Langestraat 10 - Dieden

Dieden

TYPE

Monument

KAMERS

n.b.

LOCATIE

Dieden
Adres: Langestraat 10 5353 KD DIEDEN
Vraagprijs: € 795.000 kk
Bouwvorm: bestaande bouw
Ligging: Landelijk gelegen, open ligging en vrij uitzicht
Oppervlakte: 335 m2
Oppervlakte perceel: 5.910 m2

Deze monumentale woonboerderij is met zorg en aandacht gerestaureerd door de huidige eigenaren. In overleg met Stichting Bouwhistorie Nederland, de gemeente Oss, onder begeleiding van restauratiearchitect P de Goederen en aannemers is deze woonboerderij zorgvuldig omgetoverd tot een woning van deze tijd. De invulling is nog open, deze is volledig aan de toekomstige eigenaar.

Achter de prachtige authentieke voorgevel schuilt een woning met een woonoppervlakte van ca 335 m². Onder de rietgedekte kap (in 2023 geïsoleerd wolfsdak) bevinden zich gebinten uit het jaar 1773. Het dak is volledig afgewerkt met nieuwe sporen, hanenbalken en Unilin isolatieplaten. De hele boerderij heeft een natuurlijke lichtinval gekregen door nieuwe openslaande deuren en Velux dakramen. Tijdens de renovatie is de woning volledig geïsoleerd en voorzien van dubbele beglazing, met uitzondering van enkele monumentale ramen.

Deze bijzondere woning is gelegen in het dijkdorp Dieden, vol rijke geschiedenis met rijks- en gemeentelijke monumenten dat terug te zien is in de karakteristieke huizen en straten. Dieden biedt een serene en landelijke sfeer door de groene velden en de dijk aan de Maas. De omgeving nodigt uit tot ontspanning en recreatie. Door de tuin lopen fazanten, hazen en af en toe een ree. De uiterwaarden langs de Maas worden de komende jaren door natuurmonumenten volledig omgevormd in natuurgebied. Hoewel Dieden rustig aanvoelt, zijn alle benodigde voorzieningen nabijgelegen. In de omgeving zijn meerdere supermarkten, winkelstraten, restaurants en scholen. Het dorp ligt op een gunstige afstand van Oss, ’s-Hertogenbosch en Nijmegen, de A50 is snel bereikbaar.

De landelijke levensstijl op een charmante plek, dat heeft deze woning in Dieden te bieden!

Deze oude boerderij is de afgelopen tijd volledig gemoderniseerd qua isolatie en infrastructuur (er ligt zelfs glasvezel), maar biedt de toekomstige eigenaren ook nog veel ruimte om de woning naar eigen inzicht en wens in te delen. Er zijn hiervoor een aantal goede opties die die we graag willen benadrukken:

Indeling

U komt aan via een eigen oude landweg, met daarnaast de monumentale fruitboomgaard. Vervolgens heeft u de keuze om de woning via het oude voorhuis of de gerenoveerde stallen te betreden.

De entree aan de voorzijde is een lange gang met aan beide zijden kamers gesitueerd. Direct valt op dat de boerderij hoge plafonds bevat. De huidige eigenaren hadden in het voorhuis kantoren en een vergaderruimte gepland, maar deze kunt u natuurlijk ook op een andere wijze invullen. Deze kamers hebben eerder gefungeerd als woonkamer, slaapkamer en keuken. In de oude woonkamer zijn de boezembalk en de paneeldeuren nog zichtbaar, waarachter vaste kasten zijn gesitueerd. Achter de kantoren is ruimte om een pantry te situeren en is een toilet aanwezig. De authentieke indeling van de oorspronkelijke boerderij is in het voorhuis behouden gebleven, maar wel volledig geïsoleerd. Deze ruimtes zijn nu klaar voor een nieuwe bestemming.

Doorlopend richting het woongedeelte is de locatie voor de trap zichtbaar en de monumentale schoorsteen, oorspronkelijk het hart van het huis. Deze schoorsteen kun je letterlijk instappen, de haken waaraan de hammen vroeger werden gerookt zijn nog zichtbaar. Deze ruimte is nu voorbereid als tweede technische ruimte. Via een kleine gang naar de zijdeur in de zuidgevel kan ook de primaire technische ruimte met aansluitingen voor de wasmachine en droger bereikt worden.

