Dongecentrale - Centraleweg 16 - Geertruidenberg

Dongecentrale

TYPE

Monumentaal

CAPACITEIT

750

LOCATIE

Geertruidenberg
Boei

De Dongecentrale uit 1919 bestaat uit de voormalige centrale, het filtergebouw, een kantoorcomplex en zeven bedrijfswoningen. De centrale en het filtergebouw zijn rijksmonument. Het terrein meet 1,6 hectare, het vloeroppervlak van alle gebouwen samen is 7.500 m2.

Het complex ligt langs de rivier de Donge, vandaar de naam. De Dongecentrale heeft cultuurhistorische waarde, omdat het gebouw een bijzondere uitdrukking is van de sociaaleconomische ontwikkelingen begin 20ste eeuw. Daarnaast is het architectuurhistorisch van belang vanwege de functionalistische bouwstijl en gaafheid van de verschillende gebouwen.

De Dongecentrale was de eerste energiecentrale van de Provinciale NoordBrabantse Electriciteits Maatschappij, ofwel PNEM.
Met een groot net aan hoogspanningsleidingen werden grote Brabantse bedrijven voorzien van elektriciteit. Dit zorgde voor een tweede industriële revolutie aan het begin van de 20ste eeuw.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van deze bijzondere locatie? Onze collega’s denken graag met je mee en komen met je in contact via eventlocaties@boei.nl

Voor alle activiteiten in pand vergunning vereist, permanente vergunning in aanvraag. Bovenste verdiepingen niet toegankelijk.

Dongecentrale - Centraleweg 16 - GeertruidenbergDongecentrale - Centraleweg 16 - GeertruidenbergDongecentrale - Centraleweg 16 - GeertruidenbergDongecentrale - Centraleweg 16 - GeertruidenbergDongecentrale - Centraleweg 16 - GeertruidenbergDongecentrale - Centraleweg 16 - GeertruidenbergDongecentrale - Centraleweg 16 - GeertruidenbergDongecentrale - Centraleweg 16 - GeertruidenbergDongecentrale - Centraleweg 16 - Geertruidenberg


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.