Museum de Schat van Simpelveld

TYPE

Kerk/Klooster

LOCATIE

Simpelveld
Museum de Schat van Simpelveld is gevestigd in het statige voormalige klooster Huize Loreto. Toen in 1875 alle kloosterorden werd bevolen om Duitsland te verlaten, streek de Congregatie van de Zusters van het arme kind Jezus neer in het nabijgelegen Simpelveld. Vanaf hun intrek in dit gebouwencomplex, werd vanuit Simpelveld de congregatie, die is verspreid over meerdere werelddelen, bestuurd. Op deze plek werden ook kinderen opgevangen en verzorgd en werd er lesgegeven. In de Zuid-Limburgse ateliers werden de mooiste paramenten en wassen beelden gemaakt. Uiteindelijk bleven de zusters tot 2012 met veel toewijding actief in Huize Loreto. Toen werd het besluit genomen om terug te keren naar Aken.

Zes jaar later, in 2018, opende het Museum de Schat van Simpelveld, dat de meest indrukwekkende stukken op een waardige en aansprekende manier tentoonstelt. Maar het is ook een plek waar de kennis en kunde van ruim een eeuw kunstproductie wordt overgedragen aan een nieuwe generatie. De zusters zelf spelen daarbij, zowel voor als achter de schermen, een belangrijke rol.

Naast de vaste collectie is er twee keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling te bezichtigen in de voormalige kloosterkapel die ook onderdeel is van het museum.

BEZOEK

Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.