Oostkerk

TYPE

Oostkerk

LOCATIE

Middelburg

Op 6 juli 1667 wordt de Oostkerk in gebruik genomen. In die eerste eredienst wordt een brief van admiraal Michiel de Ruyter voorgelezen. In deze brief bedankt De Ruyter de kerk voor de voorbeden voor zijn succesvolle tocht naar Chatham, waarbij de Engelse vloot werd vernietigd (juni 1667).

De buitenkant van het gebouw ziet er sinds 1667 nog steeds hetzelfde uit.  De Oostkerk is voor protestantse begrippen uit de 17e eeuw – waarin soberheid voorop stond- uitbundig te noemen. De nieuwe kerk moest de belangrijkheid van Middelburg en het stadsbestuur laten zien en werd ontworpen door B.F. Drijfhout en Pieter Post. De kerk is dan ook rijkelijk versierd en is een van de hoogtepunten van de classicistisch-barokke bouwstijl in Nederland.

Binnen in de kerk is de enige grote wijziging de bouw van het orgel. De Vlaamse orgelbouwers De Rijckere uit Kortrijk startten in 1779 met de bouw van het grote orgel. Uiteindelijk is het orgel zowel Vlaams als Nederlands geworden: het orgel werd later door Joachim Reichner uit Den Haag ‘omgewerkt’. Uiteindelijk wordt het werk door orgelbouwer Van Overbeek uit Middelburg voltooid.  De unieke orgelkas is een ontwerp van Conradt Kaijser.

aangepast op: 3 jan

BEZOEK

Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.