De Schotse Huizen - Kaai 25-27 - Veere

De Schotse Huizen

TYPE

Middeleeuws stenen gebouw

CAPACITEIT

120 personen

LOCATIE

Veere
Museum Veere

‘Het Lammeken’ en ‘In de Struijs’, samen De Schotse Huizen, herinneren aan de eeuwenlange handelsbetrekkingen die Veere met Schotland heeft onderhouden.

Deze Veers-Schotse relatie kwam tot stand doordat Veere in 1541 de stapelplaats werd voor Schotse goederen. De panden vormen een prachtig voorbeeld van de gotiek in haar laatste bloei. In de 19e eeuw zijn De Schotse Huizen voor sloop en verval behoed door particulieren. Dankzij hun schenkingen is sinds 1950 een museum in de panden gevestigd.

‘Het Lammeken’ (Kaai 25) kreeg in 1539 zijn karakteristieke gevel. Het pand dankt zijn naam aan het lam op de gevelsteen. De naam verwijst naar de handel in wol, een belangrijk exportprodukt van de Schotten. In de bloeitijd van de Veers-Schotse handelsbetrekkingen werd dit pand door Schotten bewoond. Het 16de eeuwse huis ‘De Struijs’ (Kaai 27) heeft een 15de eeuwse voorganger gehad. Op de gevelsteen, waaraan het huis zijn naam ontleent, staat een struisvogel.

Tegenwoordig is het Museum Veere gevestigd in de Schotse Huizen.

Een diner, concert, lezing of workshop in een historische entourage met modern comfort? Dat kan in ons museum!  Zowel de beeldenzaal, met daarin de unieke zestiende-eeuwse collectie stadhuisbeelden van Veere, als de kleinere Alma Oakes kamer en de zolder zijn te huur wanneer het museum zelf gesloten is.

In de Schotse Huizen worden ook activiteiten georganiseerd! De activiteitenagenda is hier te vinden.

De Schotse Huizen - Kaai 25-27 - VeereDe Schotse Huizen - Kaai 25-27 - VeereDe Schotse Huizen - Kaai 25-27 - Veere


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.