Dorpsweg 116 - Schellinkhout

Schellinkhout

TYPE

Monument

KAMERS

n.b.

LOCATIE

Schellinkhout
Adres: Dorpsweg 116 1697 KG SCHELLINKHOUT
Vraagprijs: Prijs op aanvraag
Bouwvorm: bestaande bouw
Ligging: Prachtig gelegen aan het Markermeer, aan de voet van de Westfriese Omringdijk
Oppervlakte: 399 m2
Oppervlakte perceel: 520 m2

BOEi zet de van oorsprong 14e eeuwse Martinuskerk te Schellinkhout te koop en nodigt potentiële kopers met een goed plan en respect voor het erfgoed uit een bod uit te brengen. Met de opbrengst kan BOEi, een maatschappelijke onderneming gericht op restauratie en herbestemming van cultureel erfgoed, nieuwe restauratieprojecten oppakken. De Martinuskerk in Schellinkhout (Gemeente Drechterland) wordt verkocht bij openbare inschrijving.

De Martinuskerk in Schellinkhout is een Nederlands Hervormde dorpskerk, prachtig gelegen aan het Markermeer, aan de voet van de Westfriese Omringdijk. Het dorpje Schellinkhout is een klein dorp dat haar landelijke karakter heeft behouden en in de zomer veel toeristen trekt. BOEi wil het monument bij inschrijving verkopen en zoekt een eigenaar die de kerk een nieuwe functie zal geven. Het streven is om tot een herbestemming te komen die recht doet aan het monument en waardoor het cultuurhistorisch karakter wordt behouden. De kerk is een prachtige lokatie voor het vestigen van bijvoorbeeld een restaurant of B&B. In het bestemmingsplan heeft de kerk de bestemming maatschappelijk maar BenW kunnen die wijzigen in de bestemming ‘horeca’.

De kerk is vernoemd naar de heilige Sint Maarten en wordt in 1365 voor het eerst genoemd in de archieven van het bisdom Utrecht. Het oudste deel van het gebouw, het gotische koor, stamt uit het begin van de 14e eeuw. De Martinuskerk was oorspronkelijk een katholieke kerk. Na de reformatie kreeg de kerk in 1573 voor het eerst een gereformeerde predikant. De kerk is tot 2014 voor diensten gebruikt en biedt op dit moment incidenteel plaats aan sociale en culturele activiteiten in het dorp, georganiseerd door de Stichting Vrienden van de Martinuskerk.

Foto’s: Corina Smith Fotografie.

Dorpsweg 116 - SchellinkhoutDorpsweg 116 - SchellinkhoutDorpsweg 116 - SchellinkhoutDorpsweg 116 - SchellinkhoutDorpsweg 116 - SchellinkhoutDorpsweg 116 - SchellinkhoutDorpsweg 116 - SchellinkhoutDorpsweg 116 - SchellinkhoutDorpsweg 116 - SchellinkhoutDorpsweg 116 - SchellinkhoutDorpsweg 116 - SchellinkhoutDorpsweg 116 - SchellinkhoutDorpsweg 116 - SchellinkhoutDorpsweg 116 - SchellinkhoutDorpsweg 116 - SchellinkhoutDorpsweg 116 - Schellinkhout


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.