Burgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - Amerongen

Amerongen

TYPE

Monument

KAMERS

10

LOCATIE

Amerongen
Adres: Burgemeester van den Boschstraat 41 en 41A
Vraagprijs: 1.975.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1860
Ligging: aan rustige weg, in centrum, in bosrijke omgeving
Oppervlakte: 390 m²

STIJLVOL & MODERN WONEN IN VOORMALIGE SMEDERIJ
In het centraal gelegen historische plaatsje Amerongen op de Utrechtse-Heuvelrug, omringd door natuur en nabij grote steden, bevindt zich deze volledig onder architectuur gerestaureerde en verbouwde monumentale woonboerderij uit 1860. Dit heerlijke woonhuis met garage en diepe vrij gelegen achtertuin zal je direct bij binnenkomst verrassen en omarmen. De volledige renovatie van deze voormalige smederij is door de huidige eigenaren met veel zorg en aandacht gedaan, in nauwe samenwerking met wijlen nestor Jan des Bouvrie. De Smederij is een uniek object waar stijlvol wonen, bourgondisch leven, ondernemerschap, familie en vriendschap samenkomen!

In één van de oude dorpsstraatjes van Amerongen staat dit uitzonderlijke pand. Achter de monumentale voorgevel kom je in een zeer stijlvolle woning van ongeëvenaarde klasse en allure die zijn gelijke niet kent in Amerongen, maar ook ver daarbuiten.

Hoewel de authentieke indeling van de oorspronkelijke boerderij grotendeels behouden is gebleven, hebben de verschillende ruimtes een nieuwe bestemming gekregen. De sfeer binnen is het beste te omschrijven als licht, strak maar warm en ruim met een menselijke maat. Door de fraai ontworpen indeling voelt geen ruimte te groot of te klein. Het vakmanschap en de tijdloosheid van Jan des Bouvrie blijft verbluffend!

De hoogwaardige en stijlvolle afwerking met o.a. natuurstenen en massief blank eiken vloeren, de verlichting met Modular-Lighting, een Bülthaup keuken en oa Philip Starck sanitair moet gezien worden. Verder zijn alle kasten maatwerk en meegenomen in het totaal ontwerp. Een ideaal huis om direct te betrekken.

VERDUURZAMING A-LABEL
Deze boerderij is tijdens een 2 jaar durende renovatie grotendeels verduurzaamd. In feite is het huis van binnen betrekkelijk nieuw, hoogwaardig afgewerkt en ook toekomstbestendig. Tevens hebben de huidige eigenaren een verduurzamingslabel® laten vaststellen. Dit is een advies over hoe het object naar de huidige normen kan worden verduurzaamd. Hierbij is gekeken naar de meest effectieve en efficiëntste verduurzamingsoplossingen, waarbij rekening is gehouden met de monumentale status (beschermd dorpsgezicht) van het object. Dit rapport beschrijft wat reeds verduurzaamd is en dat daarmee een energie A-label binnen handbereik ligt. We stellen dit rapport graag beschikbaar.

HET GOEDE LEVEN VIND JE IN AMERONGEN!
Amerongen is één van die zeldzame historische plaatsen waar de sfeer van het goede leven echt voelbaar is. Het is omgeven door bossen, de Amerongse berg, een prachtig glooiend landschap en de unieke uiterwaarden van de nabijgelegen Nederrijn, met eeuwen oude kastelen en buitenplaatsen. Dit levendige dorp biedt talloze activiteiten, (sport) voorzieningen en heeft gezellige restaurantjes om te ontdekken.

Amerongen ligt vlak bij steden als Utrecht, Arnhem en Amersfoort, maar bevindt zich net buiten de drukte van de Randstad. Het is dus zeer centraal gelegen in Nederland. Hier vinden wandelaars en fietsers de rust die langzaamaan schaars begint te worden in ons land. Tussen de Amerongse berg en de uiterwaarden, aan de rand van het historische dorp, ligt het beroemde kasteel Amerongen. Het dorp Amerongen en het kasteel zijn al eeuwen met elkaar verbonden en hebben een rijke geschiedenis.

Voordat we je uitnodigen om deze woning persoonlijk te komen bezichtigen, willen we je graag alvast een voorproefje geven van alles wat deze veelzijdige woonboerderij te bieden heeft. Loop je met ons mee?

