Prinsengracht 981 - Amsterdam

Amsterdam

TYPE

Monument

KAMERS

8

LOCATIE

Amsterdam
Adres: Prinsengracht 981
Vraagprijs: 2.700.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1885
Ligging: aan water, aan rustige weg, in centrum
Oppervlakte: 281 m²

Prinsengracht 981 Amsterdam

Grachtenpracht – Riant en lieflijk grachtenhuis met zes slaapkamers en een diepe tuin, op een A-locatie gelegen tussen Vijzelstraat en Amstelveld

Een grachtenpand aan de zo tot de verbeelding sprekende Amsterdamse grachten; hij staat bij velen bovenaan de verlanglijst. Met veel genoegen mogen we Prinsengracht 981 aanbieden, die eigenlijk alles belichaamt wat de grachten zo aantrekkelijk maken voor iedereen: geschiedenis, eigenzinnigheid, het buiten en het binnen, volume (met drie lagen, zes slaapkamers, twee badkamers en een woonoppervlakte van 280m² is het een kleine reus) en een prachtige tuin – een groene oase met een folly om verliefd op te worden.

Amsterdam valt te vergelijken met de opbouw van een tulpenbol; laag na laag omhult de kern en iedere laag draagt bij aan de magie die bloeit vanuit het hart. De Grachtengordel verbeeldt dit gevoel misschien nog wel het beste; de Grachtengordel is immers van ons allemaal. Hier voelt iedereen, toerist en inwoner, zich Amsterdammer. De voorgevels staan te pronken aan de straten en nodigen – voordeur voor voordeur en souterrain aan souterrain – uit tot fantaseren over hoe het zou zijn om er te wonen. Het grijpt onwillekeurig ieders gedachten en voert ons mee op een tijdreis, terug naar de eeuwen die onder onze voeten liggen.

GESCHIEDENIS
Amsterdam is een grachtenstad, niet uit esthetische overwegingen maar uit pure noodzaak. De stad – aan de oevers van de Amstel – is gebouwd op een veenbodem, die als een spons verder en verder inklinkt. Daarom moest het water een eigen wegennet krijgen, en elke uitbreiding van de stad ging gepaard met nieuwe grachten. In de 17e eeuw werd de vermaarde Grachtengordel toegevoegd; het Singel, de Heren-, Keizers- en Prinsengracht. De Prinsengracht, genoemd naar de Prins van Oranje, is met haar 3,2km de langste gracht van de stad. Omdat je aan de gracht belasting betaalde voor de breedte van de woning, varieert dit nogal eens. Sommigen maakten een economische keuze, anderen grepen dit gegeven aan om het eens breed te laten hangen. Soms bleven er plekjes over (we kunnen u er eindeloos over vertellen, maar in Een Kleine Geschiedenis van Amsterdam vertelt grootmeester Geert Mak ons over de vele levens van stad en gracht – dat boek raden we dan ook van harte aan).

Nummer 981 heeft zelf een mooie geschiedenis. Het was er één van een drieling; de buurtjes 979 en 977, stammen uit 1680, maar zoals de dingen soms gaan overleefde 981 de beproevingen van de tijd niet. Eind 19e eeuw kwam Anton Schnidermeijer, een handelaar op de effectenbeurs, in beeld en liet een eigentijds ontwerp maken door de bekende architect Theo Asseler, die faam verwierf met de kerken die hij bouwde. Maar huizen bouwen kon hij ook; we schrijven 1872, en het ontwerp was modern, eclectisch, fris, gedurfd, met een voor- en een achterhuis en een diepe tuin. De hardstenen pui toont een modern geometrisch patroon van molenstenen, voorsorterend op de Art Deco die in aantocht was. De rest van het huis is nog stevig verankerd in de traditie van die tijd, met pilaren, krullerig snijwerk in de pui, glas-in-loodramen binnen en fraai gesneden acanthusbladeren om de balusters in het trappenhuis.

EIGENZINNIG
De Grachtengordel heeft een bepaald charisma, wat vaak geïnterpreteerd wordt als elitair en wat afstandelijk; het buiten en binnen, exterieur en interieur. Juist was het de mêlee van het snelle geld en de eigengereide intelligentsia – die het zich vaak nét konden veroorloven -, die dit deel van Amsterdam zo intrigerend maakt. Vol grandeur, maar ook onconventioneel en heel eigenzinnig. Ook dit huis heeft die ambivalentie in zich; een imposante en bovenal zeer onderscheidende voorgevel, van binnen een goed geproportioneerd en zorgvuldig doordacht, prettig woonhuis.

Een huis met een flinke persoonlijkheid, gebouwd voor een blaag van een handelaar, die na enkele jaren van de beurs werd weggebonjourd, maar die wél bouwde met lef en boordevol charmante details. Zo staat er achter in de tuin een folly – een landschappelijk ‘grapje’ – in de destijds in opkomst zijnde chaletstijl; een tuinschuur met een houten façade met elegante makelaartjes, ajourranden en sierlijke roedeverdelingen. Het huis is een schoonheid, maar mét inhoud.

EEN OASE IN DE STAD
Aan de straat leeft het, doorspekt met de geluiden van de stad, maar in de tuin overheerst de rust. Dit grote huis heeft een diepe tuin, vol leven en vol groen. De voormalig bewoner – een vooraanstaand celbioloog – was dol op het leven in en om zijn tuin. Er is een vijver, waar al sinds jaar en dag een koppeltje salamanders woont en in de vlier woont de specht, die zich regelmatig laat zien.

