Dongecentrale - Centraleweg 16 - Geertruidenberg

Dongecentrale

TYPE

Monumentaal

CAPACITEIT

750

LOCATIE

Geertruidenberg
Boei

De Dongecentrale uit 1919 bestaat uit de voormalige centrale, het filtergebouw, een kantoorcomplex en zeven bedrijfswoningen. De centrale en het filtergebouw zijn rijksmonument. Het terrein meet 1,6 hectare, het vloeroppervlak van alle gebouwen samen is 7.500 m2. Het complex ligt langs de rivier de Donge, vandaar de naam. De Dongecentrale heeft cultuurhistorische waarde, omdat het gebouw een bijzondere uitdrukking is van de sociaaleconomische ontwikkelingen begin 20ste eeuw. Daarnaast is het architectuurhistorisch van belang vanwege de functionalistische bouwstijl en gaafheid van de verschillende gebouwen.

De Dongecentrale was de eerste energiecentrale van de Provinciale NoordBrabantse Electriciteits Maatschappij, ofwel PNEM. De centrale speelde een belangrijke rol bij het toegankelijk maken van energie voor de gehele provincie. Met een groot net aan hoogspanningsleidingen werden grote Brabantse bedrijven voorzien van elektriciteit. Dit zorgde voor een tweede industriële revolutie aan het begin van de 20ste eeuw.

Voor alle activiteiten in pand vergunning vereist, permanente vergunning in aanvraag. Bovenste verdiepingen niet toegankelijk.

Na een paar jaar voorbereiding gaat men in februari starten met de interne verbouwing van de gebouwen op de Dongecentrale. Helaas voor alle fotografen is er voor onbepaalde tijd dan ook een ‘stop’ op alle verzoeken omtrent fotografie in de Dongecentrale.

Dongecentrale - Centraleweg 16 - GeertruidenbergDongecentrale - Centraleweg 16 - GeertruidenbergDongecentrale - Centraleweg 16 - GeertruidenbergDongecentrale - Centraleweg 16 - GeertruidenbergDongecentrale - Centraleweg 16 - GeertruidenbergDongecentrale - Centraleweg 16 - GeertruidenbergDongecentrale - Centraleweg 16 - GeertruidenbergDongecentrale - Centraleweg 16 - GeertruidenbergDongecentrale - Centraleweg 16 - Geertruidenberg


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.