INDELING BEGANE GROND
Bij binnenkomst via de hoofdingang aan de Burgemeester van den Boschstraat kom je in een lange hoge entree gang die van voor naar achteren loopt en het huis in tweeën verdeelt. Links van de gang bevinden zich allereerst een kantoor of werkruimte en aansluitend een mooi en authentieke ontvangstkamer met openhaard en oorspronkelijke bedstede, waarin een bibliotheek en pantry is verwerkt. Aansluitend een dwarsgang met hal en de zijentree van de boerderij. Hier heb je fantastisch zicht op de hoge vide met houten gebinten van de boerderij. Vanuit hier ook toegang tot de overweldigende keuken, maar hierover later meer.

Schuin tegenover deze hal is een royale kamersuite te vinden die met twee fraaie grote stalen deuren toegankelijk is. Als je binnenloopt vind je aan de voorzijde van het pand de woonkamer van ruim 40 m² met een grote schouw en schitterende massief eiken vloeren, en aan de achterzijde richting tuin is de eetkamer (35 m²) te vinden, eveneens met een open haard. Voorkamer en eetkamer zijn van elkaar gescheiden door een stalen pui die helemaal kan worden opengezet waardoor er één grote ruimte ontstaat, ideaal om een groot gezelschap te ontvangen wanneer je iets te vieren hebt. Aan de tuinzijde is wederom een fraaie stalen pui die toegang geeft tot de grote woonkeuken die over de breedte aan de achterzijde is gesitueerd en uitkijkt op de royale tuin en via de oude staldeuren toegang biedt naar het terras achter de woning.

WOONKEUKEN
Stel je voor: een keuken die niet alleen functioneel is, maar ook een bron van inspiratie en plezier. Een Bülthaup keuken met een ca 8 meter lange marmeren natuurstenen aanrecht en voorzien is van Siemens apparatuur. Deze keuken is een plek voor kookliefhebbers en mensen die van het bourgondische leven houden.

Daarnaast biedt de keuken voldoende opbergruimte voor al je kookgerei, servies en voorraad. En is er een bijkeuken, zodat je moeiteloos kunt werken in een opgeruimde omgeving. Ook handig: de zij ingang heeft een directe toegang naar de keuken. Maar deze keuken is meer dan alleen een functionele ruimte. Met een gezellige eethoek en een prachtig uitzicht op de tuin, de openslaande deuren die leiden naar het terras in de achtertuin, nodigt deze keuken uit tot gezelligheid en ontspanning. Het is de perfecte plek om vrienden en familie te ontvangen, te genieten van lange diners en te proosten op het goede leven.

EERSTE VERDIEPING
Via de strakke trappartij speciaal ontworpen voor deze woning, voorzien van natuurstenen traptreden kom je op de eerste verdieping. De zeer ruime overloop geeft toegang tot in totaal vijf kamers, waarvan de hoofdslaapkamer aan de achterzijde meteen in het oog springt. Deze prachtige suite heeft een kleedruimte en een volledig uitgeruste inloopbadkamer die als een los volume in de ruimte is geplaatst. Hier is het 365 dagen per jaar een 5 sterrenhotel! Er zijn nog drie andere slaapkamers waarvan 1 met een eigen badkamer en twee met een gedeelde badkamer. Aan de voorzijde is nog een hele grote slaapkamer/atelier, waardoor deze woning perfect is voor grote gezinnen die op zoek zijn naar hun ideale gezinshuis.

ZOLDER
Over een groot deel van de verdieping is een ruime bergzolder aanwezig. Deze biedt niet alleen opslagruimte, maar is tevens de locatie van alle technische installaties.

KELDER
Een nieuwe stenen trap leidt naar een set van drie onderling verbonden gewelfde kelders die momenteel dienstdoen als wijnopslag en proeflokaal.

TUIN
De werkelijk adembenemende achtertuin, onder architectuur ontworpen, zal je versteld doen staan. Het parkachtige landschap van de tuin met de dakplatanen verlengt als het ware de entreehal van de woning, waardoor het gevoel van binnen en buiten naadloos in elkaar overgaat. Prachtige terrassen, fraai aangelegde bloemperken en gazons wisselen elkaar harmonieus af. De achtertuin strekt zich bijna 50 meter uit en biedt dankzij de ligging volledige privacy, evenals volop zon en schaduw gedurende de hele dag. Voor een woning in het oude centrum van Amerongen is een achtertuin van deze omvang absoluut uniek.

