Hoogstraat 1 - Harderwijk

Harderwijk

TYPE

Monument

KAMERS

4

LOCATIE

Harderwijk
Adres: Hoogstraat 1
Vraagprijs: 580.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1900
Ligging: aan water, aan rustige weg, in centrum
Oppervlakte: 129 m²

HOOGSTRAAT 1 HARDERWIJK

Life’s a beach – Verrassend compleet vissershuisje aan de vestingwal met zicht op de oude Zuiderzee

Reken maar dat dit schattige huis op veel toeristische kiekjes vereeuwigd is! Op de hoek van de Hoogstraat en de gezellige Strandboulevard, met uitzicht op het Wolderwijd, staat dit vissershuisje: een lieflijk huis met een verrassend ruim woonoppervlak van 130 m², met twee slaapkamers, een sfeervolle tuinkamer en een dakterras voor schitterende vergezichten over wat eens de woeste Zuiderzee was.

Het huis combineert charme, oorspronkelijkheid en hedendaags comfort tot een harmonieus geheel; de witgepleisterde wanden, het rode pannendak en de flessengroene vensters dragen daar beslist aan bij. Een fijn huis op een mooie plek en van alle gemakken voorzien en dit alles bij elkaar doet het wel denken aan de stad zelf; oud, vol historie, maar met veel ruimte voor nieuwe invloeden.

HARDERWIJK
Harderwijk is een bruisende Hanzestad aan het schitterende Wolderwijd. Eeuwenlang was dit een florerende vissersplaats, maar de Zuiderzee was een grillige muze; in 1932 werd de Afsluitdijk voltooid en werd het zilt langzaam maar zeker zoet, en kreeg het IJsselmeer een gelijkmatiger temperament. Dit had uiteraard zijn weerslag op de visserij, en zo verschoof het zwaartepunt van vis naar vermaak – in de vorm van toerisme.

In 1967 werd Harderwijk tot beschermd stadsgezicht verklaard en zo werd dit dodderige plaatsje één groot monument. In 1955 opende het Dolfinarium – ’s werelds grootste zeezoogdierentuin – haar poorten en trekt jaarlijks busladingen vol bezoekers. Maar ook de stad zelf is vooral in de afgelopen twintig jaar steeds meer verfijnd geraakt; er is een levendige horeca met opvallend veel gastronomische etablissementen, prachtige winkelstraten waar u gemakkelijk de hele dag kunt doorbrengen, en watersportliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij De Knar, de fraaie jachthaven aan het Wolderwijd.

Dit randmeer, het Wolderwijd, dankt, evenals het Nuldernauw, haar poëtische naam aan Godfried Bomans, die indertijd lid was van de naamgevingscommissie van Zuidelijk Flevoland. Het water is hier zó glashelder dat je er op windstille dagen de vissen voorbij ziet zwemmen. Rust en natuur liggen om de hoek, want Harderwijk ligt aan de rand van de lommerrijke Veluwe, en op warme dagen zijn de stranden langs de randmeren echt perfect om de badgast uit te hangen – we spreken uit ervaring.

Haar centrale ligging en uitstekende bereikbaarheid hebben ervoor gezorgd dat Harderwijk vandaag de dag onder een breed publiek geliefd is als woonplaats: met de auto is het een eitje, want Amersfoort is een half uur, Utrecht drie kwartier en Amsterdam bereikt u in een klein uur. Groot voordeel; in de polder is de spits vele malen milder dan in de rest van het land. Maar ook met het OV kunt u hier met gemak alle kanten op.

DE TOUR

NAAR BINNEN
De Hoogstraat en de Groote Poortstraat behoren tot de oudste delen van Harderwijk. Hoewel het huis gedateerd is op 1900, is het heel wel mogelijk dat de fundamenten een stuk ouder zijn. De woning verkeert in prima conditie, mogen we wel zeggen: in de afgelopen jaren is ze gemoderniseerd en van alle gemakken voorzien maar met behoud van haar oorspronkelijke karakter. De voordeur wordt geflankeerd door charmante ramen met ieder 24 ruitjes. Boven de voordeur twee bijzonder fraaie art déco-glas-in-loodramen. De vestibule met de vroeg 20e-eeuwse mozaïekvloer en bijgelicht door een ander prachtig glas-in-loodraam, geeft toegang tot de gezellige woonkamer annex keuken.

Op de vloer een eikenhouten parket, die een mooie, matte uitstraling heeft door de olie waarmee het behandeld is. Door de modificaties van het huis door de jaren heen, is er een mooie compositie ontstaan, van gelukkige “per-ongelukjes” en toevalstreffers; zo is de opkamer nu geïntegreerd in de woonkamer en dient als eethoek. Eronder vinden we de klimaatconstante kelder, perfect voor de wijncollectie en opslag. De living is een fijne plek om te verzinken in een goed boek, of om lekker lui B&B Vol Liefde te bingen.

