Kasteel De Keverberg - Kasteelhof 4 - Kessel

Kasteel De Keverberg

TYPE

Kasteel

CAPACITEIT

450

LOCATIE

Kessel
Kasteel de Keverberg

Kasteel De Keverberg vormt de historische dorpskern van Kessel. Als een van de weinige nog overgebleven mottekastelen van Nederland, is het kasteel zeer de moeite waard om te bezoeken. U beleeft hier de duizendjarige geschiedenis van het kasteel en het Land van Kessel, maar ook de eigentijdse architectuur die is toegevoegd aan de oude ruïne. En geniet van het prachtige uitzicht over het Maasdal.

Van toltoren naar woonkasteel
De historie van Kasteel De Keverberg begint in de tiende eeuw. Toen werd op deze plek een vierkante toren gebouwd waar vanaf tol werd geheven. Later is deze vierkante toren deels afgebroken en is de motte (een kunstmatige aarden heuvel) verder verhoogd waardoor de negen meter hoge plateauheuvel ontstond. Op die heuvel, van waaruit u een uniek Maaspanorama ervaart, werd in de twaalfde eeuw een mergelstenen ringmuur gebouwd. Later kwam daar een poorttoren bij en vervolgens nog een woontoren en Maastoren. Beetje bij beetje ontstond zo de vorm van het kasteel zoals dat tot 17 november 1944 de skyline van Kessel markeerde.

Verwoest in de Tweede Wereldoorlog
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog staken de Duitsers het kasteel in brand en verwoestten het. De burcht werd een ruïne. Een ruïne bestaande uit een ringmuur met nissen en kantelen, een gedeelte van de weergang, enkele muren van de grote zaal en de Maastoren en de Donjon (woontoren).

Bezoek het kasteel
In september 2015 is het herbouwde kasteel feestelijk geopend. De ruïne is met eigentijdse architectuur verrijkt. Het kasteel is nu een unieke feest-, vergader- en evenementenlocatie. Maar u bent er ook van harte welkom voor een bezichtiging of een rondleiding met gids of gewoon om te genieten van de plek, het uitzicht of een hapje en een drankje.

In Kasteel de Keverberg worden ook activiteiten georganiseerd! De activiteitenagenda is hier te vinden.

Kasteel De Keverberg - Kasteelhof 4 - KesselKasteel De Keverberg - Kasteelhof 4 - KesselKasteel De Keverberg - Kasteelhof 4 - KesselKasteel De Keverberg - Kasteelhof 4 - KesselKasteel De Keverberg - Kasteelhof 4 - KesselKasteel De Keverberg - Kasteelhof 4 - Kessel


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.