Hotel en Restaurant De Watermölle - Watermolenweg 3 - Haaksbergen

Hotel en Restaurant De Watermölle

TYPE

Boerderij

PERSONEN

5x 2-persoons kamer

LOCATIE

Haaksbergen
Hotel en Restaurant De Watermölle
Geniet van gastvrijheid, voortreffelijke gerechten en natuurlijke rust op een idyllisch plekje in dit ongekend mooie Twentse landschap. In ons restaurant/hotel – een prachtige oude boerderij – met uniek uitzicht op de Oostendorper watermolen zal het u aan niets ontbreken.

De vakwerkschuur (het hotel) vormt een geheel met de Watermolen. Zij werd gebruikt als voorraadschuur voor de molen en had geen dorsvloeren en paardestallen. Samen zijn zij een goed voorbeeld van de landelijke architectuur, vermoedelijk gebouwd in de 16e eeuw.

De Oostendorper Watermolen ligt direct tegenover het hotel. Het is een dubbele watermolen en is een zeldzaamheid. Deze stamt uit 1548 en is de oudste dubbele watermolen in Nederland. De molen bestaat uit- aan de linkerzijde- een oliemolen met een rad en aan de rechterzijde een korenmolen met 2 schepraderen.

De molen werd in de tachtigjarige oorlog verwoest en in 1634 herbouwd. In 1946 werd de molen door hoog water weggeslagen met het gevolg dat er in 1950 weer een restauratie moest plaatsvinden. In de jaren ’80 werd de molen opnieuw gerestaureerd. Aanleiding daarvoor was dat waterstromen achter en onder het gebouw doorliepen. Als er geen maatregelen getroffen waren zou de molen in de kolk terecht zijn gekomen. Beide molens zijn nu weer volledig in bedrijf en worden regelmatig gebruikt, sowieso iedere woensdag en zaterdagmiddag (geopend tussen 14:00 en 17:00). De exploitatie van de Oostendorper Watermolen is in handen van de vereniging ‘ Vrienden van de Hoksbargse Möllns.

De Watermölle wordt ook verhuurd voor evenementen! Klik hier voor meer informatie.

Foto’s zijn van Nikki Kits.

Hotel en Restaurant De Watermölle - Watermolenweg 3 - HaaksbergenHotel en Restaurant De Watermölle - Watermolenweg 3 - HaaksbergenHotel en Restaurant De Watermölle - Watermolenweg 3 - HaaksbergenHotel en Restaurant De Watermölle - Watermolenweg 3 - HaaksbergenHotel en Restaurant De Watermölle - Watermolenweg 3 - HaaksbergenHotel en Restaurant De Watermölle - Watermolenweg 3 - HaaksbergenHotel en Restaurant De Watermölle - Watermolenweg 3 - HaaksbergenHotel en Restaurant De Watermölle - Watermolenweg 3 - HaaksbergenHotel en Restaurant De Watermölle - Watermolenweg 3 - HaaksbergenHotel en Restaurant De Watermölle - Watermolenweg 3 - Haaksbergen


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.