Broekweg 3 - Doorn

Doorn

TYPE

Monument

KAMERS

17

LOCATIE

Doorn
Adres: Broekweg 3
Vraagprijs: 2.695.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1924
Ligging: aan bosrand, aan park, aan rustige weg, beschutte ligging, buiten bebouwde kom, in bosrijke omgeving
Oppervlakte: 524 m²

*** LET OP ***
De genoemde vraagprijs is vrij op naam dus vrij van overdrachtsbelasting en notariskosten voor wat betreft de levering

LANDHUIS “T WOUD”
Verscholen in de uitgestrekte bossen van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, tussen Driebergen en Doorn, ligt het monumentale, rietgedekte Engelse landhuis “t Woud”. Dit stoere landhuis, gelegen op een NSW-landgoed van bijna 6 hectare, onderscheidt zich door een uitmuntende staat van onderhoud. De opvallende gevels van dit gemeentelijke monument zijn afgewerkt met rustica pleisterwerk en met een woonoppervlakte van 524 m², inclusief negen slaapkamers en drie badkamers, staat dit landhuis bekend om zijn unieke karakter. De idyllische ligging, sfeer en uitstraling van dit landgoed, omgeven door eindeloze bossen en uitgestrekte wandelgebieden, maken het werkelijk bijzonder.

HISTORIE
Landhuis ’t Woud, gebouwd in 1924 naar het ontwerp van architect D. Appels, was oorspronkelijk bestemd voor jonkheer R.H.M. van Loon, een kleinzoon van de eerste eigenaar van het naburige landgoed Hydepark. Een tragische brand in 1942 verwoestte het landhuis grotendeels, maar in 1946 werd het door architect H.A. Meijerink uit Doorn herbouwd in de oorspronkelijke stijl.

ARCHITECTUUR
Het landhuis telt twee bouwlagen onder een sierlijk vormgegeven rieten kap, bekroond door twee forse schoorstenen. De gevels zijn – zoals gezegd – afgewerkt met rustica pleisterwerk, dat wordt gekenmerkt door zijn ruwe, onregelmatige textuur die natuursteen imiteert. Dit was tijdens de bouw 100 jaar geleden een populaire gevelafwerking als decoratieve techniek op gevels om een robuuste en verweerde uitstraling te geven, zoals ook bij landhuis ’t Woud. De fraaie gevel aan de tuinzijde op het zuiden is symmetrisch ingedeeld met een iets terugliggende middenpartij. Hier bevindt zich een deels inpandig terras met daarboven een houten balkon met balustrade, ondersteund door bakstenen zuilen. De entree is gesitueerd aan de oostgevel onder een rieten luifel, terwijl aan de westzijde een halfronde erker pronkt. Aan de noordwestzijde bevindt zich een grote aanbouw, eveneens bedekt met riet.

DE DORPEN DRIEBERGEN EN DOORN
Gelegen tussen Doorn en Driebergen-Rijsenburg, profiteert de woning van de levendige sfeer van de Utrechtse Heuvelrug’s meest gezellige dorpen. Beide plaatsen bieden een rijke diversiteit aan winkels, restaurants en koffiegelegenheden. Er zijn uitstekende scholen in de buurt, waaronder het Revius Lyceum in Doorn, slechts enkele fietsminuten verwijderd. De woning ligt in een Nationaal Park, omgeven door uitgestrekte bossen ideaal voor wandelen, fietsen, paardrijden of mountainbiken. De snelweg is binnen tien minuten bereikbaar, en grotere steden zoals Utrecht, Amsterdam en Amersfoort zijn via het nabijgelegen treinstation Driebergen-Zeist vlot toegankelijk.

ENTREZ
Via de entree met bordes komt u binnen in een vestibule, gevolgd door dubbele deuren naar de fraaie hal. Direct rechts bevindt zich de garderobe met een prachtige authentieke WC. Aansluitend de hal met een grote trappartij naar de bovengelegen verdiepingen. Aan de linkerzijde van de hal bevindt zich de grote woonkamer van ruim 58 m² met een fraaie schouw voor lange avonden rondom een heerlijk haardvuur. De wanden zijn voorzien van wit stucwerk en op de vloer ligt een massief houten eiken parket. Het plafond met balken draagt bij aan het karakter van een Engels landhuis. Deze kamer ligt aan de zuidzijde waar ook de veranda is gesitueerd. Aansluitend de eetkamer, een prettige vierkante ruimte van 30 m². De ronde erker op het westen zorgt voor een lichte en speelse ruimte. Tegenover de eetkamer steken we over naar de rechterzijde. In het verlengde van de hal bevindt zich hier de voormalige opdienkeuken met aansluitend de oorspronkelijke karaktervolle keuken met granito vloer en schouw. Destijds de werkplek van de huishoudster, maar nu een gezellige woonkeuken. In het verlengde van de keuken bevindt zich nog een studeerkamer en een kleine hal met de leveranciersingang voor de kruidenier, bakker en slager die daar hun bestellingen kwamen afleveren. Van daaruit bestaat toegang tot de bijkeuken en de aparte personeelstrap naar de eerste verdieping.

