Dorpsstraat 120 - Assendelft

Assendelft

TYPE

Monument

KAMERS

6

LOCATIE

Assendelft
Adres: Dorpsstraat 120
Vraagprijs: 1.250.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1882
Ligging: vrij uitzicht, open ligging, landelijk gelegen
Oppervlakte: 185 m²

Dit is een zeldzaam voorbeeld van een vrijwel intact gebleven herenboerderij met de gave hoofdvorm van een stolp. De voorgevel is extra deftig gemaakt met hoekpilasters en iets naar voren springende middenpartij. In het houtzaagwerk van de windveren van de dakkapel op de voorgevel zijn gestileerde bloemen te herkennen. Ook de indeling van deze stolp met veel details uit de bouwtijd bleef grotendeels bewaard, zoals bijvoorbeeld een opkamer met de daaronder gelegen kelder.

Kom binnen
Nadat de huidige bewoners stopte met “boeren” in het jaar 1993 hebben ze de boerderij flink verbouwd. Tijdens de verbouwing kwamen steeds meer authentieke elementen tevoorschijn. Alles was weg getimmerd en zij hebben het beetje bij beetje weer naar voren gehaald. Omdat het een monument betreft mag er weinig veranderd worden, maar dat wilden ze ook niet. Dit valt ook gelijk op bij binnenkomst. De hal met nog de originele tegel aan de muur, de schouw, de en-suite deurtjes, de kelder en de opkamer. Naar alle waarschijnlijkheid zal de nieuwe eigenaar hier ook weer zijn handen laten wapperen, maar hopelijk wel met respect voor de boerderij.
Op de begane grond tref je nu een riante woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer en bijkeuken. Op de verdieping bevinden zich drie slaapkamers en een toilet. De hooizolder en de dars zijn nog aardig intact gebleven. In het jaar 2008 zijn alle ramen voorzien van dubbelglas.

Buiten
Via een lange oprit komt u aan de achterzijde van de boerderij, hier kunt u meerdere auto’s parkeren. Er staan verschillende schuren op het achtererf. En dan circa 7 hectare land. Een agrarisch bedrijf voortzetten of starten, dat kan hier. Liever minder land? Er zijn boeren met interesse in het land.

Omgeving
De stolpboerderij is gesitueerd in het oude centrum van Assendelft, het oudste dorp van de gemeente Zaanstad. De locatie aan de langgerekte Dorpsstraat is perfect; op loopafstand vind je verschillende supermarkten, een divers winkelaanbod, apotheek, drogist, basisschool en sportvelden. Ook de ligging ten opzichte van andere dorpen en steden is gunstig. De bushalte ligt in de straat op 100 meter afstand, op 20 minuten fietsen ligt het treinstation Krommenie-Assendelft en op 5 minuten autorijden bereik je de A8, een uitstekende en snelle verbinding naar steden als Zaandam (15 min), Purmerend (15 min), Amsterdam (20 min), Haarlem (25 min) en de binnenstad van Alkmaar (25 min).
Het vele land, de boerderij of de locatie maken uw enthousiast? Dan nodigen wij u graag uit voor een bezichtiging om alles samen te laten komen.

Historie
Dit boerderijtype ontstond in de droogmakerijen in het begin van de 17de eeuw en verspreidde zich van daaruit over de gehele provincie ten noorden van het IJ. Pas aan het einde van die eeuw verschenen ze in de Zaanstreek, hoofdzakelijk ter vervanging van de oudere boerderijgebouwen. De vroegste zijn nog als vaarboerderijen uitgevoerd, de later gebouwde kregen ook inrijdeuren. Bij deze boerderijen zijn alle functies onder één stolpvormig dak ondergebracht, rondom het centrale vierkant of de hooiberging. Hoewel er enkele waren met een rieten dak, werden de Zaanse stolpen over het algemeen voorzien van een minder steil pannendak, waaronder geheel of gedeeltelijk een gepotdekseld dakbeschot was aangebracht. Oorspronkelijk werden deze boerderijen geheel van hout gebouwd, vervolgens met stenen gevels voor het woongedeelte, of rondom steen. In de boerderijen waar kaas en boter werd gemaakt bevond zich een melkkelder, die na de komst van de kaasfabrieken werd weggewerkt.

Kenmerken
Bouwjaar: 1882
Woonoppervlakte: 185 m²
Inhoud: 2.306 m²
Bijgebouwen: 235 m²
Perceeloppervlakte: 70.698 m²

Voor meer informatie kunt u de uitgebreide brochure aanvragen, tevens kunt u diverse aanvullende documenten (onder andere NVM vragenlijst, kadastrale kaart, berekening gebruiksoppervlakte & inhoud, bestemming, enzovoort) downloaden via onze website (met een Klaver Profiel).

Dorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - AssendelftDorpsstraat 120 - Assendelft


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.