De zwarte keuken is elegant en modern, en bovenal hyperefficiënt vormgegeven. Er is een afwasmachine, grote inductieplaat en bijpassende afzuigkap (beide Siemens) en een spoelbak met 3-in-1-kokendwaterkraan. Door de U-opstelling is er veel bergruimte gecreëerd. Vanuit deze hoek ook toegang tot de bovenverdieping.

Vanuit de keuken – maar ook vanaf de straatzijde – toegang tot de royale bijkeuken: hier bevindt zich een apparatenkast met vriezer en heteluchtoven, en vindt u een aanrecht met eronder de aansluitingen voor de wasmachine en -droger, de meterkast en de techniek.

In de hal naar de tuinkamer een ruime WC met hangcloset en waterplaats, en een wasbakje.

De tuinkamer, ook te bereiken vanuit de eetkamer, is een heerlijke plek; als ze ons zeiden dat het een loggia in Andalusië was, zouden we het ook geloven. Er is een knap gestileerde loungehoek, met ingemetselde kast. Het stokoude metselwerk van de stadsmuur is hier mooi in het zicht gelaten, wat de ruimte extra cachet geeft. Er is een houtkachel en een tweetal infraroodplaten om de boel bij te warmen – mocht dat nodig zijn. Door het spectaculaire daklicht, krijg je hier écht het gevoel buiten te zitten.

NAAR BOVEN
De trap bevindt zich tegenover de keuken. Boven een hele lichte overloop. Hier heerst er totale rust. Er zijn boven twee slaapkamers, waarvan de kamer met toegang tot het dakterras in gebruik is als slaapvertrek. Door de airco krijgen de Hollandse plaknachten hier geen poot aan de grond, en achter de kniebeschotten is een zee aan bergruimte.

De andere kamer is momenteel in gebruik als thuiskantoor, maar doet het ook prima als logeer- of kinderkamer. Ook hier is weer veel bergruimte gecreëerd achter de kniebeschotten.

De badkamer is geweldig; op de vloer liggen arduin tegels en er staat een royaal ligbad. In de hoek bevindt zich een ruime inloopdouche, en er is een WC en dubbele wastafel. En dan dat uitzicht tijdens het tandenpoetsen; witter dan wit met panorama over het Wolderwijd.

DAKTERRAS
Het knusse dakterras biedt een fenomenaal uitzicht over de Strandboulevard, de waterkant en het meer. Een prachtige plek om deze mooie stad te beleven. Ook is hier weer zicht op de tuinkamer door de glazen kap.

VERDUURZAMING VAN G- NAAR EEN C LABEL
Redres is dol op bijzondere objecten, monumenten en industrieel erfgoed. Het zijn, evenals dit heerlijke huis, gebouwen die geheel eigen behoeften hebben voor wat betreft onderhoud en verduurzaming. Vanwege hun hoge leeftijd zijn dergelijke objecten op zichzelf – vanuit circulariteitsoogpunt – al duurzaam, maar in gebruik zijn ze dat zeker niet en er valt op dat vlak dus nog veel winst te behalen. Dat geldt ook voor dit gemeentelijkmonument: het energieverbruik kan bijvoorbeeld een stuk zuiniger.

* Verduurzamingslabel® *
Om u als koper hierin te begeleiden, hebben wij – naast het reguliere energielabel – een zogenaamd Verduurzamingslabel® laten vaststellen. Dit is een advies over hoe het object kan worden verduurzaamd, inclusief een scenario voor hoe deze prachtige woning van het huidige G-label naar een C-label kan worden gebracht, en met welke investering dat gepaard zou gaan. Hierbij is gekeken naar de meest effectieve en efficiëntste verduurzamingsoplossingen, waarbij rekening is gehouden met de monumentale status (beschermd dorpsgezicht) van het object.

Immers, juist bij verkoop en aankoop van een monumentaal object, en de daaropvolgende restauratie, of renovatie, zijn voor het nemen van verduurzamingsmaatregelen de gunstigste momenten. Het Verduurzamingslabel® is dan een goede leidraad om een weloverwogen aankoopbeslissing te kunnen nemen. Dit object heeft beslist ruimte om te verduurzamen en de eerste aanzet is er al; we hebben een scan laten maken van het huis en deze stellen wij graag aan u ter beschikking.

KORTOM
Dit prachtige, monumentale plaatsje heeft véél meer in z’n mars dan alleen een knap snuitje; het is een moderne stad op een ideale locatie in het land. Ook het huis is – achter de façade van klassieke schoonheid – een heerlijk comfortabel en eigentijds woonhuis. Zeilers, (kite)surfers, natuurliefhebbers en Bourgondiërs, zoekt u een nieuwe uitvalsbasis, met alles erop en eraan? We laten u met plezier dit innemende vissershuis aan de Hoogstraat 1 zien.

Hoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - HarderwijkHoogstraat 1 - Harderwijk


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.