Oude Gouw 1 - Wognum

Wognum

TYPE

Monument

KAMERS

8

LOCATIE

Wognum
Adres: Oude Gouw 1
Vraagprijs: Prijs op aanvraag
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1626
Ligging: aan rustige weg, vrij uitzicht, beschutte ligging
Oppervlakte: 490 m²

Oude Gouw 1, “de Zwaan”, is een rijksmonument, oorspronkelijk gebouwd in 1626. Het is een stolpboerderij met uitgebouwd voor- en achtereind, voorzien van een houten topgevel en een grotendeels rieten dak.
Het is de oudste boerderij aan de Oude Gouw, mooi gelegen in het hart van Wognum en met vrij uitzicht naar het zuiden op het eigen weiland en de omliggende beschermde vogelweide.
Samen met de kerk en de stolp “Welgelegen” aan de andere kant van de kerk is de Zwaan gezichtsbepalend voor het dorp. Geen fietsroute slaat dit trio over.
Vanaf de weg kijkend over de toegangsbrug, over de sloot en achter de oude leilindes in de voortuin zie je al de fraai gedetailleerde gevels met bijzonder metsel- en voegwerk, schoorstenen, gootklossen en timmerwerk. De voor een stolp kenmerkende ‘makelaar’ toont de zwaan waar de boerderij zijn naam aan te danken heeft.
In 1991 is de boerderij volledig gerenoveerd, waarbij de authentieke charme zorgvuldig behouden is gebleven. Door de huidige eigenaar is de boerderij later (binnen) nog ingrijpend verbouwd onder begeleiding van de Amsterdamse architect Taco Sillem en in de loop der jaren verder gemoderniseerd, laatstelijk in 2021-2023, zonder aan de status en allure als rijksmonument af te doen. Ook is toen de heerlijke en op alle momenten van de dag zonnige buitenkeuken op het zuiden nog toegevoegd.
Met vier slaapkamers en twee badkamers is dit een perfect familiehuis, waar ook veel ruimte is voor vermaak, ontspanning en werken op misschien wel de mooiste plek van Wognum.

Kom binnen
Via een prachtige verharde oprit rijdt u het erf op met aan weerzijde volgroeide leilindes. Zoals dat bijna bij elke boerderij gaat, komt u via de achterdeur binnen. De originele rouw- en trouwdeur is enkel voor de postbode. U komt binnen in een hal die overloopt naar de riante leefkeuken, volledig handgemaakt van berkenhout met een kops-beuken en deels RVS keukenblad uit één stuk. De keuken is voorzien van alle hedendaagse luxe met als kers op de taart, een ingebouwde biertap. De hoogte en vide maken de keuken speels en sfeerrijk. Het grote aantal ramen zorgt voor veel natuurlijke lichtinval.
De sfeervolle muziekkamer met houten visgraadvloer en toegang tot de wijnkelder leent zich perfect om in terug te trekken na een lange werkdag en helemaal tot rust te komen voor de grote spekstenen houtkachel.
De woonkamer, het voormalige voorhuis is in 2023 gerenoveerd. Deze ruimte heeft de sfeer van een herenkamer met dezelfde prachtige houten visgraadvloer, de originele houten balken en vierkantspalen en een opkamer. Het is een heerlijke ruimte voor mooie gesprekken, spannende films of een goed glas wijn.
Op de begane grond treft u verder nog aan een riante badkamer, een slaapkamer met inloopkast, de ‘dars’ (die dienstdoet als bijkeuken en wasruimte) en een mooie hal met de trapopgang naar de eerste verdieping.
Vanuit de centrale overloop bereikt u alle vertrekken en diverse inbouwkasten met aan de ene kant zicht op de keuken en aan de andere kant zicht op de muziekkamer. U treft hier nog drie slaapkamers aan en een luxe badkamer voorzien van onder andere een sauna. De masterbedroom in het voorstuk, ook wel de loft genoemd, is in 2022 nog verbouwd. Van twee slaapkamers is een suite gemaakt voorzien van een riante inloopkast en pantry. Een heuse polderloft!

