Oorlogen en voorgangers ENCI-groeve – Wandel mee over de Sint-Pietersberg en beleef haar rijke geschiedenis

Wandel tijdens deze excursie mee met een erfgoed gids van Natuurmonumenten en ontdek welke rol de Sint-Pietersberg speelde tijdens de vele belegeringen van Maastricht en welke sporen de mergelwinning in dit gebied achterliet..

Wandel tijdens deze excursie mee met een erfgoed gids van Natuurmonumenten en ontdek welke rol de Sint-Pietersberg speelde tijdens de vele belegeringen van Maastricht en welke sporen de mergelwinning in dit gebied achterliet.

Beschrijving excursie

Maastricht als Bolwerk der Nederlanden is bij vele oorlogen betrokken geraakt door haar strategische ligging. De vlakbij gelegen Sint-Pietersberg was niet alleen een zegen, maar bleek ook een bedreiging te zijn voor de stad. Ontdek de sporen van de 80-jarige oorlog, hoe de berg verdedigd werd en welke belangrijke oorlogsbuit de Fransen meenamen uit de berg. Maar ook hoe 100 jaar geleden de berg zelf werd bedreigd door dagbouwgroeves voor kalkwinning en hoe dit weer leidde tot een bomvrije opslag van de Nachtwacht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ga mee wandelen over de Sint-Pietersberg en ontdek tijdens een 2,5 uur durende wandeling meer over dit historisch erfgoed. 

 

Datum

21-04-2024 13:30 tot
21-04-2024 16:00
 

Locatie

Sint-Pietersberg, Fort Sint Pieter
Luikerweg Luikerweg 80, Maastricht
Meer informatie

Delen

Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.