Aan de achterzijde van de boerderij ligt de ruimte voor een grote, open woonkeuken. Dit is de voormalige deel, waar de oudste kern van de boerderij zichtbaar is. U ziet hier een eikenhouten gebintconstructie, die deels rust op natuurstenen maaskeien. Deze ruimte is voorbereid op de plaatsing van een keuken met hoge kasten, een fornuis en een groot keukeneiland. Hiervoor zijn toevoeren en afvoeren gereed gemaakt in de betonvloer. Er zijn twee paar openslaande deuren geplaatst: via één kant loopt u naar de zuidzijde van tuin, aan de zijkant van de boerderij. Via de andere kant kunt u het terrein achter de boerderij betreden.

In de uitbouw aan de achterzijde van de woning is een dak doorvoer voor een houtkachel vergund.  Daarmee is de ruimte zeer geschikt is om als woonkamer te dienen. Hier zijn de kleine stalramen vervangen voor grote ramen tot op de vloer, waardoor u vanaf de bank zicht kunt hebben op de grote tuin en uitgestrekte weilanden. Vanaf hier is een prachtige zonsondergang te zien.

Aan de andere zijde van de woonkeuken loopt u door een gang naar twee ruimtes die als slaapkamers voorbereid zijn, waarvan een met badkamer en suite. Voor de badkamer zijn toevoeren en afvoeren gereed.

De eerste verdieping is een open ruimte die de toekomstige eigenaren naar eigen inzicht en wensen kunnen indelen. Er kan gekozen worden voor een of twee ruime badkamer(s) en suite, drie of vier slaapkamers een walk in closet of een extra kantoorruimte. Tevens biedt de bovenverdieping voldoende ruimte (ca 103 m²) voor een compleet appartement. Ook kan deze verdieping een perfecte plek zijn voor een atelier, cursus ruimte of thuisbioscoop.

Met een nokhoogte van 5,2 m is er ruimte voor een vliering, dit is meegenomen in het plan, de draagbalken zijn hiervoor aanwezig.

Bijgebouwen

Van voormalig bakhuisje naar jongveestal in 1931 naar berging anno nu. Het bijgebouw van 36m2, gelegen aan de Langestraat naast de woning, is opgetrokken in betonstenen, bevat een lessenaars dak dat is bedekt met Muldenpannen.

Op het achtererf is een schuur aanwezig van metalengolfplaten met een zadeldak welke fungeert als berging.

Bestemming

De boerderij heeft een volledige woonbestemming. De omliggende gronden hebben de bestemming agrarisch. Het bestemmingsplan biedt onder voorwaarden ruimte voor aan huis verbonden werkzaamheden, kleinschalige recreatieve nevenactiviteiten en het voeren van een kleinschalige Bed & Breakfast behoort tot de mogelijkheden.

Bijzonderheden:

–             Mogelijkheid om dieren (zoals paarden) te houden in eigen weiland.

–             Garantiecertificaten (10 jaar) voor houtrestauratie en houtinsecten bestrijding.

–             Hoge zeldzaamheidswaarde hallehuisboerderij, Stichting Bouwhistorie Nederland.

–             Perceeloppervlakte ca. 6.000 m², bij wens uit te breiden met ca. 13.000 m² agrarische grond.

–             Geen risico’s wel de charme van een monumentale woonboerderij.

–             Afbouw volledig zelf in de hand.

–             Politiekeurmerk veilig wonen, inbraakbeveiligingsklasse 2.

–             Fruitboomgaard.

Langestraat 10 - DiedenLangestraat 10 - DiedenLangestraat 10 - DiedenLangestraat 10 - DiedenLangestraat 10 - DiedenLangestraat 10 - DiedenLangestraat 10 - DiedenLangestraat 10 - DiedenLangestraat 10 - DiedenLangestraat 10 - DiedenLangestraat 10 - DiedenLangestraat 10 - DiedenLangestraat 10 - DiedenLangestraat 10 - DiedenLangestraat 10 - DiedenLangestraat 10 - DiedenLangestraat 10 - DiedenLangestraat 10 - DiedenLangestraat 10 - DiedenLangestraat 10 - DiedenLangestraat 10 - DiedenLangestraat 10 - DiedenLangestraat 10 - Dieden


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.