Huismansweg 13 - Schoorl

Schoorl

TYPE

Monument

KAMERS

7

LOCATIE

Schoorl
Adres: Huismansweg 13
Vraagprijs: 1.850.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1920
Ligging: aan bosrand, aan rustige weg, beschutte ligging, landelijk gelegen
Oppervlakte: 259 m²

HUISMANSWEG 13 SCHOORL

Zout geluk aan de Schoorlse duinen – Villa De Kroft

In het schone Schoorl staat een fraai huis in Amsterdamse School-stijl. Sla bij de Voorweg af en je rijdt de Huismansweg in, een straatje dat – zeker in de bloeiseizoenen – een zonnige tunnel in honderd tinten groen vormt. Hier staan bijzondere villa’s, waaronder Villa De Kroft, ontsproten aan het brein van het bekende architectenduo Heineke & Kuipers en conform hun stiel volledig symmetrisch van ontwerp en rijkelijk gedecoreerd. Deze karakteristieke villa biedt niet alleen een betoverend en onalledaags mooi aangezicht, ook de woonruimte is heerlijk: 259 m² woonoppervlak op een dot van een perceel van 2.300m².

NAAR ZEE
De zee doet wat met een mens. De schuimende branding en de golven die het strand oprollen – al naar gelang het weer steeds met een ander humeur. We kunnen onze tenen erin steken, erin ronddobberen, poedelen en zwemmen. Uren wandelen over het strand of dagdromend staren naar de horizon. Het nodigt hoe dan ook uit tot contemplatie.

Deze kuststreek spreekt al zo lang tot de verbeelding, maar in de tweede helft 19e eeuw kwam het toerisme ook hier goed op stoom. Door de komst van het spoor werd het land steeds makkelijker ontsloten, en locomotief Bello bracht de mensen van de stad tot Bergen aan Zee. De Schoorlse duinen in het noorden van Kennemerland staan te boek als de fraaiste in hun soort. De flora en fauna zijn hier bijzonder divers en in de late zomermaanden bloeit de struikheide, die de duinen hult in een lila waas en haar parfumeert met zacht zoete nectar, volop.

KUNST OM IN TE WONEN
In de vroege 20ste eeuw was dit al vakantieland. Kunstenaars als beeldhouwers (John Readecker en Hildo Krop), schilders (Harry Kuyten, Dirk Trap en natuurlijk Jan van Scorel) en dichters/ schrijvers (Nicolaas Beets, Chr. van Geel, Jan Hanlo en Jan den Hartog) verzamelden zich in Bergen en Schoorl. Het hebben van een vakantiehuis in deze contreien werd dan ook heel erg populair. Zo ontstond ook De Kroft, een referentie aan de akker waar het huis op werd gebouwd; een schitterend plekje langs bos en heide, wat een canvas werd voor een verrukkelijke villa.

De expressionistische stijl van de Amsterdamse School sloot prachtig aan bij de avant-gardistische schilderkunst van de Bergense School, en zo ontstond hier een magische melange van kunst en het dagelijkse leven, van kunstenaars en hun interpretatie van wonen. De Amsterdamse School was erop gericht om wonen tot een fijne beleving te maken. Deze geïntegreerde stijl bracht Gesamtkunsten voort, waar het interieur in totale harmonie was met het exterieur.

HUIZE DE KROFT
De Kroft, met haar uitgesproken uiterlijk, is kunst zonder omlijsting: wat ís ze mooi! De steile, met rode dakpan gedekte kappen, de zwart-witte geometrische motieven, de krachtige vormen die verzacht worden door toevoegingen als Ionische oortjes aan de daken, de krullerige letters en de lieflijke luikjes.

De plek die ze inneemt in de volwassen tuin, is kloek en zelfverzekerd. Vanbinnen is het huis verrassend zachtaardig, elegant en zonnig van karakter en alles heeft een eigen plaats. Dat was destijds een keuze van architecten waar wij ons vandaag de dag weer in kunnen verplaatsen; door ruimtes een functie te geven, kon je doelgerichter en efficiënter stoken, en was er meer rust in het huis.

