Frankenhofmolen Huys - Weijerweg 4A - Vaals

Frankenhofmolen Huys

TYPE

Vakantie­woning

PERSONEN

12

LOCATIE

Vaals
limburgs-landschap.nl

Een vakantieplek om stil van te worden

Als u aan komt rijden zult u het roerend met ons eens zijn dat dit een indrukwekkende plek is met een zowaar nog indrukwekkender pand. Een aangezicht waar je even stil van wordt… Aan het eind van de lange oprijlaan met aan weerszijde oude bomen, ligt een gigantisch U-vormig industrieel molencomplex genaamd de Frankenhofmolen. De geschiedenis, de statigheid van het pand en de immense renovatie die dit pand heeft ondergaan, maken de Frankenhofmolen tot een zeer bijzondere vakantiewoning.

Spinnerij, vollerij en wollendekenfabriek

In 2007 kocht Stichting het Limburgs Landschap de complete bouwval die de Frankenhofmolen toentertijd was. Inmiddels is het voormalig woonhuis prachtig gerestaureerd.
De Frankenhofmolen in zijn huidige staat is uit 1736, het is een oude bovenslag watermolen in het buurtschap Weijerhof bij Holset. De Frankenhofmolen vormt een bijzondere herinnering aan de hoogtijdagen van Vaals als centrum van de textielindustrie in de achttiende eeuw. Het totale molencomplex bestaat uit een groot U-vormig bakstenen gebouw. Door de geschiedenis heen is de molen als gevolg van de industriële revolutie voor diverse doeleinden gebruikt geweest. Zo is er een spinnerij in gehuisvest geweest, alsook een vollerij en een wollendekenfabriek. Het complex heeft veel te verduren gehad. Zo is het twee keer zwaar getroffen door brand, en sinds de vijftiger jaren is er in- en om de Frankenhofmolen niets meer gebeurd aan onderhoud. Dit heeft als resultaat opgeleverd dat er begin 2007 een verstild schouwspel was ontstaan van een enorme bouwval dat op instorten stond.  Niets doen heeft echter in dit geval echter een belangrijk voordeel gehad; er zijn ook geen bouwhistorische elementen teniet gedaan door verbouwingen en vernieuwingen.

Restauratie

Sinds 2008 is er door Stichting het Limburgs Landschap met man en macht aan gewerkt om de Frankenhofmolen weer in zijn oude luister te herstellen. Met veel respect voor het gebouw is er op een duurzame manier gerestaureerd, met gebruik van veelal ecologische bouwmaterialen en historische bouwtechnieken.

Water aansluiting

Ventilatie

Verwarming

Stroom 230 volt

Parkeergelegenheid

Brandveiligheidvoorzieningen

Meubilair

Licht en geluid

Frankenhofmolen Huys - Weijerweg 4A - Vaals Frankenhofmolen Huys - Weijerweg 4A - Vaals Frankenhofmolen Huys - Weijerweg 4A - Vaals


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.