Huis Zypendaal - Zijpendaalseweg 44 - Arnhem

Huis Zypendaal

TYPE

Kasteel

CAPACITEIT

LOCATIE

Arnhem
Huis Zypendaal

Huis Zypendaal in Arnhem is een van de 7 opengestelde kastelen van Geldersch Landschap & Kasteelen. De Arnhemmers noemen huis Zypendaal graag een ‘kasteeltje’. Maar het is eigenlijk een prachtige buitenplaats met bijgebouwen en een tuin in een groen beekdal. In de jaren 1762-1764 is het gebouwd voor de belangrijke Arnhemse regentenfamilie Brantsen. Het huis staat op de plek van oudere bebouwing, uit de 17e eeuw. Daarvan zijn alleen delen van de tuinaanleg bewaard gebleven.

De hoofdverdieping is museaal ingericht met objecten van de oorspronkelijke inboedel, waaronder een collectie familieportretten van de familie Brantsen. De interieurdecoratie van het huis is deels nog uit 18e eeuw. Een voorbeeld is de bijzondere marmeren vloer in de gang, waarin een kettingmotief is ingelegd. Ook het legendarische ‘Mannetje van de Zyp’ is te zien, een beeldje van een jongen met een drinkkan.

Tegenover huis Zypendaal liggen een fraaie oranjerie en een koetshuis, waar voorheen de planten overwinterden en de paarden stonden. Beide panden zijn nu in gebruik als kantoor. Tussen de oranjerie en koetshuis ligt een siertuin.

De tuinen en het park zijn een mooie combinatie van de formele ‘Franse’ stijl en de romantische ‘Engelse’ landschapsstijl. In het park rondom het huis staan imposante bomen. Maar ook vind je er met rododendrons versierde gazons, sprengen, beekjes en vijvers. De vijvers zijn het leefgebied van onder meer de ijsvogel en grote gele kwikstaart. Je kunt er heerlijk wandelen, de hond uitlaten, picknicken of genieten op een bankje.

In het op loopafstand gelegen park Sonsbeek zijn horecagelegenheden en de binnenstad van Arnhem is vlakbij.

Huis Zypendaal is de 1e en 3e zondag van de maand open en op een aantal feestdagen. Kijk voor meer info op www.glk.nl/zypendaal

Huis Zypendaal - Zijpendaalseweg 44 - ArnhemHuis Zypendaal - Zijpendaalseweg 44 - ArnhemHuis Zypendaal - Zijpendaalseweg 44 - ArnhemHuis Zypendaal - Zijpendaalseweg 44 - ArnhemHuis Zypendaal - Zijpendaalseweg 44 - Arnhem


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.