Burgemeester van den Boschstraat 41 - Amerongen

Amerongen

TYPE

Monument

KAMERS

10

LOCATIE

Amerongen
Adres: Burgemeester van den Boschstraat 41
Vraagprijs: 1.975.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1860
Ligging: aan rustige weg, in centrum, in bosrijke omgeving
Oppervlakte: 390 m²

AMERONGEN BURGEMEESTER VAN DEN BOSSCHSTRAAT 41

In het pittoreske Amerongen, omringd door majestueuze monumentale panden en charmante winkeltjes, bevindt zich deze voormalige smederij met een geschiedenis die teruggaat tot vóór 1860. Deze monumentale woonboerderij is met zorg en aandacht gerestaureerd door de huidige eigenaren, in nauwe samenwerking met wijlen nestor Jan des Bouvrie. Achter de prachtig gerestaureerde gevel schuilt een woning van ongeëvenaarde klasse en allure die zijn gelijke niet kent in Amerongen, maar ook ver daarbuiten. Ook is boerderij bij de volledige renovatie geheel geïsoleerd met uitzondering van een aantal monumentale ramen op de beneden verdieping. En er is een verduurzamingsplan gemaakt om het huis nog verder te verduurzamen voor de toekomst.

Hoewel de authentieke indeling van de oorspronkelijke boerderij grotendeels behouden is gebleven, hebben de verschillende ruimtes een nieuwe bestemming gekregen. De sfeer is het beste te omschrijven als warm, huiselijk en met een menselijke maat. Het vakmanschap van Jan des Bouvrie is nog altijd verbluffend en moet absoluut gezien worden.

AMERONGEN: EEN LEVEN VOL GENOT
Deze bijzondere woning is gelegen in een idyllisch dorp, midden in het nationaal park Utrechtse Heuvelrug. Amerongen is een van die zeldzame historische plaatsen waar de sfeer van het goede leven van vroeger nog steeds voelbaar is. Het is omgeven door bossen, de Amerongse berg, een prachtig glooiend landschap en de unieke uiterwaarden van de nabijgelegen Nederrijn, met aan de overkant het vruchtbare landschap van de Betuwe. Dit levendige dorp biedt talloze activiteiten en heeft gezellige restaurantjes om te ontdekken.

Amerongen ligt vlak bij steden als Utrecht, Arnhem en Amersfoort, maar bevindt zich net buiten de drukte van de Randstad. Het is dus zeer centraal gelegen in Nederland. Hier vinden wandelaars en fietsers de rust die langzaamaan schaars begint te worden in ons land. Tussen de Amerongse berg en de uiterwaarden, aan de rand van het historische dorp, ligt het beroemde kasteel Amerongen. Het dorp Amerongen en het kasteel zijn al eeuwen met elkaar verbonden en hebben een rijke geschiedenis. Bovendien zijn er nog een tiental karakteristieke tabaksschuren te bewonderen die herinneren aan de bloeiende tabaksteelt van Amerongen in de 17e tot 20e eeuw.

Voordat we je uitnodigen om deze woning persoonlijk te komen bezichtigen, willen we je graag alvast een voorproefje geven van alles wat deze veelzijdige woonboerderij te bieden heeft. Loop je met ons mee?

INDELING BEGANE GROND
Bij binnenkomst via de hoofdingang aan de Burgemeester van den Boschstraat kom je in een lange hoge gang die van voor naar achteren loopt en het huis in tweeën verdeelt. Links van de gang bevinden zich allereerst een kantoor of werkruimte en aansluitend een knusse zitkamer met openhaard en pantry. Aansluitend een dwarsgang met hal en de zijentree van de boerderij. Hier heb je fantastisch zicht op de hoge vide met houten gebinten van de boerderij. Vanuit hier ook toegang tot de overweldigende keuken, maar hierover later meer.

Schuin tegenover deze hal is een royale kamersuite te vinden die met twee fraaie grote stalen deuren toegankelijk is. Als je binnenloopt vind je aan de voorzijde van het pand de woonkamer van ruim 40 m² met een prachtige schouw en schitterende massief eiken vloeren, en aan de achterzijde richting tuin is de eetkamer (35 m²) te vinden, eveneens met een open haard. Voorkamer en eetkamer zijn van elkaar gescheiden door een stalen pui die helemaal kan worden opengezet waardoor er één ruimte ontstaat. Aan de tuinzijde is wederom een fraaie stalen pui die toegang geeft tot de grootse woonkeuken die over de breedte aan de achterzijde is gesitueerd en uitkijkt op de royale tuin.