Ook aan privacy is er in de tuin geen gebrek, want door de ruime opzet van de buurt en het vele groen, zit u hier heerlijk beschut. Beleef de natuur in de stad: in eigen tuin valt het naar hartenlust te genieten.

DE USP’ S
* Géén erfpacht: Een unicum in Amsterdam, maar het gehele perceel is vrij van erfpacht;
* Bereikbaarheid: het was even een klus, maar dan heb je ook wat: de Noord/Zuidlijn heeft een halte op de Vijzelgracht – vijf minuten lopen vanaf de voordeur. De auto kan geparkeerd worden in de straat of in een van de parkeergarages om de hoek (APCOA PARKING Prins & Keizer of MobyPark);
* Midden in het leven; met de Vijzelstraat enerzijds en het Amstelveld – met haar gezellige plantjesmarkt, jeu-de-boulesbaan, kinderspeelplaats en de frequente brocantes, aan de andere kant, is dit de perfecte plek om het leven in Amsterdam te proeven. Grootstedelijk en dorps tegelijk.
* Huis vol mogelijkheden; het huis heeft drie verdiepingen en een kelder. Door het programma is het huis zeer geschikt voor een groot (samengesteld) gezin, ook met kinderen die al wat ouder zijn en graag een eigen agenda hebben.
* In 1998 heeft funderingsherstel plaatsgevonden tezamen met de funderinge van Prinsengracht 977 979 en dit huis 981.

NAAR BINNEN
Parkeer de auto of fiets voor de ‘grachtengroene’ voordeur. Wat opvalt, is dat het huis gebouwd is aan de straat; er is dus geen bordestrap voor nodig om de voordeur te bereiken, en er is geen souterrain. Deze directe vorm van communicatie is ook in de tuin aanwezig, waar u zo het terras op stapt.

Bij binnenkomst een lange gang met marmeren tegels. Aan de rechterkant eerst een garderobekamer met een groot raam, omlijst door charmante groene luiken en uitzicht op de Prinsengracht. Vervolgens een badkamer en separate WC. Dan de fraaie monumentale trappartij met daarboven prachtige glas-in-loodramen en een deur naar de fijne binnentuin, nu gebruikt als opslag voor o.a. de fietsen.

Rechtdoor de open keuken en grote eetkamer met openslaande deuren naar de diepe achtertuin. Ook zit hier een luik dat toegang biedt naar de ruime kelder. De authentieke elementen in de eetkamer, zoals de grote schouw met witjes en de nog aanwezige goederenlift, geven de ruimte een karakteristieke ambiance. Via de zwevende wenteltrap de woonkamer op de eerste verdieping.

NAAR BOVEN
Een prachtige open woonkamer, met boekenkasten tot het plafond, een authentieke houten visgraatvloer, (werkende) openhaard met natuurstenen schouw en grote zitramen waar op een regenachtige dagen, met een kop thee in de hand, van de groene tuin kan worden genoten. De werkkamer aan de andere kant van de lange gang met pantry, originele schouw, ornamenten aan het plafond en grote ramen met uitzicht over de Prinsengracht, is de perfecte plek voor onderzoek, lezen of studeren.

Tweede verdieping
Op de tweede verdieping bevinden zich twee ruime (studenten)kamers – waarvan één met pantry keukentje – en een badkamer met ligbad, douche en wastafel.

Derde verdieping/ kapverdieping
Verder naar boven – op de derde verdieping – ook twee ruime (studenten)kamers. Beide voorzien van een keukentje en fraaie binten.

EEN NIEUW HOOFDSTUK
Huizen bouwen, daar hadden ze wel verstand van, zo’n honderd jaar terug. De huizen die de tand des tijds doorstaan, hebben dat karakter, het patina en de charme die niet nieuw kunnen worden ingebouwd; dat is de levenswijsheid van de stenen. Maar het betekent ook dat enige modernisering passend is om haar weer klaar kan maken voor de volgende 100 jaar. Het huis is altijd goed onderhouden geweest en er is een bouwkundig onderzoek uitgevoerd – deze is uiteraard op aanvraag beschikbaar.

Dit elegante herenhuis is bijzonder fraai, maar ook zij heeft zo nu en dan baat bij een make-over. Zo ook dit huis: omdat de woonwensen van nu anders zijn dan die van pakweg drie, vier, vijf decennia geleden. De fundering is in 1998 al aangepakt. Vanwege de aanleg van de Noord-Zuid lijn is de fundering van de Prinsengracht 981 en de andere panden in deze buurt hersteld. Het huis staat weliswaar wat scheef, maar door deze ingreep zal de pand niet meer verder verzakken.

KORTOM
Een charmant en eigenzinnig grachtenhuis met een fraaie tuin, op één van de meest geliefde plekken van Amsterdam; what’s not to love? Met de forse woonruimte en de goede bereikbaarheid van de Noord/Zuidlijn op steenworp afstand, is dit een ideaal huis voor uw nieuwe, Amsterdamse hoofdstuk. Benieuwd geworden? We laten het u graag zien!

Prinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - AmsterdamPrinsengracht 981 - Amsterdam


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.