EERSTE VERDIEPING
De grote bordestrap leidt naar de eerste verdieping. Een grote overloop met aan de zuidzijde drie grote slaapkamers variërend in grootte van 25-30 m². De middelste en tevens grootste kamer heeft een riant balkon. Er zijn twee badkamers. De grootste bevindt zich naast het trappenhuis en is voorzien van een bad, douche en wastafel. Tevens is er een separaat toilet. De tweede badkamer is een en suite badkamer en ligt tussen twee slaapkamers in, voorzien van bad, toilet en wastafel. Tussen deze badkamers ligt een derde slaapkamer annex wasruimte met loggia. Een ideale plek om was uit te hangen of te verpozen tijdens de warme dagen. De vijfde slaapkamer bevindt zich rechts naast het trappenhuis en is circa 13 m² groot.

TWEEDE VERDIEPING
De tweede – of kapverdieping telt vier slaapkamers onder de fraaie rieten kap. Elke kamer heeft een dakkapel en enkele zijn uitgevoerd met een inbouwkast. Links naast het trappenhuis bevindt zich de badkamer, voorzien van een douche en dubbele wastafel. Ook is er op deze verdieping een separaat toilet. Bij een landhuis hoort natuurlijk ook een echte zolder en die is zeker aanwezig: de grote zolder is circa 36 vierkante meter groot en ideaal voor het opbergen van spullen of het realiseren van nog extra ruimte. Boven op de tweede verdieping bevindt zich nog een grote bergzolder met stahoogte van circa 24 m²

KELDER
Dat het een voornaam huis is, wordt meteen duidelijk als u naar de kelder gaat. Er zijn namelijk drie kelders: een provsiekelder, stookkelder en wijnkelder.

TUIN
De royale tuin, rondom de woning, combineert sier- en bostuin op bijna zes hectare eigen grond. Het landhuis is omringd door een parkachtig perceel met oude bomen, rododendrons en hoog opgaand groen, wat voor heel veel privacy zorgt. De tuin biedt optimale bezonning en privacy met verschillende terrassen en een deels overdekt terras bij de zitkamer. Achter in de tuin bevinden zich een moestuin, een kennel en een kippenhok. De aangebouwde bergingen bieden ruimte voor fietsen, tuinbenodigdheden en terrasmeubilair, met houtopslagplaatsen aan de bosrand.

Het is ook mogelijk om nog een garage te bouwen van circa 75 m². Hiervoor zal wel een omgevingsvergunning moeten worden aangevraagd bij de gemeente. Het achterliggende bos is deel van het landgoed en biedt rust, privacy en is thuis voor reeën en ander wild. Het is een perfect startpunt voor boswandelingen.

GEMEENTELIJK MONUMENT
Vaak horen we: ‘Een monument, dan mag je toch niks?’ Gelukkig is dat al lang niet meer het geval. Klein onderhoud dat het monument niet verandert, zoals schilderwerk in dezelfde kleur, binnen of buiten, is altijd mogelijk. Grotere werkzaamheden zoals wijzigingen aan de structuur, gevels of daken vereisen altijd een vergunning.

BOUWKUNDIG ONDERZOEK
Mooie huizen bouwen, daar hadden ze wel verstand van, zo’n honderd jaar terug. De huizen die de tand des tijds doorstaan, hebben dat karakter, het patina en de charme die niet nieuw kunnen worden ingebouwd; dat is de levenswijsheid van de stenen. Maar het betekent ook dat enige modernisering passend is om haar weer klaar kan maken voor de volgende 100 jaar. Het huis is altijd goed onderhouden geweest en er is een gedegen bouwkundig onderzoek uitgevoerd om de toekomstige koper te ondersteunen bij de aankoop van dit unieke pand. Hierbij wordt niet alleen een transparant en duidelijk beeld van de bouwkundige staat van het landhuis verkregen, maar zijn ook de eventuele herstelkosten opgenomen in een overzicht. Dit bouwkundig onderzoek stellen wij uiteraard graag beschikbaar.

VERDUURZAMING VAN G- NAAR EEN XX-LABEL
Redres is dol op bijzondere objecten, monumenten en industrieel erfgoed. Het zijn, evenals dit heerlijke landhuis, gebouwen die geheel eigen behoeften hebben voor wat betreft onderhoud en verduurzaming. Vanwege hun hoge leeftijd zijn dergelijke objecten op zichzelf – vanuit circulariteitsoogpunt – al duurzaam, maar in gebruik zijn ze dat zeker niet en er valt op dat vlak dus nog veel winst te behalen. Dat geldt ook voor dit monument: het energieverbruik kan bijvoorbeeld een stuk zuiniger.

Verduurzamingslabel®
Om u als koper hierin te begeleiden, hebben wij – naast het reguliere energielabel – een zogenaamd Verduurzamingslabel® laten vaststellen. Dit is een advies over hoe het object kan worden verduurzaamd, inclusief een scenario voor hoe deze prachtige woning van het huidige G-label naar een XX-label kan worden gebracht, en met welke investering dat gepaard zou gaan. Hierbij is gekeken naar de meest effectieve en efficiëntste verduurzamingsoplossingen, waarbij rekening is gehouden met de monumentale status (gemeentelijk monument) van het object.