Buiten
De prachtig onderhouden tuin (1,6ha in totaal) is een lust voor het oog en behoudt nog grotendeels de oorspronkelijke indeling van het perceel. Achter de garage en de paardenstallen ligt een schitterende boomgaard met hoogstam appel-, peren- en pruimenbomen. Belendend is de ruime paardenbak, naast een laan met imposante platanen naar het weiland waar de paarden vredig kunnen grazen. Een wandeling door uw eigen tuin is een dagelijks genoegen. Het uitzicht naar het zuiden is helemaal vrij, het ‘open einde’ van Wognum.
Tussen de boerderij en de grote garage bevindt zich een rietgedekte verwarmde buitenkeuken op het zuiden, compleet uitgerust met een keukeneiland voorzien van vaatwasser, ijskast, warm water, quooker, fornuis en oven. De glazen pui kan in z’n geheel open. Op het vlonderterras zit u onder de warmtelampen, waardoor u bijna het hele jaar heerlijk van de buitenkeuken kunt genieten.
De royale, geïsoleerde en verwarmde garage voor 3 à 4 auto’s met dubbele deuren en een oplaadpunt voor een elektrische auto beschikt over een extra verdieping, thans dienstdoende als thuiskantoor en studio. Aangrenzend bevinden zich 3 paardenboxen en een extra carport met nog een oplaadpunt. Op het dak (aan de achterzijde buiten het zicht) bevinden zich maar liefst 55 zonnepanelen (aangelegd in 2022).

Omgeving
Het eigen weiland grenst aan een beschermd vogelweidegebied, de Kerkepolder, ten zuiden van Wognum (ooit eigendom van de Nederlands Hervormde Kerk vandaar de naam).
Aan de noordkant ‘waakt’ de statige kerktoren over de Zwaan en is het nog geen steenworp lopen naar het centrum van het gezellige dorp Wognum, waar tal van voorzieningen te vinden zijn. Zo is er een winkelcentrum met twee supermarkten, diverse restaurants, kinderopvang en scholen. Het dorp heeft een actief verenigingsleven en een groot sportpark met meerdere sportverenigingen. Daarnaast is er het Kreekbos, met onder andere een natuurspeeltuin om te ontdekken. Wognum is ook een ideaal startpunt voor prachtige wandel- en fietstochten.
De A7 richting Leeuwarden en Amsterdam is binnen enkele minuten te bereiken, en binnen 10 autominuten bent u in het sfeervolle centrum van Hoorn; Amsterdam ligt op 45 autominuten.

Historie
Voor het eerst gebouwd in 1626 was de boerderij eind jaren ’80 dusdanig vervallen dat sloop bijna onafwendbaar was. De toenmalige eigenaar, Dirk Weeder, had de boerderij al een aantal jaren enkel nog als houtopslag in gebruik.
Aannemer/bouwer Hans Zwaan kocht de boerderij in 1987 om deze volledig te restaureren. Het plan hiervoor werd gemaakt door ir. Kleikamp uit Den Haag. In het pand werden twee woningen gerealiseerd, wat nog zichtbaar is op oude plattegrond.
In 1989 werd gestart met de restauratie, die werd voltooid in 1991 en in 1992 de ”stolp van het jaar” award opleverde. Tevens was er de lof vanuit de Rijksdienst voor de monumentenzorg, die schreven dat door deze restauratie een stuk Westfriese geschiedenis ‘beleefbaar’ was gebleven. Nou, dat is wel gebleken; een heerlijke en unieke ‘beleefplek’!

Bijzonderheden
– Rijksmonument
– Rijke historie
– In 2022 gemoderniseerd
– Prachtig onderhouden tuin
– Paardenfaciliteiten
– Buitenkeuken
– Royale en geïsoleerd garage
met verdieping voor bijvoorbeeld
kantoor of studio
– 2 laadpunten voor de auto
– 55 zonnepanelen
– Glasvezel aanwezig
– Steenworp afstand van het
gezellige centrum van Wognum
– Uitvalswegen richting Amsterdam
en Leeuwarden goed te bereiken

Voor meer informatie kunt u de uitgebreide brochure aanvragen, tevens kunt u diverse aanvullende documenten (onder andere NVM vragenlijst, kadastrale kaart, berekening gebruiksoppervlakte & inhoud, bestemming, enzovoort) downloaden via onze website (met een Klaver Profiel).

Oude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - WognumOude Gouw 1 - Wognum


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.