Rijksstraatweg 119 - Warnsveld

Warnsveld

TYPE

Monument

KAMERS

16

LOCATIE

Warnsveld
Adres: Rijksstraatweg 119
Vraagprijs: Prijs op aanvraag
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1826
Ligging: aan bosrand, aan rustige weg, vrij uitzicht, beschutte ligging, buiten bebouwde kom, in bosrijke omgeving, landelijk gelegen
Oppervlakte: 791 m²

RIJKSSTRAATWEG 119 WARNSVELD – HUIZE BAANK – VOLUMINEUS RIJKSMONUMENTAAL LANDHUIS IN DE ACHTERHOEK

Een prachtig, beeldbepalend landhuis waar werken en wonen makkelijk kunnen worden gecombineerd

In Warnsveld is het goed wonen; op de drempel van de bruisende Hanzestad Zutphen en omgeven door bossen en natuurschoon. Warnsveld staat te boek als het fraaie villadorp bij Zutphen; van oudsher bouwden welvarende handelslieden uit Zutphen hier hun buitenhuizen. Waarom zou je het immers ver zoeken als het dichtbij al zó mooi is?

Het is een lust voor het oog, de afwisseling van landhuizen, buitenplaatsen en herenhuizen. Rijksmonument Huize Baank is één van de beeldbepalende huizen in de regio. Met haar lieflijke, witte gevels (het huis is in 2021 aan de buitenzijde geheel gerenoveerd en geheel opnieuw in de verf gezet) doet ze vrij bescheiden aan, maar dat is misleidend; dit is een bijzonder volumineus (613 m² vloeroppervlak) landhuis, met vier volwaardige verdiepingen. Ondanks de afmetingen is het een prettig huis met menselijke maten. Of het nu uw wens is om riant te wonen, of om wonen en werken te combineren; alles is hier mogelijk.

De plek heeft een lange geschiedenis en de Baank heeft al meerdere gedaanten gekend. Huize Baank is in 1826 gebouwd en de stijl is eclectisch te noemen. Men liet zich in die tijd graag inspireren door Renaissance-motieven (waarbij met putte uit de Romeinse en Griekse Oudheid) voor de Neoclassicistische gevels en aan de voorzijde kreeg dat in 1864 een neogotische bekroning door op de middenrisaliet een driehoekige kroonlijst te plaatsen met twee snoezige ‘arkeltorentjes’. De algehele vormoefening voelt aan als Art Deco en daarmee was dit front haar tijd ver vooruit. Genoeg over alle stijlen, want het resultaat is veel belangrijker; er is een huis ontstaan met een gezicht. Een verwelkomend en lieflijk geheel, waar de deuren openstaan en waar je als vanzelf graag binnen wilt kijken.

Dit deel van de Achterhoek is een steeds meer een publiekslieveling aan het worden, en dat is ook heel erg logisch; de Randstad is een uurtje rijden, alle faciliteiten zoals sportverenigingen, musea, schouwburgen, golfbanen, uitstekende scholen, winkels, et cetera, bevinden zich allemaal binnen handbereik en de natuur is indrukwekkend mooi. Geen wonder dat men zich steeds minder gebonden voelt aan de drukte van de grote steden en de rust zoekt van het mooie oosten des lands.

Kijk ook eens op de miniwebsite van dit bijzondere huis: huizebaanktekoop.nl

DE TOUR
Entree door de dubbele deuren aan de rechterzijgevel. Hier een middengang. Op de vloer prachtige leistenen plavuizen. Aan weerszijden diverse vertrekken waaronder drie ruime (kantoor)ruimtes, een keuken en het trappenhuis naar de verdiepingen en het souterrain. Links in het midden de oorspronkelijke entreehal aan de voorzijde, nu een fraaie lichte kamer van 25 m². Tegenover deze hal de rooksalon of “heerenkamer” met een fraaie oude houten parketvloer, een kloeke houtkachel en de originele – in eikenhout uitgevoerde – lambrisering. Tenslotte is er aan het einde van de middengang de grote zaal van ruim 68 m² die over de gehele breedte van huize Baank loopt.

NAAR BENEDEN
De upstairs and downstairs zijn hier nog mooi zichtbaar, want zoals dat betaamde, nam men vroeger de gehele entourage mee als men naar het buitenhuis ging. Het souterrain was dan ook de plek waar het rook naar gebakken brood en uitgebreide diners, waar de provisiekast, wijnkelder en houtopslag te vinden was. Thans zijn hier verschillende ruimten gesitueerd, maar ook treffen we hier de technische ruimte, bergruimtes, WC-blokken en douches en een riante keuken van maarliefst 50 m².