PARKEREN
Op de oprit naast het huis is er parkeergelegenheid voor de vrijstaande stenen garage die ook nog eens is voorzien van een ruime bergvliering.

JAN DES BOUVRIE
Deze boerderij is onder architectuur van Jan des Bouvrie volledig verbouwd en ingericht. Jan des Bouvrie, wordt vaak beschouwd als een pionier op het gebied van modern en minimalistisch design in Nederland. Hij overleed in 2020 en wat Jan des Bouvrie zo bijzonder maakte, was zijn revolutionaire benadering van interieurontwerp. Hij brak met traditionele stijlen en introduceerde een frisse, strakke en lichte esthetiek die kenmerkend werd voor zijn werk. Des Bouvrie geloofde sterk in de kracht van witte ruimtes, waarin licht en eenvoud de hoofdrol speelden. Bovendien voegde Des Bouvrie vaak een vleugje kleur toe door middel van accenten en accessoires, waardoor een harmonieus en evenwichtig geheel ontstond. Jan zijn ontwerpen waren niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook functioneel, zo ook hier in Amerongen.

De samenwerking tussen de huidige eigenaren van de voormalige smederij en Jan des Bouvrie bij de restauratie van het pand in Amerongen voegt een extra dimensie toe aan de charme van de smederij en zijn expertise en oog voor detail hebben ongetwijfeld bijgedragen aan de fantastische transformatie van het oorspronkelijke huis. We nodigen serieuze kandidaten dan ook van harte uit om een bezichtiging te plannen en deze prachtige creatie met eigen ogen te komen bewonderen. Laat je betoveren door de geschiedenis, de allure en de eindeloze mogelijkheden die dit huis te bieden heeft. Welkom in jouw nieuwe thuis, waar het goede leven wacht om ontdekt te worden.

RIJKSMONUMENT
‘Een Rijksmonument, dan mag je toch niks?’ Dat horen we met regelmaat. Echter is het ook in het belang van de Rijksdienst dat monumenten gehandhaafd worden, en bewoning is daarvoor de beste manier. Dat er niks mag, dat is gelukkig allang niet meer zo. Dit rijksmonument is daar een mooi voorbeeld van.

SUBSIDIES
Om bewoonde rijksmonumenten in goede staat te houden, is er een subsidie voor rijksmonumenten met een woonfunctie. De subsidieregeling woonhuis-rijksmonumenten is bedoeld voor kosten van restauratie- of onderhoudswerkzaamheden aan monumentale onderdelen van rijksmonumenten. Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie kunnen in aanmerking komen voor deze subsidie. De werkzaamheden moeten het monument in stand houden en betreffen de volgende (onderhouds- en instandhoudings-) werkzaamheden. Werkzaamheden aan gevel, gevelopeningen, glas, dak, fundering en constructie, buitenriolering, terreinverharding, interieur et cetera. Meer informatie kunt u vinden op onze website.

KORTOM
Deze ultieme woonboerderij bevindt zich op een van de meest gewilde locaties in Amerongen. De voormalige smederij heeft alles in zich om je meteen verliefd te laten worden. De samenwerking tussen de huidige eigenaren van de voormalige smederij en Jan des Bouvrie bij de restauratie van het pand in Amerongen voegt een extra dimensie toe aan de woning. Des Bouvrie’s expertise en oog voor detail hebben ongetwijfeld bijgedragen aan de verbluffende transformatie van dit historische gebouw. Zijn invloed is zichtbaar in de harmonieuze combinatie van klassieke elementen en eigentijdse luxe, waardoor de woonboerderij een unieke uitstraling heeft gekregen. Deze woning is perfect voor kopers die op zoek zijn naar ruimte en eindeloze mogelijkheden, zoals een kantoor of praktijk aan huis, inwonende ouders of zelfs een bed & breakfast.

Verdere verduurzaming behoeft geen grote aanpassingen en het rijksmonument is instapklaar. Elke ruimte beschikt over maatwerk inbouwkasten en verdere hoogwaardige afwerking. Deze prachtige woning is met smaak gerestaureerd, liefdevol bewoond en uitstekend onderhouden. We laten het graag zien!

Credits foto Jan des Bouvrie: door Erwin Olaf Springveld – wikiportret.nl, CC BY 3.0,

Burgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - AmerongenBurgemeester van den Boschstraat 41 en 41A - Amerongen


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.