Koningin Emmaplein 9 - Rotterdam

Rotterdam

TYPE

Monument

KAMERS

14

LOCATIE

Rotterdam
Adres: Koningin Emmaplein 9
Vraagprijs: 3.995.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1890
Ligging: aan park, in centrum, beschutte ligging
Oppervlakte: 559 m²

Koningin Emmaplein 9

Met de Kunsthal schuin achter zich werpt men zijn blik op de gigantische beuk die als een poortwachter waakt over het Koningin Emmaplein. Zijn takken zijn als sierlijke tentakels, zijn blad glanzend en dieprood en in de herfst van het mooiste oranje. Een balk zonlicht valt naar beneden, streelt Berlages siervaas die de meester in 1890 vervaardigde, en doet de bloemen die rondom de voet zijn geplant opleven in felle kleuren.

Een halve cirkel huizen, vijftien herenhuizen om precies te zijn, omzoomen het plein; het groene gras mooi contrasterend met het rode en witte steen en het donkergroen van de kozijnen. Op de een of andere manier doet het Koningin Emmaplein denken aan een groot gezin, een gezin van vijftien. In de buik van de cirkel ziet men twee huizen met twee torens, hun koepeldaken glinsterend en scherp afstekend tegen het blauw van de Rotterdamse hemel. Een tweeling die elkaar nooit heeft losgelaten en alles gezamenlijk heeft beleefd en gedeeld. Dat voel je wanneer je bij binnenkomst de eerste stap zet: een gevoel van geborgenheid. Op deze plek gaat men op reis in het eigen hoofd; ieder vertrek is een eigen wereld waarbij het daglicht een grote rol speelt. Overal zijn grote ramen zodat het brein fris blijft tijdens de innerlijke reis. “Het geluk behoort aan hen die aan zichzelf genoeg hebben” is een beroemde uitspraak die van toepassing is op deze huizen en hun metgezellen.

Zoals alles in het leven is het vinden van de goede balans tussen actie en rust belangrijk. Na een ochtend in de tuin te hebben gewerkt, vlijt men zich neer bij een van de marmeren schouwen en maakt een vuurtje. Ontspannen na gedane arbeid een boek pakken of naar buiten kijken, de vogels horen fluiten door een geopende tuindeur. De bomen en de lucht weerspiegelen in de glanzende klep van de zwarte vleugel. Deze huizen zijn bestemd voor mensen die opmerkzaam zijn, mensen met oog voor detail. Nog sterker, het detail is vaak de hoofdzaak in een omgeving als deze. Alleen al de witte veranda die zich aan de achterkant over de gehele breedte strekt is een kunstwerk dat met zoveel oog en geduld is gemaakt dat hiervoor slechts één woord van toepassing is: zorgzaamheid. Waar men van houdt daar draagt men zorg voor.

De twee huizen zijn te bestijgen via trappenhuizen die omhoog krullen, enkel onderbroken door verdiepingen die worden ingeluid door zuilen en balustrades waarbij de kastanje rode trapleuning opgaat in virtuoos houtsnijwerk aan het hoofd van iedere trap. Wanneer men aan de zuidzijde naar buiten kijkt ziet men in de ochtend de zon van links komen. De bomen leggen, zo rank als luciferhoutjes, schaduwen over de tuin die begroeid is met bloemen, gras en struiken. Hier en daar staat een wit bankje, wat siervazen en een bloemkelkvormig stenen fonteintje. Naar de middag toe schuift het licht steeds meer op, om vervolgens in de avond vanaf de rechterkant de bomen en de gebouwen aan de Parklaan in goud te baden. Een laatste toegift voordat zij, de zon, gaat rusten, en morgen, inmiddels onder de tweeling uitgedraaid, weer tevoorschijn komt. Schoonoord, zoals de beroemde tuin heet, ligt op het zuiden.

In deze panden is het universum te zien en te voelen. En toch blijf je met beide benen stevig op Rotterdamse bodem staan. Op nog geen 500 meter afstand klotst de rivier de Maas gulzig tegen de kades en de Euromast torent hoog uit boven de boomkruinen van de Parklaan. Aan de voorzijde rolt het voormalig Land van Hoboken zich uit richting het centrum. De tweeling met nummers 8 en 9 zijn de kroonprinsen van het Koningin Emmaplein.

In het Scheepvaartkwartier, Rotterdams ongerept negentiende-eeuwse lustoord voor de gelukkigste zielen van de stad, liggen de verrukkingen voor het oprapen. Het Wereldmuseum, Het Park, de Veerhaven. Curiositeiten uit vreemde culturen en wonderlijk natuurschoon. Een rijke historie en etalage van de rijkdom die de handel en scheepvaart Rotterdam in de loop der eeuwen schonken. Standplaats van baronnen, industriëlen, tsáren zelfs. De wiegende masten in de historische Veerhaven, voortreffelijke restaurants en de Westerkade met zijn kinderkopjes, het klotsend Maaswater en bomenrijen zover het oog reikt, maken het Scheepvaartkwartier tot misschien wel de mooiste buurt van Nederland.

Indeling

Begane grond
Entree, royale hal met dienst trap naar het souterrain en opgang naar de beletage.

Beletage
Overloop, toilet, royale voor- en achterkamer ensuite met dubbele openslaande deuren naar de facade aan de voorgevel, een schuifpui met toegang tot een balkon met zicht over buitenplaats Rozenlust, authentieke parketvloeren, spectaculaire ornamenten plafonds, inbouwkasten en marmeren schouwen met haarden, achterkamer met inbouwkasten.

Souterrain
Hal, berging, diensttrap naar de entree hal, toilet met fontein, achterkamer met inbouwkasten, royale salon voor feesten en partijen met toegang tot de tuin.

Eerste verdieping
Overloop, zijkamer voor met pantry, voorkamer met balkon, achterkamer met schouw met haard en terras, zijkamer achter met inbouwkasten, en Amsterdams balkon.

Tweede verdieping
Overloop, toilet met fontein, keuken met apparatuur en erker, samengevoegde voor- en achterkamer (voormalig ensuite) met schouw met haard en Amsterdams balkon, zijkamer achter met Amsterdams balkon.

Derde verdieping
Overloop, toilet met fontein, badkamer met bad en wastafel, voorkamer met inbouwkasten, achterkamer met schouw en haard, zijkamer achter.

Bijzonderheden
– Bouwjaar 1890
– 525 m² eigen grond
– Rijksmonument
– Energielabel A
– Geheel gasloos
– Zonnepanelen
– Voorzien van dubbel en trippel glas
– Verwarming d.m.v. warmtepompen
– Warm water d.m.v. boilers
– Voorzien van een duurzame Finoven (houtkachel met hoog rendement)
– Meerdere parkeerplaatsen op afgesloten parkeerterrein te huur
– Een zeer royale achtertuin op het zuiden met tuinhuis en achterom aan buitenplaats Rozenlust
– Bestemming: gemengd – 1 (wonen, kantoor, praktijk)
– Functie BAG: kantoor
– Oplevering in overleg

Wij zijn de makelaar van de verkoper. Wij adviseren u uw eigen makelaar mee te nemen voor uw belangenbehartiging bij de aankoop van uw toekomstig huis.

Aan deze aanbieding kunnen geen rechten worden ontleend.

Koningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - RotterdamKoningin Emmaplein 9 - Rotterdam


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.