Deze villa, met haar prachtige raampartijen voor veel daglicht, is perfect om met zanderige voetjes in en uit te rennen, om de zoete inval en het boterhammen-en-limonade-distributiepunt te zijn, om de standplaats voor de luie stoel te zijn om boeken en tijdschriften in te verslinden, om vanachter je bureau gauw de laatste e-mails weg te werken en op de fiets te springen – hop, naar het strand. Om je alleen te wanen tussen de rododendrons, terwijl je op het gras ligt en wolken van dieren langs de hemel ziet drijven, om de lange zomeravonden intens te beleven met vrienden en familie, om ’s winters lekker de gordijnen dicht te trekken en bij de haard te zitten. De Kroft nodigt uit tot goed leven, en dat is een kunst op zich.

NAAR BINNEN
Het grindpad aan de voorzijde leidt het bordes in, en onder de overkapping bevindt zich de royale entree. Door het gehele huis vinden we nog de authentieke wandbekleding en details, waardoor het een tijdmachine is, die ons meeneemt naar een tijd waar het tempo lager lag en schermpjes nog niet bestonden. In de royale vestibule een fraaie leistenen vloer, de garderobe, WC met fonteintje en de toegang tot de heerlijke keuken.

De keuken heeft een lichte vloer en heeft een L-vormig keukenblok. Hier vinden we alle benodigdheden, zoals inbouwapparatuur, een keramische kookplaat, en mooie inbouwkasten. Naast de keuken rechts de bijkeuken, met de rood-wit geblokte vloer – uit de tijd – en een ruime provisiekast. Hier ook de aansluitingen voor de wasmachine en -droger en de meterkast. Via een authentieke achterdeur kunnen we hiervandaan naar buiten.

Vanuit de keuken ook toegang tot de kelder, waar u uw wijncollectie te rusten kunt leggen. In de kelder is ook een werkplaats gecreëerd en vinden we de opstelling van de warmwaterboiler.

Aansluitend de gang met de trapopgang naar de verdiepingen. Links een grote werkkamer, de bibliotheek, met grote boekenwanden, ruimte voor de langgewenste grote partnerdesk en een schitterend uitzicht op de tuin. De woonkamer met de donkere (tropisch) hardhouten vloer, is een heerlijke ruimte, met witte wanden en het houtwerk in een verfijnd lindegroen. Rondom bevinden zich grote raampartijen waardoor het aanvoelt als een riante tuinkamer, alles groeit en bloeit om je heen. Links de zonnige zithoek met de openhaard. In het midden de erker met grote glazen schuifdeuren en de salon. Rechts de eethoek en de ingebouwde en prachtig vormgegeven buffetkast met als klapstuk het doorgeefluik van en naar de keuken; samen de driehoekige raampjes in de nok, zijn dit elementen die een vaste plaats hadden in deze bouwstijl.

NAAR BOVEN
Via de bordestrap naar de bovenverdieping: op de eerste verdieping bevinden zich vijf riante slaapkamers – ieder voorzien van vaste kastruimte, en vier van de slaapkamers hebben een wastafel.

De oorspronkelijke badkamer met de frisblauwe tegeltjes, is uitgerust met een ligbad, inloopdouche en wastafel. Op de gedeeltelijke tussenverdieping een separate WC en een doka (donkere kamer voor fotografie), tegenwoordig gebruikt als bergkast.

De gehele bovenverdieping is doorspekt met originele details, zoals de rondbogen in de gang en de badkamer die uit een tijd stamt dat heel Nederland nog gewassen werd in de tobbe of het badhuis. Maar wat de echte blikvanger hier is, is het glas-in-lood-raam dat we op deze verdieping vinden, vervaardigd door Atelier Bogtman (Haarlem); een schilderij van glas dat met zonneschijn de kleuren naar binnen strooit en rond laat dwarrelen.

Via een bibliotheektrap komen we op de bergzolder. Deze is op stahoogte en heeft aan weerszijde raampartijen.

NAAR BUITEN
Wolken van rododendrons, volwassen loofbomen, een boomgaardje, in elkaar vloeiende gazons en volop privacy; wanneer we de tuin betitelen als paradijsje, dan overdrijven we niet. Overal zijn gezellige terrassen gemaakt en er is een prieeltje, mocht er nog iemand de behoefte voelen om op één knie te gaan. Je kan er maar gelegenheid voor hebben!

