Frankenhofmolen Huys

TYPE

Vakantiewoning

PERSONEN

12

LOCATIE

Vaals

Een vakantieplek om stil van te worden

Als u aan komt rijden zult u het roerend met ons eens zijn dat dit een indrukwekkende plek is met een zowaar nog indrukwekkender pand. Een aangezicht waar je even stil van wordt… Aan het eind van de lange oprijlaan met aan weerszijde oude bomen, ligt een gigantisch U-vormig industrieel molencomplex genaamd de Frankenhofmolen. De geschiedenis, de statigheid van het pand en de immense renovatie die dit pand heeft ondergaan, maken de Frankenhofmolen tot een zeer bijzondere vakantiewoning.

Spinnerij, vollerij en wollendekenfabriek

In 2007 kocht Stichting het Limburgs Landschap de complete bouwval die de Frankenhofmolen toentertijd was. Inmiddels is het voormalig woonhuis prachtig gerestaureerd.
De Frankenhofmolen in zijn huidige staat is uit 1736, het is een oude bovenslag watermolen in het buurtschap Weijerhof bij Holset. De Frankenhofmolen vormt een bijzondere herinnering aan de hoogtijdagen van Vaals als centrum van de textielindustrie in de achttiende eeuw. Het totale molencomplex bestaat uit een groot U-vormig bakstenen gebouw. Door de geschiedenis heen is de molen als gevolg van de industriële revolutie voor diverse doeleinden gebruikt geweest. Zo is er een spinnerij in gehuisvest geweest, alsook een vollerij en een wollendekenfabriek. Het complex heeft veel te verduren gehad. Zo is het twee keer zwaar getroffen door brand, en sinds de vijftiger jaren is er in- en om de Frankenhofmolen niets meer gebeurd aan onderhoud. Dit heeft als resultaat opgeleverd dat er begin 2007 een verstild schouwspel was ontstaan van een enorme bouwval dat op instorten stond.  Niets doen heeft echter in dit geval echter een belangrijk voordeel gehad; er zijn ook geen bouwhistorische elementen teniet gedaan door verbouwingen en vernieuwingen.

Restauratie

Sinds 2008 is er door Stichting het Limburgs Landschap met man en macht aan gewerkt om de Frankenhofmolen weer in zijn oude luister te herstellen. Met veel respect voor het gebouw is er op een duurzame manier gerestaureerd, met gebruik van veelal ecologische bouwmaterialen en historische bouwtechnieken.

Water aansluiting

Ventilatie

Verwarming

Stroom 230 volt

Parkeergelegenheid

Brandveiligheidvoorzieningen

Meubilair

Licht en geluid


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).