NAAR BOVEN
De eerste verdieping is qua oppervlakte gelijk aan de begane grond, en meet zo’n 198 m². Hier bevonden zich oorspronkelijk de slaapkamers, maar deze zijn afgelopen decennia als kantoorruimte in gebruik geweest. In totaal bevinden zich hier vijf royale ruimtes het trappenhuis, een pantry en uiteraard de WC’s.

DE ZOLDER
Vervolgt u de bordestrap dan komt u op de volwaardige kapverdieping. Wat een zee aan ruimte! Op deze woonlaag een drietal grote (kantoor)ruimten die voorzien zijn van raampartijen voor direct daglicht. Daarnaast zijn er ook nog een tweetal ruime bergzolders.

NAAR BUITEN
Het huis wordt omgeven door een fraaie, volwassen tuin (3.365 m²) en de ligging langs de Rijksstraatweg is fenomenaal. Aan twee zijden toegang waardoor aanrijden altijd eenvoudig is. De prachtige smeedijzeren boog aan het begin van de oprijlaan met sierlijke letters “Huize Baank” wordt opgemerkt door elke passant en geeft het huis nog meer cachet. Het is een uniek huis met een uitzonderlijk fraaie uitstraling. De oprit heeft een gedeeld recht van overpad met het koetshuis en de tuinmanswoning, voormalig behorend bij Huize Baank.

Dit koetshuis wordt momenteel verhuurd. Het koetshuis kan er eventueel apart bij gekocht worden, maar is zeker niet separaat te koop.

WONEN EN WERKEN IN EEN MONUMENT
Huize Baank is met recht een rijksmonument en de geschiedenis gaat terug tot 1826. Het hele huis ademt sfeer en het patina is onvoorstelbaar mooi. Er is een rapport van de Monumentenwacht beschikbaar. Zo zijn er geen verrassingen wat betreft onderhoud. Goed om te weten is dat er in de laatste jaren veel gerestaureerd is aan het huis, het dak en dakgoot zijn volledig nagelopen, de buitenmuren voor en achter zijn gedaan en de buitenzijde is voorzien van een nieuwe laag verf. Uiteraard is er ook nog genoeg ruimte om een eigen stempel te drukken. Een mooier canvas voor een prachtig woonhuis is bijna niet denkbaar.

Rijksmonumenten zijn plekken waarvan het Rijk -en eigenlijk wij allemaal- vindt dat ze het verdienen om bewaard te worden voor de volgende generaties. Huize Baank is zo’n plek. We horen vaak dat mensen het idee van een Rijksmonument wat intimiderend vinden; echter is er binnen de kaders van de regelgeving juist heel erg veel mogelijk. Op het gebied van wonen, comfort, verduurzaming. Het doel is om het bouwwerk een plaats in de toekomst te geven en dat hoeft modern wooncomfort geenszins in de weg te staan. De basis van dit huis is prachtig en biedt legio aan mogelijkheden om dit bijzondere huis op een verantwoorde manier aan te passen aan de eisen van nu en het hedendaags leefcomfort te waarborgen en de plek van het monument te zekeren voor de toekomst. Er is van alles mogelijk en vaak gesubsidieerd.

KORTOM
Boven de poort hangen de letters in siersmeedwerk: Huize Baank. Het grind knarst terwijl u aan komt rijden. Binnen branden de lichtjes en de kinderen karren joelend met hun driewielers door de gangen. De gasten zijn er al. In de grote kamer staat een enorme kerstboom en er klinkt geroezemoes en mensen lachen. De hond kwispelt en het vuur brandt. Van luchtkasteel naar een echte eigen buitenplaats. Een woonhuis met een verhaal en een lange geschiedenis.

En is dit nu precies wat u zocht, neem dan contact op; we laten het u graag zien. We nemen u graag mee voor een echte tour, zodat u alvast kunt fantaseren over de nieuwe invulling van dit magnifieke monument; wordt het een B&B? Of vestigt u uw bedrijf hier? Groeien uw kinderen hier op? We fantaseren graag mee.

Daarbij kennen we de weg in monumentenland en kunnen we u wellicht nog wat nieuwe perspectieven meegeven.

Rijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - WarnsveldRijksstraatweg 119 - Warnsveld


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.