Coendersborg - Oudeweg - Nuis

Coendersborg

TYPE

Buitenplaats/landgoed

PERSONEN

4

LOCATIE

Nuis

Dit monument is te huur via Buitenleven Vakanties. Dit is een initiatief van de drie grootste natuurorganisaties van Nederland: De Provinciale Landschappen, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Bekijk het aanbod van vakantiewoningen en monumenten in de mooiste Nederlandse natuur.

buitenlevenvakanties.nl

De Coendersborg is gelegen in het Groningse Nuis. Al in de zeventiende eeuw was er op deze plek een borg. Echter de oude borg was in verval geraakt en werd in 1813 vervangen door het huidige landhuis. De Coendersborg maakt deel uit van een historische buitenplaats met een oppervlakte van totaal 85 hectare. De woning is in neoclassicistische stijl opgetrokken. Kenmerkend hiervan is de lage beneden verdieping, ooit bedoeld voor het personeel van de borg en de hoge bovenverdieping. De vakantiewoning is gesitueerd in het hoge gedeelte. In 2016 is de borg volledig gerestaureerd. In de oude stal en op de beneden verdieping zijn een museum en stijlkamers ingericht die het verhaal van het landgoed vertellen. Zo komen de voormalige bewoner, arbeiders, streekbewoners en de huidige natuurbeheerder aan het woord.

In de directe omgeving is het goed toeven voor onder andere de ree, ijsvogel en bosuil. Tijdens uw bezoek heeft u dan ook grote kans een van deze dieren te spotten. Regelmatig organiseert Het Groninger Landschap excursies op het borgterrein en in het landhuis zelf. Voor wie het landgoed op eigen houtje wil verkennen is er een uitgezette wandeling van 6 kilometer, die start op de parkeerplaats van de borg en op de parkeerplaats aan de Jonkersvaart. Of maak een wandelingetje van de Coendersborg naar het Iwema Steenhuis. Loop voor de parkeerplaats langs naar rechts, waar het betonpad naar links buigt pak je ’t Pad op naar het Steenhuis.

De vakantiewoning is gesitueerd op de eerste en tweede verdieping. Een steile trap leidt naar de eerste verdieping om in de woning te komen. Hier bevindt zich een woonkamer, eetkamer en aparte keuken die van alle comfort is voorzien. Tevens is hier 1 tweepersoonskamer en de badkamer gesitueerd. Op de tweede verdieping is een ruime overloop met nog 1 tweepersoonskamer. Het terras bevindt zich aan de zijkant en is voorzien van 2 heerlijke loungebanken. Mochten er bezoekers zijn in het stalgedeelte, dan is er op het terras voldoende privacy. Coendersborg beschikt niet over wifi. Bij de woning staan 2 fietsen die je tijdens het verblijf kunt gebruiken. Deze plek is bij uitstek geschikt voor mensen die goed ter been zijn, gezien de op- en afstapjes en de steile trappen. Op loopafstand van de borg – aan de overkant van de kerk, is een laadpaal voor auto’s voor algemeen gebruik.

Van 1 mei tot 1 november op zondagen van 13.30 uur tot 17.00 uur, is het museum op de begane grond geopend voor publiek.

Met een groter gezelschap op vakantie? Bekijk dan eens het naastgelegen Borgbloemke. Deze vakantiewoning is geschikt voor 8 personen.

Coendersborg - Oudeweg - NuisCoendersborg - Oudeweg - NuisCoendersborg - Oudeweg - NuisCoendersborg - Oudeweg - NuisCoendersborg - Oudeweg - NuisCoendersborg - Oudeweg - NuisCoendersborg - Oudeweg - NuisCoendersborg - Oudeweg - NuisCoendersborg - Oudeweg - NuisCoendersborg - Oudeweg - NuisCoendersborg - Oudeweg - NuisCoendersborg - Oudeweg - NuisCoendersborg - Oudeweg - NuisCoendersborg - Oudeweg - NuisCoendersborg - Oudeweg - NuisCoendersborg - Oudeweg - NuisCoendersborg - Oudeweg - Nuis


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.