Dorpsstraat 65 - 67 - Oterleek

Oterleek

TYPE

Monument

KAMERS

6

LOCATIE

Oterleek
Adres: Dorpsstraat 65 – 67
Vraagprijs: 550.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1925
Ligging: aan rustige weg, in woonwijk, beschutte ligging
Oppervlakte: 150 m²

DORPSSTRAAT 65 OTERLEEK

Halleluja wat een plek!

Zoekt u de ruimte en rust van een dorp maar dan dicht bij de reuring van de stad? Als ‘niet-doorsnee’, ‘visie’ en ‘verbeeldingskracht’ woorden zijn die u ten voeten uit beschrijven, dan is dit iets om te onderzoeken:

Onder de rook van Heerhugowaard ligt Oterleek. Oterleek is één van de vele slaperige lintdorpjes die Noord-Holland rijk is. De West-Friese kleigrond voorziet u van prachtige, groene vergezichten, onderbroken door kerkjes en molens. Het leven heeft hier een ander ritme.

En laat dat nu nét zijn wat u zoekt…

WONEN IN EEN KERK; DAT KAN DUS GEWOON
Vrijheid om te wonen zoals u dat wenst, op een plek waar u uw verbeelding en fantasie de vrije loop kunt laten. Uw woondromen worden hier enkel begrensd door de muren van dit bijzondere object. Deze kerk is gebouwd in 1925 en ze is werkelijk een plaatje: een bescheiden voorkomen maar tegelijkertijd ongelofelijk charmant, een tikje expressionistisch en doorspekt met bijzondere details.

Meer en meer kerken krijgen een andere bestemming en voor het kerkje hier in Oterleek geldt datzelfde. In samenwerking met Gemeente Alkmaar, verkoper, TPAHG Architecten en redres is een plan gemaakt om in de kerk een prachtige woning te realiseren. Op basis van dit prachtige plan is een principe verzoek ingediend. Dat betekent: een vrijstaand, volumineus object met een onvergelijkbaar karakter, een riante tuin en met een tastbaar verleden. De dorpskerk heeft natuurlijk een maatschappelijke rol vervuld en is een icoon in het geheugen van de bewoners.

Buiten springt de klokkentoren meteen in het oog; alles doet het nog en in de toren hangt een prachtige klok, die kan beieren als het moet. Binnen is het tongewelf dat meteen de aandacht trekt. Grote raampartijen maken dit tot een fijne, lichte ruimte.

Van plek voor aanbidding en bezinning tot een plek voor gezin en samenzijn.

De architectuur in de eerste kwart 20e eeuw was spannend en vernieuwend, en die lijn vraagt erom om doorgezet te worden. Dit soort objecten gaan uitstekend hand in hand met innovatieve en hedendaagse architectuur. Maar de rust en eerbied die inherent zijn aan het object, vormen een prachtig uitgangspunt voor een heerlijk woonhuis.

DE TOUR
De entree bevindt zich uiteraard aan de voorzijde. Links de trapopgang naar de klokkentoren en de zoldering boven het tongewelf, maar ook naar het balkon (circa 16 m²) waar de plek voor het orgel zou zijn. Rechts een bergruimte.

De kerkzaal zelf (circa 87 m²) is prachtig betimmerd met houten lambrisering. Het tegelwerk is vervaardigd met handgeglazuurde tegels. De glas-in-loodramen zijn een prachtige, modernistische interpretatie van kerkramen zoals we die vinden in de grotere Nederlandse kerken. Aan de achterzijde van de kerk de consistorie, de kamer waar de kerkenraad kon vergaderen maar ook de plek waar de predikant zich kon voorbereiden op de dienst. Hier tevens een separate entree en een WC.

KERKTOREN
Onder de kerktoren bevindt zich de hoofdentree. Dit deel van de kerk is nog eigendom van de Gemeente Alkmaar, maar wordt bij verkoop voor € 1,- overgedragen aan de toekomstige eigenaar zodat de kerkzaal en toren ook juridisch weer bij één en dezelfde eigenaar horen. Ook is de kerk op voordracht van verkoper en redres opgenomen als gemeentelijk monument waardoor dit markante gebouw ook voor de toekomst behouden blijft.

BUITEN
De kerk staat op een perceel van 635 m². Aan de rechterzijde heeft u een prachtige tuin die pal op het zuiden ligt. Het kerkhof (perceel aan de linkerzijde van de kerk) behoort niet bij de verkoop. Deze is in eigendom en beheer van de Gemeente. Op het kerkhof zelf vinden nog maar enkele begrafenissen per jaar plaats.

PILOT QUICK SCAN KERKENVISIE EN PRINCIPE VERZOEK
In 2022 heeft het kerkgebouw aan de Dorpsstraat 65 in Oterleek meegedaan aan een pilot in opdracht van de Gemeente Alkmaar aan de ontwikkeling van een kerkenvisie bij de gemeente Alkmaar. Hiertoe is er een Quick Scan herbestemming van het kerkgebouw gemaakt in opdracht van Gemeente Alkmaar door architectenbureau TPAHG uit Hoorn, waarbij rekening is gehouden met de nieuwe status als gemeentelijk monument.

Verkoper heeft op basis van de Quik Scan een principe verzoek ingediend bij de gemeente Alkmaar. Het plan voor het realiseren van 1 woning is op hoofdlijnen goedgekeurd door de afdeling ruimtelijke ordening, de welstand volgt op korte termijn. Betekent dat een toekomstige koper op basis van de aanwezige plannen de herbestemming van de kerk naar 1 woning verder vorm kan gaan geven. De gemaakte plannen door TPAHG uit Hoorn zijn beschikbaar.

BESTEMMING EN OMGEVINGSVERGUNNING
De huidige bestemming is Maatschappelijk. Naast het principe verzoek is in 2015 is een omgevingsvergunning aangevraagd voor het realiseren van een woning in de kerk. Op grond van de Wabo is er destijds een vergunning verleend om te mogen wonen in afwijking van de maatschappelijke bestemming. De omgevingsvergunning is in deze rechtsgeldig, ook na wisseling van eigenaar.

Bij het vaststellen van het nieuwe omgevingsplan zal dit – volgens de Gemeente Alkmaar – worden meegenomen. De realisatie van deze woning is echter nooit uitgevoerd. De omgevingsvergunning blijft onbeperkt geldig. Wel is het zo dat na 26 weken de gemeente de mogelijkheid heeft (bij uit uitblijven van bouwactiviteiten) de vergunning in te trekken. Dit is echter ook nog nooit gebeurd en als dit het geval is zal dit niet stilzwijgend worden ingetrokken en zal er altijd eerst contact met de eigenaar worden opgenomen. In dit geval is de omgevingsvergunning uit 2015 dus nog gewoon geldig.

KORTOM: ZIN IN EEN AVONTUUR?
De rust van een dorp en de vrijheid om groots en bijzonder te wonen, in een bijzonder object waar u uw eigen stempel op kunt drukken. Er is al een prachtig plan gemaakt die als basis heeft gediend bij het principe verzoek. Hier heeft de Gemeente Alkmaar in principe haar akkoord op gegeven.

INTERESSE?
Neem dan contact met ons op; we laten u graag dit prachtige kerkje zien, en nemen u mee in de mogelijkheden om hier een fijn huis van te maken!

LET OP
De kerk is niet geschikt om 2 woningen te realiseren.

Dorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - OterleekDorpsstraat 65 - 67 - Oterleek


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.