Dorpsstraat 26 - Graft

Graft

TYPE

Monument

KAMERS

12

LOCATIE

Graft
Adres: Dorpsstraat 26
Vraagprijs: 1.450.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1916
Ligging: aan water, vrij uitzicht, beschutte ligging
Oppervlakte: 440 m²

Het weeshuis aan de Dorpsstraat in Graft.
Een rijksmonument welke sinds een aantal jaren het zuidelijke district is van de gemeente Alkmaar en grenst met de 32 meter brede tuin direct aan de Eilandspolder. Een pand met een rijke historie, wat nu als comfortabel woonhuis dient.

Het Weeshuis betreft een hoogwaardig afgewerkte, vrijstaande woning, van alle comfort voorzien en omgeven door een fleurige tuin met volwassen beplanting. Beschikt over meerdere ruimtes, waarvan onder andere acht slaapkamers, vier badkamers, een grote kelder en een monumentaal trappenhuis.

Kom binnen
Bij binnenkomst is het de hoogte en de lange hal van voor tot achter dat opvalt. Deze hal geeft toegang tot alle vertrekken. Aan de voorzijde van de woning bevinden zich twee kamers. Aan de linkerkant is de Herenkamer met een monumentale schouw, geheel bekleed met Oudhollandse tegels en twee ingebouwde kasten met houten paneeldeuren. Het plafond van pleisterwerk is versierd met fraaie details. Aan de rechterkant bevindt zich de eetkamer, met een zwart-marmeren schouw. Aan de achterzijde van de woning ligt de tv-kamer, die uitkijkt uit over de tuin en het water van de polder. De ruime landelijke keuken aan de achterzijde van het huis kijkt uit op de tuin. Een sfeervolle kachel staat in de nis met antieke tegeltjes.
De deur in het midden van de centrale hal opent naar het monumentale trappenhuis, dat in de ochtend uitbundig wordt verlicht door de opkomende zon door de grote (glas-in-lood) ramen. Het houtwerk is in lichte kleuren geschilderd en de wanden zijn strak en wit, afgewerkt met een gemarmerde lambrisering. Het portaal geeft tevens toegang tot de trappenkast en de kelder, met een hoogte van 2,14 meter.
De eerste verdieping wordt van het trappenhuis gescheiden door middel van een glazen deur die toegang geeft tot de verdiepingshal. Er zijn op deze verdieping vier ruime slaapkamers, één in elke hoek van het huis. Alle slaapkamers zijn voorzien van een badkamer die direct vanuit de slaapkamer toegankelijk is. De badkamers zijn voorzien van een douche, wastafel en toilet, allen met mechanische ventilatie. De grootste badkamer, gelegen aan de voorzijde van het huis, is voorzien van vloerverwarming. Geheel in de sfeer van het huis is de badkamer uitgerust met een ligbad op pootjes, een douche, twee wastafels, een toilet en een bidet. Het trappenhuis stijgt verder naar de overloop (met vide) waar een deur opent naar de tweede verdieping, die dienstdoet als logeer-, werk-, en hobbyruimte.
Een lichtkoepel verlicht de hal, waarin een klein keukenblok is geplaatst. Hier treft u vier slaapkamers. Tussen de kamers is een ruime badkamer aangebracht, met een douche, een wastafel en een toilet. Deze verdieping kan goed gebruikt worden als appartement of gastenverblijf.

Buiten
De woning ligt op een riant en zeer goed onderhouden kavel aan een rustige straat midden in het dorp. De brede oprit langs het huis is geheel bestraat. De tuin is gelegen op het noordoosten en grenst over de hele breedte aan het water. Vanwege de diepte en de breedte van de tuin is er op elk moment van de dag een plek in de zon (en in de schaduw). De tuin is netjes aangelegd met ruime bestrating, veel beplanting, groene borders, gazon, en een boomgaardje met onder andere bessen- en hazelnootstruiken. In de ruime tuin staat een schuur met aan de waterzijde ruimte voor een boot of kano. Een volledig uitgerust gastenverblijf, geschikt als studio, kantoor of atelier, of (met eenvoudige ingrepen) worden ingericht als (dubbele) garage.

Omgeving
Het Weeshuis is centraal gelegen in de voormalige gemeente Graft-de Rijp, grenzend aan Middenbeemster. Met vrij uitzicht, aan water gelegen en met toegang tot de Eilandspolder is dit een heerlijke plek om te wonen. Het rustige dorp met alle voorzieningen zoals een supermarkt, bakker, slager, scholen, sportverenigingen en horeca bevindt zich op loopafstand. Dit alles omgeven met veel groen.
Op loopafstand de (bushalte naar Alkmaar (2 minuten), naar Purmerend en Amsterdam centraal station (8 minuten). Met 20 minuten rijden bent u op de ring van Amsterdam of het strand van Bergen aan Zee.

Renovatie/isolatie
Tijdens de renovatie (2010-2015) is veel aandacht besteed aan thermische isolatie: buitenmuren, ramen, dak, plafond tweede verdieping, vloeren van de 2de verdieping en de begane grond zijn geïsoleerd. Tevens zijn leidingen en installaties van water, elektra, en verwarming tussen 2010-2015 volledig vernieuwd. Een opdracht voor het plaatsen van 20 zonnepanelen op het gastenverblijf loopt.

Kenmerken
Perceeloppervlakte: 1.527 m²
Inhoud: 1.728 m³
Woonoppervlakte: 440 m²
Bijgebouw: 50 m²
Bouwjaar: 1916
Energielabel: B

Voor meer informatie kunt u de uitgebreide brochure aanvragen, tevens kunt u diverse aanvullende documenten (onder andere NVM vragenlijst, kadastrale kaart, berekening gebruiksoppervlakte & inhoud, bestemming, enzovoort) downloaden via onze website (met een Klaver Profiel).

Dorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - GraftDorpsstraat 26 - Graft


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.