Immers, juist bij verkoop en aankoop van een monumentaal object, en de daaropvolgende restauratie, of renovatie, zijn voor het nemen van verduurzamingsmaatregelen de gunstigste momenten. Het Verduurzamingslabel® is dan een goede leidraad om een weloverwogen aankoopbeslissing te kunnen nemen. Dit object heeft beslist ruimte om te verduurzamen en de eerste aanzet is er al; we hebben een scan laten maken van het huis en deze stellen wij graag ter beschikking.

NIEUW: ISDE SUBSIDIE NU OOK VOOR MONUMENTEN
Als eigenaar-bewoner van een monument kom je vanaf 2024 ook in aanmerking voor ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen (zoals glas-, gevel-, dak-, en vloerisolatie), een warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting. Deze subsidies hebben speciale voorwaarden om de integriteit van monumenten te waarborgen en ze energiezuiniger te maken. Meer weten? Voor details over de voorwaarden en het verzekeren van een succesvolle aanvraag kun je bij ons terecht. www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren/isde-voor-monumenteigenaren

NSW LANDGOED
Het landgoed is onder de NSW gerangschikt. Het betrokken ministerie beschrijft een NSW-landgoed als volgt: “Een landgoed is een, in Nederland gelegen, geheel of gedeeltelijk met bossen of andere houtopstanden bezette onroerende zaak. Daaronder begrepen dat waarop een buitenplaats of andere, bij het karakter van het landgoed passende, opstallen voorkomen, voor zover het blijven voortbestaan van die onroerende zaak in zijn karakteristieke verschijningsvorm voor het behoud van het natuurschoon wenselijk is”. De NSW biedt veel maatschappelijke voordelen, de allerbelangrijkste is de instandhouding van vele prachtige buitenplaatsen, landgoederen en natuurgebieden. Dit wordt mede gerealiseerd door de eigenaren van NSW-landgoederen een aantal fiscale voordelen te beiden. Hier zijn drie belangrijke voordelen van een NSW-landgoed:

1. Vrijstelling van Erf- en Schenkbelasting
Een van de grootste voordelen is de vrijstelling van erf- en schenkbelasting. Bij overdracht van het landgoed door erfopvolging of schenking kan het landgoed geheel of gedeeltelijk vrijgesteld zijn van deze belastingen. Dit is afhankelijk van of het landgoed opengesteld wordt voor publiek en andere voorwaarden.

2. Vrijstelling van Overdrachtsbelasting
Bij de aankoop van een NSW-landgoed hoeft geen overdrachtsbelasting betaald te worden. Dit verlaagt de kosten bij de overdracht van het landgoed en maakt de aankoop financieel aantrekkelijker.

3. Lagere WOZ-waarde
Landgoederen die onder de NSW vallen, worden vaak lager gewaardeerd voor de Wet waardering onroerende zaken (WOZ). Een lagere WOZ-waarde kan leiden tot lagere onroerendezaakbelasting (OZB) en andere gemeentelijke heffingen.

Deze voordelen maken het bezitten van een NSW-landgoed niet alleen aantrekkelijk vanuit een financieel oogpunt, maar ook als een investering in cultureel en natuurlijk erfgoed, wat bijdraagt aan de duurzame instandhouding van belangrijke landschappelijke en historische waarden in Nederland.

KENMERKEN
– Bouwjaar: 1924, in 1946 gedeeltelijk herbouwd
– Gemeentelijk monument, mogelijke gunstige lening via Stichting Nationaal Restauratiefonds
– Perceel: bijna 6 hectare, waarvan het bos als Rijksmonument is aangewezen
– Rangschikking onder de Natuurschoonwet (NSW) biedt fiscale voordelen
– Huis vol mogelijkheden; het huis heeft drie verdiepingen en een kelder.
– Door het programma is het huis zeer geschikt voor een groot (samengesteld) gezin, ook met kinderen die al wat ouder zijn en graag een eigen agenda hebben.
– Uitstekende staat van onderhoud
– Mogelijkheid om een garage/berging van minstens 75 m² te realiseren
– Onafhankelijk bouwkundig rapport beschikbaar
– Verkoop onder voorbehoud van gunning
– Bouwkundig onderzoek beschikbaar
– Verduurzamingslabel (overzicht van te nemen maatregelen om te verduurzamen) beschikbaar
– Oplevering in overleg

AFMETINGEN
– Perceelgrootte: 59.617 m²
– Gebruiksoppervlakte wonen: 524 m²
– Overige inpandige ruimte: 81 m²
– Gebouw gebonden buitenruimte: 41 m²
– Inhoud: 2.468 m³
– Alles gemeten volgens NEN-2580; meetrapport met plattegronden beschikbaar.

INTERESSE?
Begrijpelijk! Voor een bezichtiging, neem contact op met ons kantoor. Prospectus en plattegronden te downloaden via onze website.

Broekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - DoornBroekweg 3 - Doorn


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.