Julianastraat 14 - Andel

Andel

TYPE

Monument

KAMERS

10

LOCATIE

Andel
Adres: Julianastraat 14
Vraagprijs: 875.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1817
Ligging: aan rustige weg, in centrum, beschutte ligging
Oppervlakte: 320 m²

Op prominente locatie midden in het dorp Andel staat deze statige herenboerderij met een groot achterhuis, waar desgewenst meerdere wooneenheden gerealiseerd kunnen worden. De in goede staat verkerende boerderij staat op een zongericht perceel van ruim 2.000 m2 met onder andere een monumentale rode beuk, een oude kastanjeboom, gazon en voldoende parkeerruimte en een garage.

Centrale gang, twee voorkamers, twee achterkamers, eetkeuken, bijkeuken, zijentree, badkamer en toilet in het voorhuis en een groot achterhuis, ingericht met een deel met hoge wagendeuren, 2e toilet en inpandige garage op de begane grond.
Vier slaapkamers en een 2e badkamer in het voorhuis en een grote hoge zolder in het achterhuis en een entresol dat toegankelijk is vanaf de deel.

Deze T-boerderij staat binnen de vestingdriehoek, op de grens van Gelderland en Noord-Brabant. Binnen 20 minuten staat u in ’s-Hertogenbosch of Gorinchem. Op korte loopafstand is de lokale supermarkt gelegen en in het dorp zijn twee basisscholen, een school voor voortgezet onderwijs en diverse sportverenigingen en een zwembad. De natuurliefhebber zal zich hier ook snel thuis voelen, omgeven door natuur, aan de op 250 meter afstand gelegen afgedamde Maas met prachtige strandjes. Op slechts 10 kilometer afstand is de op- en afrit van de A27 met snelle verbindingen naar Breda en Rotterdam, terwijl de autosnelweg A2 (met snelle verbinding naar Eindhoven en Utrecht) op 17 kilometer ligt.

Rijksmonument

Bruto inhoud woning: 3.700 m³
Gebruiksoppervlak wonen: 320 m²
Overige inpandige ruimte: 350 m2
Perceeloppervlak: 2.054 m²
Bouwjaar: 1817

Indeling begane grond:
Aan de rustige Julianastraat is links van de boerderij een smeedijzeren hekwerk dat toegang geeft tot de brede oprit. In de symmetrische voorgevel bevindt zich de omlijstte voordeur met gietijzeren deurrooster en bovenlicht. Aan de centrale, bijna 10 meter lange, gang grenzen de vertrekken, alle toegankelijk via prachtige originele paneeldeuren met royale architraven. Er zijn twee voorkamers met een voorname uitstraling door de hoge geornamenteerde stucplafonds, marmeren schouwen, zitvensterbanken en hoge ramen met binnenluiken. Aan beide kamers grenst een achterkamer. De kamer aan de rechterzijde heeft glas in lood suitedeuren naar een alkoof waaraan de achterkamer grenst. In het verleden was deze achterkamer in gebruik als woonkamer. De vloer is hier belegd met plavuizen en voorzien van vloerverwarming. Aangrenzend bevindt zich de eetkeuken met zicht op de tuin. De tuin is toegankelijk via de aangrenzende bijkeuken. Aan de noordzijde van de eetkeuken bevindt zich de zijentree. Het toilet is voorzien van een prachtige antieke Esscherplavuizen en de naastgelegen badkamer dateert vermoedelijk uit de jaren ’70. De werkkamers aan de linkerzijde van de woning hebben een zelfstandige entree aan de opritzijde. Hier is een 2e toilet en een pantry; ideaal voor degene die kantoor of praktijk aan huis wil voeren. Onder deze entree bevindt zich de provisiekelder.
Het achterhuis is ronduit imposant en biedt legio mogelijkheden om wonen en werken te combineren, als meergeneratiewoning, danwel als ontwikkelingslocatie. De gemeente Altena heeft een positieve grondhouding ten aanzien van de ontwikkeling van betaalbare wooneenheden. De ruimte is onderverdeeld in een open deel met wagendeuren, een inpandige garage en een eenvoudig afgetimmerde ruimte die in het verleden dienstdeed als kantoor. In het achterhuis is ook een 3e toilet.

Indeling eerste verdieping:
Op de verdieping van het voorhuis bevinden zich vier slaapkamers en de 2e badkamer. De grootste slaapkamer is desgewenst eenvoudig te splitsen. De twee slaapkamers aan de straatzijde zijn voorzien van een dakkapel met een rijk geornamenteerd ossenoog. De andere ramen zien uit op de tuin en de oprit en de Julianastraat. De 2e badkamer is ingericht met een ligbad, douchecabine, wastafel en het 4e toilet.
Lopende richting het achterhuis passeren we nog een bergzolder waar de cv-ketel hangt. De aangrenzende zolder meet ongeveer 100m2 en is ook bereikbaar vanuit de deel. Boven een gedeelte van de deel reikt de hoogte tot aan de nok van het achterhuis. Aan de achterzijde is nog een entresol van 38m2 dat toegankelijk is vanuit de deel.

Bijzonderheden:
Deze imposante herenboerderij biedt alle ruimte om wonen en werken te combineren, waarbij een atelier of werkplaats aan huis reeds ruimschoots voorhanden is. De boerderij is in 1817 gebouwd, waarbij er ruim voldoende middelen beschikbaar waren om het pand naar het niveau van een voornaam herenhuis te tillen. Zo zijn er in het voorhuis hoge, rijk geornamenteerde en gekleurde plafonds, binnenluiken, fraai getimmerde vensterbanken en luxe natuurstenen schouwen. Aan de centrale gang waar een hardstenen vloer ligt, grenzen de originele paneeldeuren met brede architraven.
De topgevels zijn voorzien van boerenvlechtingen en de voorgevel is uitgevoerd als lijstgevel met fraaie ornamenten. Aan de zijgevels hangen de persiennes, zoals deze ook ooit de voorgevel sierden. Aan de zuidzijde van de woning ligt een beschut gelegen gazontuin, waarin diverse hagen, heesters en de monumentale rode Beuk staan.
De oprit aan de linkerzijde biedt ruim voldoende parkeerruimte die wellicht ook bij de herontwikkeling als zodanig kan worden gebruikt. Voor de aanwending als meergeneratiewoning danwel kangaroewoning zijn er meerdere indelingsvarianten denkbaar. Van dit rijksmonument is door de Monumentenwacht Noord-Brabant een uitgebreid inspectierapport opgemaakt dat op verzoek is in te zien.
Zoekt u een statig pand waar de mogelijkheden nagenoeg oneindig lijken, maak dan een afspraak voor een bezichtiging.

Julianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - AndelJulianastraat 14 - Andel


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.