Oude Stadhuis

TYPE

Middeleeuws stenen gebouw

LOCATIE

Veere

Het Stadhuis van Veere werd gebouwd tussen 1474 en 1517 op last van Hendrik IV van Borsele, door de Vlaamse bouwmeester Andries Keldermans (ca. 1400-1481), stadsbouwmeester van Mechelen (B). Het is ontworpen door Evert Spoorwater (overleden te Bergen op Zoom, 1474).

Eeuwenlang werden vanuit het stadhuis de inwoners van Veere en de omliggende dorpen bestuurd. In ‘De Vierschaar’, de ruimte waarin schout en schepenen recht spraken, is deze sfeer nog tastbaar. Schilderijen en historische voorwerpen, waaronder de bronzen vuisten, vormen een bewijs van de rijke bloeitijd van Veere. Tot de stadhuiscollectie behoren ook historische portretten van de Oranjevorsten, ze hangen in de trouwzaal.

Achter het stadhuis de toren, gebouwd door Adriaen de Muer uit Brugge tussen 1594 en 1599. Op de top een windvaan, een oorlogschip met vijf vlaggen, drie van de Van Borseles, één van Oranje-Nassau en één van Zeeland. In de toren een zeldzaam mooi carillon van 35 klokken waarvan er 24 dateren uit 1735 en de laatste 11 klokken in 1949 zijn toegevoegd. Een carillon-concert behoort tot de charmes van Veere. De inwendige indeling van het stadhuis dateert grotendeels uit 1699 toen de Vierschaar werd vergroot. In 2014/2015 is het stadhuis vrijwel volledig gerestaureerd.

In het Stadhuis worden ook activiteiten georganiseerd! De activiteitenagenda is hier te vinden.

BEZOEK

Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.