Molenstraat 16 - Helvoirt

Helvoirt

TYPE

Monument

KAMERS

6

LOCATIE

Helvoirt
Adres: Molenstraat 16
Vraagprijs: 1.195.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1863
Ligging: vrij uitzicht, buiten bebouwde kom, landelijk gelegen
Oppervlakte: 248 m²

Vrijstaande Rijksmonumentale woonboerderij gelegen in het buitengebied tussen Helvoirt en Haaren. Met gevoel voor sfeer én met respect voor het behoud van de authenticiteit is deze woning gerestaureerd door de huidige eigenaren. Met recht een Buitenstate woning, omgeven door groen, op een perceel van maar liefst 2.755 m². Een eigen boomgaard en volop ruimte voor rust of voor kinderen om te spelen. Daarnaast zijn er uiteraard mogelijkheden voor het houden van kleinvee.
Helvoirt is omgeven door natuurgebieden en prachtige landschappen. Helvoirt zelf staat bekend om zijn vriendelijke gemeenschap en rijke geschiedenis. Bovendien biedt de nabijheid van steden als ‘s-Hertogenbosch en Tilburg (halte met busverbinding naar deze steden op loopafstand) een scala aan culturele en recreatieve mogelijkheden, waardoor Helvoirt de ideale combinatie van landelijke levensstijl en stedelijke gemakken biedt.

Indeling
Parterre
De hoofdentree bevindt zich op dit moment aan de zijgevel. Een riante hal biedt toegang tot de diverse ruimtes, een toilet, een walk-in-closed (voorheen doka) en de trap naar de eerste verdieping.
Volgens goed boerengebruik wordt echter vaker de achterdeur gebruikt, waar je binnenkomt in een grote hal/bijkeuken met meterkast en toilet. Een praktische en gezellige ontvangst voorzien van hardstenen spoelbak. De aansluitingen voor wasapparatuur zijn mooi achter een kastenwand opgesteld, waar nog meer extra bergruimte te vinden is.

Zowel de hal voor, als de hal/bijkeuken achter zijn voorzien van oude klinkers met vloerverwarming.
Aansluitend is er een tweede bijkeuken met vaste kast en klein keukenblokje met hardsteen aanrechtblad en wit keramische spoelbak. De stalraampjes en de betonvloer in Ossenbloedrood maken ook van deze bijkeuken een bijzonder charmant geheel. Er is genoeg ruimte voor bijvoorbeeld een extra koelkast. Erg handig is dat je vanuit deze ruimte direct onder de overkapping uitkomt.

Daarnaast is er nog een inpandige garage (voormalige stalruimte) met een kastenwand van oude deuren. De originele kozijnen en balken zijn mooi in het zicht gelaten.
Ook deze garage is voorzien van oude klinkers en de tweede bijkeuken is voorzien van een ossenbloedrode betonvloer. (geen vloerverwarming). In de tweede bijkeuken is tevens de Cv-opstelling weggewerkt.

Vanuit de hoofdentree én de achteringang is de eetkamer bereikbaar. Deze eetkamer heeft een voorraadkast en meer dan genoeg ruimte voor een flinke eettafel. De ramen hebben een roedeverdeling en glas in lood en daarnaast zorgt een dakvenster voor nog meer daglichttoetreding in deze heerlijke ruimte.

Aansluitend de keuken met een hoekopgesteld keukenblok voorzien van Belgisch hardsteen aanrechtblad en spoelbak. Uitgevoerd met koelkast, vaatwasser, oven en Smeg fornuis (5 gaspitten én grote oven) met afzuigkap en diverse keukenkastjes. Vanuit de keuken is er toegang tot de kelder.
De eetkamer en keuken zijn voorzien van rode boerenplavuizen met vloerverwarming.
De living is opgedeeld in “Den Herd” (het middengedeelte, “het hart” van de leefruimte) met hier prominent aanwezig de originele schouw met daarin de vuurhaard. Het authentieke luikje met het “lampengat” is nog aanwezig. Het geheel is voorzien van de authentieke wandtegels wat de nostalgie extra benadrukt.

