Herengracht 49 - Amsterdam

Amsterdam

TYPE

Monument

KAMERS

11

LOCATIE

Amsterdam
Adres: Herengracht 49
Vraagprijs: 2.925.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1638
Ligging: aan water, aan rustige weg, in centrum, vrij uitzicht
Oppervlakte: 357 m²

Uniek Rijksmonument: Een Stukje Geschiedenis en puur genieten aan de Gracht

Dit prachtige 6-laagse Rijksmonument met haar charme en rijke geschiedenis, is schitterend gelegen aan een woonerfgebied (het enige aan een Amsterdamse gracht) met weinig tot geen doorlopend verkeer met autovrije brede stoep. Aan dit rustige stukje van de gracht kun je in de avondzon heerlijk buiten dineren of borrelen.

Dit historische pand, op eigen grond, dateert uit 1580/1665 en heeft al eeuwenlang verhalen te vertellen. In 2003-2005 heeft de huidige eigenaar met liefde en respect voor de historie en monumentale structuur het gehele pand, grondig gerenoveerd. Onder andere zijn er toen een nieuwe CV installaties en nieuwe radiatoren geïnstalleerd, de platte daken, dakgoten en regenpijpen zijn vernieuwd, alle leidingen zijn vervangen en de elektrische installatie is vernieuwd. Het dak is geïsoleerd en beschoten. Met behulp van een bijzondere verrassing konden de originele 17e eeuwse dakpannen worden teruggelegd op het dak. Tevens zijn er drie nieuwe badkamers en een geheel nieuwe keuken aangebracht. De achtergevel van het voorhuis is verstevigd met een metalen frame. Tijdens deze restauratie is een bouwhistorisch onderzoek uitgevoerd waardoor de verschillende bouwfasen van dit huis (1580/1665, 1750, 1805, 1900, 1963 en 2003-2005) goed te herkennen zijn.

Met zijn imposante 3-ramen-brede gevel en gelegen aan de westkant van de Grachtengordel, omarmt dit pand zijn bevoorrechte positie tussen het bruisende hart van historisch Amsterdam en de geliefde Jordaan. Het huis ligt temidden van de schoonheid van beroemde grachtenpanden en de levendige ambiance van de nabijgelegen 9 straatjes op een paar minuten lopen van het Centraal Station.

INDELING
Elke hoek van dit pand ademt historische grandeur.

Betreed het pand via twee afzonderlijke ingangen, één op de beletage en één op souterrain niveau. De 17e-eeuwse buitentrap van het klassieke stoepje leidt naar de beletage. De voordeur brengt u naar de hal en de achtergelegen gang met een marmeren vloer en lambrisering. De gang heeft nog zijn originele marmeren fonteintje. De voorkamer heeft een prachtige hoogte van bijna 6 meter. Een plafond met imposante stevige balken uit 1665. De prachtige marmeren schouwen met functionerende haarden zorgen voor extra warmte en sfeer in de koude maanden. De grote ramen met sfeervolle vlakverdeling zorgen voor veel lichtinval van voor- en achterkant. Aan de achterkant van de voorkamer ligt een bijzondere WC die ook bereikbaar is vanuit de patio. De vloer van de patio is net helemaal opnieuw aangelegd. De woonkeuken met Carara marmeren vloertegels met diverse inbouwapparatuur is in het achterhuis gelegen en biedt tevens toegang tot het ruime souterrain. In het oude gewelf tussen keuken en souterrain bevindt zich de wijnkelder. Ook is in het souterrain een badkamer met douche en toilet.

Op de tussenverdieping in het achterhuis ligt een goed formaat kamer met mooie schouw, ideaal als werkkamer of slaapkamer.

Een klassieke houten trap met prachtige details onthult verdiepingen vol karakter. De hal op de eerste verdieping is uitzonderlijk licht door het daklicht. Aan de voorzijde is een woonkamer gelegen met mooi ornamenten plafond. De drie grote ramen geven een fantastisch uitzicht op de gracht. Ook hier een mooie 18e eeuwse schouw en houten vloer in blokverband gelegd. Aan de achterzijde van de woonkamer, tegen het lichthof van de patio, ligt een zeer sfeervolle kamer welke in gebruik is als bibliotheek. In het achterhuis op deze woonlaag ligt een ruime karakteristieke slaapkamer met authentieke en zeer comfortabele bedstee.

De trap tussen de woonkamer en bibliotheek brengt u naar het voorhuis op de tweede verdieping. Hier bevindt zich de hoofdslaapkamer aan de voorzijde met goed ontworpen kledingkasten vermomd als tussenmuur. Aan de achterzijde een open, ruime en zeer lichte badkamer v.v. inloopdouche, toilet en wastafel. In het midden een trap naar de kapverdieping.

Hier is een studio met aan de voorzijde een woongedeelte. Aan de zijkant bevindt zich een kitchenette. Aan de achterzijde is er een slaapgedeelte met toilet. De houten balkenconstructie is zichtbaar en zorgt voor veel sfeer. Deze ruimte heeft de hele dag volop licht rondom mede door een serie in 2005 aangebrachte zijramen. Aan de voorkant zijn openslaande deuren met avondzon tot zonsondergang en uitzicht op de Westerkerktoren. Vanwege het continue prachtige licht en uitzicht wordt deze ruimte door de eigenaren als hangout plek gebruikt.

Middenin deze verdieping bevindt zich een trap welke u naar de bergvliering brengt met origineel hijsrad en een luik met wijds uitzicht aan de achterzijde.

In het achterhuis op de bovenste verdieping bevindt zich nog een goed formaat slaapkamer met volop licht en een eigen moderne badkamer (vernieuwd in 2021) v.v. inloopdouche, toilet en wastafel. Het voor- en achterhuis heeft een eigen CV ketel.

Laat je betoveren door de tijdloze elegantie en de mogelijkheden die dit bijzondere pand biedt. Dit is niet alleen een huis en een kans om deel uit te maken van de rijke geschiedenis van Amsterdam maar vooral een plek om heerlijk van te genieten.

LIGGING
De woning is gelegen op een zeer geliefde locatie aan het begin van de Herengracht. Op gemakkelijke loopafstand van Centraal Station en vlakbij de supermarkten en winkelstraat de Haarlemmerstraat. Bij het naar buiten stappen is er het echte Amsterdamse straatbeeld van de grachten waar onze hoofdstad wereldwijd bekend om staat. Deze prachtige locatie is om de hoek van de Heren- en Prinsenstraat met goede restaurants. En iets verderop de 9 straatjes en het westelijk deel van de grachtengordel met veel kleine bijzondere winkels en restaurants. Lopend of met de fiets is binnen enkele minuten de bekende, maar vooral gezellige Jordaan te bereiken die beschikt over tal van restaurants en cafés en uitermate geschikt is voor een leuke avond uit! Het historische centrum van Amsterdam met zijn vele musea en goed aangeschreven restaurants, het muziekgebouw op een paar minuten fietsafstand en iets verderop de opera en het concertgebouw.

BIJZONDERHEDEN
– 6 laags grachtenpand;
– Rijksmonument;
– Gelegen aan auto luwe en net gerenoveerde kade;
– Eerst woonerf op de grachtengordel
– Eigen grond;
– Grondig gerenoveerd in 2003-2005 (Allard Architecture)

Herengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - AmsterdamHerengracht 49 - Amsterdam


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.