Voor een heerlijke wandeling of een snelle boodschap bent u hier aan het goede adres: de villa ligt op korte afstand van het gezellige centrum van Schoorl en het breedste bos en duingebied van Nederland. Voor kinderen is er een basisschool op loopafstand en schuin tegenover de oprijlaan begint bovendien het bosgebied “de Nollen”. Ook de randstad is goed te bereizen; Haarlem en Schiphol liggen op drie kwartier, de Zuid-As is een klein uurtje en Den Haag één uur en een kwartier rijden. Maar we begrijpen het volkomen als u liever thuisblijft.

RIJKSMONUMENT
‘Een Rijksmonument, dan mag je toch niks?’ Dat horen we met regelmaat. Echter is het ook in het belang van de Rijksdienst dat monumenten gehandhaafd worden, en bewoning is daarvoor de beste manier. Dat er niks mag, dat is gelukkig allang niet meer zo. Dit rijksmonument is daar een mooi voorbeeld van.

SUBSIDIES
Om bewoonde rijksmonumenten in goede staat te houden, is er een subsidie voor rijksmonumenten met een woonfunctie. De subsidieregeling woonhuis-rijksmonumenten is bedoeld voor kosten van restauratie- of onderhoudswerkzaamheden aan monumentale onderdelen van rijksmonumenten. Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie kunnen in aanmerking komen voor deze subsidie. De werkzaamheden moeten het monument in stand houden en betreffen de volgende (onderhouds- en instandhoudings-) werkzaamheden. Werkzaamheden aan gevel, gevelopeningen, glas, dak, fundering en constructie, buitenriolering, terreinverharding, interieur et cetera. Meer informatie kunt u vinden op onze website.

VERDUURZAMING VAN F- NAAR EEN B-LABEL
Redres is dol op bijzondere objecten, monumenten en industrieel erfgoed. Het zijn, evenals dit heerlijke huis, gebouwen die geheel eigen behoeften hebben voor wat betreft onderhoud en verduurzaming. Vanwege hun hoge leeftijd zijn dergelijke objecten op zichzelf – vanuit circulariteitsoogpunt – al duurzaam, maar in gebruik zijn ze dat zeker niet en er valt op dat vlak dus nog veel winst te behalen. Dat geldt ook voor dit rijksmonument: het energieverbruik kan bijvoorbeeld een stuk zuiniger.

* Verduurzamingslabel® *
Om u als koper hierin te begeleiden, hebben wij – naast het reguliere energielabel – een zogenaamd Verduurzamingslabel® laten vaststellen. Dit is een advies over hoe het object kan worden verduurzaamd, inclusief een scenario voor hoe deze prachtige woning van het huidige F-label naar een B-label kan worden gebracht, en met welke investering dat gepaard zou gaan. Hierbij is gekeken naar de meest effectieve en efficiëntste verduurzamingsoplossingen, waarbij rekening is gehouden met de monumentale status (beschermd dorpsgezicht) van het object.

Immers, juist bij verkoop en aankoop van een monumentaal object, en de daaropvolgende restauratie, of renovatie, zijn voor het nemen van verduurzamingsmaatregelen de gunstigste momenten. Het Verduurzamingslabel® is dan een goede leidraad om een weloverwogen aankoopbeslissing te kunnen nemen. Dit object heeft beslist ruimte om te verduurzamen en de eerste aanzet is er al; we hebben een scan laten maken van het huis en deze stellen wij graag aan u ter beschikking.

KORTOM
Bij Redres zijn we dol op kunst om in te wonen en De Kroft past perfect in ons repertoire. Het is een uitzonderlijk rijksmonument, majestueus gelegen op een adembenemende plek. Deze woning is perfect voor kopers die op zoek zijn naar het ultieme (vakantie)huis met enorm veel ruimte en eindeloze mogelijkheden. We hebben een plan laten maken om het rijksmonument verder te verduurzamen, klaar voor de toekomst. Bent u benieuwd geworden naar deze riante en charmante villa? We nemen u graag mee voor een tour.

Huismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - SchoorlHuismansweg 13 - Schoorl


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.