Academiehuis de Grote Kerk

TYPE

Monumentaal

CAPACITEIT

1250

LOCATIE

Zwolle

De Grote of St. Michaëlskerk Kerk Zwolle is een laatmiddeleeuwse stadskerk met inrichtingsstukken uit de zeventiende en achttiende eeuw en laatmiddeleeuwse muur- en gewelfschilderingen. De kerk bevat twee uitzonderlijke interieurstukken: de daverende preekstoel, die Adam Straes uit Weilburg in Nassau maakte in 1617-1622, en het grandioze orgel door Arp en Franz Casper Schnitger, in 1718-1721 vervaardigd.

Door de aanwezigheid van dergelijke grote preekstoel, in combinatie met het imposante orgel, is de Grote Kerk Zwolle een voorbeeld van uitzonderlijke en zichtbare rijkdom van een stadskerk.

In de inspirerende monumentale setting van de consistorie van het Academiehuis kunt u perfect vergaderen of dineren met een klein gezelschap. De ruimte dateert uit 1688 en is na een restauratie in 2017 voorzien van een geluidssysteem en eigen koffie- en theefaciliteiten.

Achter het koorhek uit 1597, gedoneerd door de gildes van Zwolle, bevindt zich het Hoogkoor. Voor de beeldenstorm werd dit deel van de kerk gebruikt voor de mis en de eucharistieviering. Deze ruimte is bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld een intieme trouwerij of een receptie tot 120 personen.

In de kerk zijn met regelmaat exposities te zien en er staat altijd een tweedehands boekenmarkt. De beste manier om meer over de kerk en haar geschiedenis te weten te komen is het volgen van een rondleiding.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).