Het opkamertje staat in open verbinding met de keuken en de woonkamer en vanuit hier is er een mooie zichtlijn over de living én over de landerijen. Een geweldige plek om de verbinding met het huis en de omgeving te ervaren.

Daarnaast zijn er nog twee separate kamers met inbouwkasten aanwezig. Deze zijn nu in gebruik als t.v. kamer en werkkamer. De t.v. kamer voorzien van grijze boerenplavuizen met vloerverwarming had voorheen een bedstee en hier is nu een tv- kast in verwerkt en een nisje met boekenplanken. De werkkamer is ook vanuit de hal toegankelijk, wat mooie mogelijkheden biedt voor een praktijk aan huis. De werkkamer is daarbij voorzien van een donker eiken vloer.

Op de parterre is een grote ouderslaapkamer aanwezig met houten vloerdelen. Door de diverse ramen is er mooi uitzicht over de tuin en de verbinding met het buitenleven goed voelbaar. Aansluitend een badkamer, compleet uitgevoerd met tweepersoons ligbad, dubbele wastafel en inloopdouche. Het geheel is uitgevoerd met Belgisch hardsteen vloer (antracietkleur) en tijdloze klassiek witte wandtegel. Een origineel inbouwkastje (voorzien van glas) geeft praktische en mooie bergruimte.

Eerste etage
Zeer ruime open zolder met talloze mogelijkheden voor extra slaapkamers, artistiek atelier of een hobbyzolder. Drie dakraampjes zorgen voor lichtinval. De indeling is volledig aanpasbaar naar eigen wens en behoefte.
Daarnaast een zolderruimte met een logeerkamer.

Buitenleven
De boerderij is gesitueerd op de hoek van de Molenstraat en de Gestelstraat (vroeger genoemd “De Baan”). Aan de overzijde is er een riant vrij uitzicht over landerijen en natuurgebied “Het Helvoirts Broek”. De voor- en zijtuin zijn mooi ingericht met beukenhagen, grind en gezaagde kasseien (kinderkopjes). Het echte buitenleven bevindt zich vooral achter het huis.

De tuin is in de loop der jaren met veel aandacht en zorg aangelegd. De boomgaard zorgt voor de ambiance van het boerenleven. Diverse fruitbomen (o.a. kers, appel en pruim) én grote volwassen bomen (notenbomen en kastanjebomen) maken dit geheel compleet. Er is nog volop ruimte voor een moestuin en/of het houden van kleinvee. Overlappend is er een parkachtige tuin met volwassen beplanting, wilgentakken hekjes, een gepotdekseld houthok én een bakhuis. Dit huisje is opgetrokken in oude metselsteen en is op dit moment in gebruik als berging voor tuingereedschap.
Direct onder de rieten kap is over de volle breedte van de woning een authentiek gerestaureerde overstek/overkapping aanwezig. De ideale plek om te genieten van de ondergaande zon (westligging).
Op diverse plekken in de tuin kunt u op de terrassen genieten van de zon. Er is zelfs nog mogelijkheid om een bijgebouw te realiseren. De schetsen voor een bijgebouw met zwembad zijn ter inspiratie beschikbaar.

Geschiedenis
Het betreft hier een Rijksmonumentale woning. Geregistreerd in het kadaster vanaf 1815, echter de bouwsporen verraden dat de gebinten uit eind 1600 moeten komen.
In de gehele woning is de sfeer van weleer voelbaar. De oude plafondbalken, authentieke vloeren, houten gebinten, originele deuren, architraven en vloeren ademen historie. Dit bijzondere huis wordt door de huidige eigenaren al ruim 25 jaar bewoond. Zij hebben de boerderij verbouwd naar de woonwensen van nu met liefde voor haar historie. De ambachtelijke elementen zijn behouden en daarnaast is het karakter van het huis bewaard is gebleven. De kleurstellingen, Brabants Ossenbloedrood in combinatie met matgrijze tinten zorgen voor een tijdloos geheel in combinatie met het stijlvolle interieur.
Serieuze belangstellenden nodigen wij graag uit voor een bezichtiging. De charme van deze uitzonderlijke woonboerderij zal bij een persoonlijke rondleiding goed beleefd worden.

Molenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - HelvoirtMolenstraat 16 - Helvoirt


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.