantelzorgwoning omgebouwd kunnen worden. Naast de garage staat een yachtport als stalling voor een boot. Deze is ook geschikt voor het drogen en zagen van hout.

De omgeving
De Purmer ligt tussen de steden Purmerend, Edam, en Volendam. Het poldergebied is gekenmerkt door een typisch Nederlandse polderstructuur met kaarsrechte wegen en sloten. Na de drooglegging werd de Purmer hoofdzakelijk gebruikt voor landbouw, met name veeteelt en akkerbouw. Tegenwoordig is er ook veel woongebied, met Purmerend als belangrijkste stad. De Purmer heeft natuur- en recreatiegebieden waar mensen kunnen wandelen, fietsen en genieten van de open landschappen. In nog geen 20 minuten rijden bereikt u Amsterdam-Noord.

Historie
Vroeger was de Purmer een meer dat in verbinding stond met de Zuiderzee. De drooglegging van de Purmer vond plaats in de jaren 1622-1625. Het doel was om landbouwgrond te winnen en de waterschade te beperken. De drooglegging van de Purmer is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis van waterbeheer en polderontwikkeling. De manier waarop Nederlanders het land hebben gewonnen van het water en dit hebben omgezet in vruchtbare landbouwgrond, is een toonbeeld van hun innovatie en vasthoudendheid op het gebied van watermanagement.

Bijzonderheden:
– Stolpboerderij uit 1911 met dubbel vierkant
– Perceel van maar liefst 16.630 m² met eigen bos
– Het bos van ca. 0.6 hectare valt onder natuurbeschermingswet
– Veel omliggend groen met diverse fruitbomen, waaronder bijzondere appel- en perenrassen
– Landelijk en rustig gelegen tussen Purmerend, Edam en Volendam, vlakbij Amsterdam
– Grote vrijstaande garage/schuur met vliering

Oosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - PurmerOosterweg M 14 - Purmer


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.