WOONKEUKEN
Stel je voor: een keuken die niet alleen functioneel is, maar ook een bron van inspiratie en plezier. De Bülthaup keuken in deze prachtige woonboerderij is precies dat en meer. Deze keuken is een plek voor kookliefhebbers en mensen die van het bourgondische leven houden.

Daarnaast biedt de keuken voldoende opbergruimte voor al je kookgerei, servies en voorraad. En is er een bijkeuken, zodat je moeiteloos kunt werken in een opgeruimde omgeving. Ook handig: de zij ingang heeft een directe toegang naar de keuken. Maar deze keuken is meer dan alleen een functionele ruimte. Met een gezellige eethoek en een prachtig uitzicht op de tuin, de openslaande deuren die leiden naar het terras in de achtertuin, nodigt deze keuken uit tot gezelligheid en ontspanning. Het is de perfecte plek om vrienden en familie te ontvangen, te genieten van lange diners en te proosten op het goede leven.

EERSTE VERDIEPING
Via de kloeke trappartij voorzien van natuurstenen traptreden kom je op de eerste verdieping. De zeer ruime overloop geeft toegang tot in totaal vijf kamers, waarvan de hoofdslaapkamer aan de achterzijde meteen in het oog springt. Deze prachtige suite heeft een kleedruimte en een volledig uitgeruste inloopbadkamer die als een los volume in de ruimte is geplaatst. Hier is het 365 dagen per jaar een 5 sterrenhotel! Er zijn nog drie andere slaapkamers waarvan 1 met een eigen badkamer en twee met een gedeelde badkamer. Aan de voorzijde is nog een hele grote slaapkamer, waardoor deze woning perfect is voor grote gezinnen die op zoek zijn naar hun ideale gezinshuis.

ZOLDER
Over een groot deel van de verdieping is een ruime bergzolder aanwezig. Deze biedt niet alleen opslagruimte, maar is tevens de locatie van alle technische installaties.

KELDER
Een nieuwe stenen trap leidt naar een set van drie onderling verbonden kelders die momenteel dienstdoen als wijnkelders en proeflokaal.

TUIN
De werkelijk adembenemende achtertuin, onder architectuur ontworpen, zal je versteld doen staan. Het parkachtige landschap van de tuin met de dakplatanen verlengt als het ware de entreehal van de woning, waardoor het gevoel van binnen en buiten naadloos in elkaar overgaat. Prachtige terrassen, fraai aangelegde bloemperken en gazons wisselen elkaar harmonieus af. De achtertuin strekt zich bijna 50 meter uit en biedt dankzij de ligging volledige privacy, evenals volop zon en schaduw gedurende de hele dag. Voor een woning in het oude centrum van Amerongen is een achtertuin van deze omvang absoluut uniek.

PARKEREN
Op de oprit naast het huis is er parkeergelegenheid voor de vrijstaande stenen garage die ook nog eens is voorzien van een ruime bergvliering.

JAN DES BOUVRIE
Deze boerderij is onder architectuur van Jan des Bouvrie volledig verbouwd en ingericht. Jan des Bouvrie, wordt vaak beschouwd als een pionier op het gebied van modern en minimalistisch design in Nederland. Hij overleed in 2020 en wat Jan des Bouvrie zo bijzonder maakte, was zijn revolutionaire benadering van interieurontwerp. Hij brak met traditionele stijlen en introduceerde een frisse, strakke en lichte esthetiek die kenmerkend werd voor zijn werk. Des Bouvrie geloofde sterk in de kracht van witte ruimtes, waarin licht en eenvoud de hoofdrol speelden. Bovendien voegde Des Bouvrie vaak een vleugje kleur toe door middel van accenten en accessoires, waardoor een harmonieus en evenwichtig geheel ontstond. Jan zijn ontwerpen waren niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook functioneel, zo ook hier in Amerongen.

De samenwerking tussen de huidige eigenaren van de voormalige smederij en Jan des Bouvrie bij de restauratie van het pand in Amerongen voegt een extra dimensie toe aan de charme van de smederij en zijn expertise en oog voor detail hebben ongetwijfeld bijgedragen aan de fantastische transformatie van het oorspronkelijke huis. We nodigen serieuze kandidaten dan ook van harte uit om een bezichtiging te plannen en deze prachtige creatie met eigen ogen te komen bewonderen. Laat je betoveren door de geschiedenis, de allure en de eindeloze mogelijkheden die dit huis te bieden heeft. Welkom in jouw nieuwe thuis, waar het goede leven wacht om ontdekt te worden.

RIJKSMONUMENT
‘Een Rijksmonument, dan mag je toch niks?’ Dat horen we met regelmaat. Echter is het ook in het belang van de Rijksdienst dat monumenten gehandhaafd worden, en bewoning is daarvoor de beste manier. Dat er niks mag, dat is gelukkig allang niet meer zo. Dit rijksmonument is daar een mooi voorbeeld van.

SUBSIDIES
Om bewoonde rijksmonumenten in goede staat te houden, is er een subsidie voor rijksmonumenten met een woonfunctie. De subsidieregeling woonhuis-rijksmonumenten is bedoeld voor kosten van restauratie- of onderhoudswerkzaamheden aan monumentale onderdelen van rijksmonumenten. Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie kunnen in aanmerking komen voor deze subsidie. De werkzaamheden moeten het monument in stand houden en betreffen de volgende (onderhouds- en instandhoudings-) werkzaamheden. Werkzaamheden aan gevel, gevelopeningen, glas, dak, fundering en constructie, buitenriolering, terreinverharding, interieur et cetera. Meer informatie kunt u vinden op onze website.

VERDUURZAMING: VAN EEN E- NAAR EEN A-LABEL – € 40.000,-
Redres is dol op bijzondere objecten, monumenten en industrieel erfgoed. Het zijn, evenals dit heerlijke huis, gebouwen die geheel eigen behoeften hebben voor wat betreft onderhoud en verduurzaming. Vanwege hun hoge leeftijd zijn dergelijke objecten op zichzelf – vanuit circulariteitsoogpunt – al duurzaam, maar in gebruik zijn ze dat zeker niet en er valt op dat vlak dus nog veel winst te behalen. Dat geldt ook voor dit rijksmonument: het energieverbruik kan bijvoorbeeld een stuk zuiniger.

* Verduurzamingslabel® *
Om u als koper hierin te begeleiden, hebben wij – naast het reguliere energielabel – een zogenaamd Verduurzamingslabel® laten vaststellen. Dit is een advies over hoe het object kan worden verduurzaamd, inclusief een scenario voor hoe deze prachtige woning van het huidige E-label naar een A-label kan worden gebracht, met een investering van circa € 40.000,-. Hierbij is gekeken naar de meest effectieve en efficiëntste verduurzamingsoplossingen, waarbij rekening is gehouden met de monumentale status (beschermd dorpsgezicht) van het object.

Immers, juist bij verkoop en aankoop van een monumentaal object, en de daaropvolgende restauratie, of renovatie, zijn voor het nemen van verduurzamingsmaatregelen de gunstigste momenten. Het Verduurzamingslabel® is dan een goede leidraad om een weloverwogen aankoopbeslissing te kunnen nemen. Dit object heeft beslist ruimte om te verduurzamen en de eerste aanzet is er al; we hebben een scan laten maken van het huis en deze stellen wij graag aan u ter beschikking.

KORTOM
Deze ultieme woonboerderij bevindt zich op een van de meest betoverende locaties in Amerongen. Het voormalige smederijgebouw heeft alles in zich om je meteen verliefd te laten worden. Het is een uitzonderlijk rijksmonument, majestueus gelegen op een adembenemende plek. De samenwerking tussen de huidige eigenaren van de voormalige smederij en Jan des Bouvrie bij de restauratie van het pand in Amerongen voegt een extra dimensie toe aan de bijzonderheid van de woning. Des Bouvrie’s expertise en oog voor detail hebben ongetwijfeld bijgedragen aan de verbluffende transformatie van het historische gebouw. Zijn invloed is zichtbaar in de harmonieuze combinatie van klassieke elementen en eigentijdse luxe, waardoor de woonboerderij een unieke uitstraling heeft gekregen. Deze woning is perfect voor kopers die op zoek zijn naar ruimte en eindeloze mogelijkheden, zoals een kantoor of praktijk aan huis, inwonende ouders of zelfs een bed & breakfast.

Verdere verduurzaming behoeft geen grote aanpassingen en het rijksmonument is instapklaar. Elke ruimte beschikt over maatwerk inbouwkasten en verdere hoogwaardige afwerking. Deze prachtige woning is met smaak gerestaureerd, liefdevol bewoond en uitstekend onderhouden. We laten het graag zien!

Credits foto Jan des Bouvrie: door Erwin Olaf Springveld – wikiportret.nl, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47911059

Burgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 - Amerongen


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.