Singel 15 - Sluis

Sluis

TYPE

Monument

KAMERS

7

LOCATIE

Sluis
Adres: Singel 15
Vraagprijs: 475.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1850
Ligging: aan rustige weg, vrij uitzicht, open ligging, landelijk gelegen
Oppervlakte: 93 m²

SINGEL 15 SINT ANNA TER MUIDEN

Eén en al nostalgie – Ze is allerliefst, dit monumentale huisje aan de Singel van Sint Anna ter Muiden

Nieuw in onze etalage, een werkelijk snoezig Rijksmonument in het allerkleinste stadje van Nederland, het mooie Sint Anna ter Muiden. Het is een museum op zich, vol met oude details en authentieke elementen die ons meenemen naar de vroege vorige eeuw. Buiten is er een tuin met prachtig uitzicht op de groene weilanden rondom, vol met weidebloemen want dat past zo goed in het beeld van doorlopend vakantie.

SINT ANNE TER MUIDEN EN SLUIS
Ze mag dan wel klein van stuk zijn, qua schoonheid is ze groots. In Sint Anna Ter Muiden is vrijwel niets géén monument. Dit ieniemienie stadje, compleet met kerk en raadshuis, verwierf haar stadsrechten al in 1242; 48 jaar vóór het belendende Sluis ze toebedeeld kreeg.

Al eeuwenlang is Sluis een publiekstrekker. Er is iets aan deze grensplaats wat mensen lokt, alsof het geheimen te delen heeft. Van een handelshaven en later een strategisch gelegen vestingstad, tot een snoezig stadje waar al sinds jaar en dag de winkels op zondag geopend zijn. Na de secularisatie in Frankrijk, begin 20ste eeuw, zochten drie kloosters hier hun heil. Er kwam een internaat in Sluis en in de weekends kwam de familie dan op bezoek. Door die vele aanloop, werd er in 1908 al toe besloten om de winkels ook op zondag te openen.

Het winkelbestand groeide, de horeca deed lekker mee en de dagjesmensen kwamen winter en zomer genieten van al het moois van Sluis, Brugge in zakformaat. Want, of het nu een wandeling rond de groene vestingwallen is, flaneren door de winkelstraten of een pannetje mosseltjes op één van de zonnige terrassen is, genieten gebeurt hier grondig en goed.

Dicht bij de prachtige en mondaine Belgische stranden, heeft het een aura van vrijheid en eigenzinnigheid, met een toefje glamour. Het karakter van dit gebied is te typeren als Belgisch-Bourgondisch, maar dan wel met een Hollandse handelsgeest. Sint Anna ter Muiden ligt in de luwte van het drukkere Sluis, en is zo een typisch gevalletje van ‘wel de lusten, maar niet de lasten’.

HET HUIS

Naar binnen
In het stadje vlechten de wegen met kinderkopjes zich om de huizen. Singel 15 heet ons welkom, met haar witte poorten in grijze sierhekken. Haar voorkomen is een compositie, van oudsher uitgegroeid tot een harmonieus geheel. In de tuin staat een grote vijgenboom, symbolisch voor het lieflijke Hofje van Eden dat het hier is.

Het exterieur van het huis zit prima in de verf en verkeert in goede staat. De negenruits schuiframen met de roedeverdeling zetten qua sfeer meteen de toon, want ook vanbinnen is er sfeer en charme te over. Desalniettemin kunt u – wat het interieur betreft, het heeft in totaal een woonoppervlak van 110m² – beslist uw stempel drukken. Entree in het midden, in de gang met de antieke mozaïektegels.

Links bevindt zich de eetkamer, met prachtige, ingebouwde servieskasten, waarbij het mooie spul natuurlijk achter de ramen werd gezet. Rechts de zitkamer met een bijzondere schouw en uitermate decoratieve plattebuiskachel, die werkt maar thans niet meer wordt gebruikt. De schouw is ook een knap staaltje vakmanschap in hout en steen in ionische orde.

Aan het einde van de gang, met uitzicht op de tuin en de boomgaard van de buren, de keuken. Met de gekalkte wanden en het saliegroene houtwerk, dat ook hier weer terugkomt, is het er zo cosy dat je eigenlijk meteen aan tafel wilt gaan zitten met een kopje thee en een boek.

De keuken is simpel en doeltreffend. Onder de trap is er een kelder en aan de andere kant is er een badkamer. Er is een douche, WC en wastafel. Omdat de lay-out van dit huis nog stamt uit de tijd dat badderen gebeurde met een teil in de keuken, is deze badkamer op deze plek ontstaan. Halverwege de trap bevindt zich de opkamer. Hier is thans een heerlijk slaapkamertje met hoge plafonds en een groen uitzicht op de grote tuin.

Naar boven
Op de trap is een loper geschilderd, want boven is ook nog een programma, alhoewel het RCE het huis beschrijft als zijnde ‘zonder verdieping’. Onder de kap bevinden zich hier twee ruime slaapvertrekken met wastafels. Daarbij heeft de kamer links een luik waarmee er even kan worden geverifieerd of de bezetting van de opkamer al wakker is. De nieuw geïnstalleerde CV combiketel maakt het u mogelijk naar eigen wens een badkamer op de huidige plek van de wc en overloop te plaatsen.

Naar buiten
De tuin aan de voorzijde ligt op het zuidoosten, geen wonder dat de vijg zich daar in z’n knollentuin voelt. De tuin achter is dientengevolge noordwest en dat betekent ochtendkoffie in de zon op het terras bij de keuken en diner in de tuin, in de lage stralen avondzon.

Vanuit Sint Anna ter Muiden is het tien minuten naar de stranden van Knokke-Heist; paradijs natuurlijk. Maar ook Brugge en Terneuzen (25 minuten), Gent en Middelburg (allebei nog geen uur) liggen op een prima afstand.

RIJKSMONUMENT
‘Een Rijksmonument, dan mag je toch niks?’ Dat horen we met regelmaat. Echter is het ook in het belang van de Rijksdienst dat monumenten gehandhaafd worden, en bewoning is daarvoor de beste manier. Dat er niks mag, dat is gelukkig allang niet meer zo. Tegenwoordig wordt ook het debat over zonnepanelen vurig gevoerd, omdat het besef indaalt dat iedereen gebruik moet kunnen maken van zonnekracht.

SUBSIDIES
Om bewoonde rijksmonumenten in goede staat te houden, is er een subsidie voor rijksmonumenten met een woonfunctie. De subsidieregeling woonhuis-rijksmonumenten is bedoeld voor kosten van restauratie- of onderhoudswerkzaamheden aan monumentale onderdelen van rijksmonumenten. Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie kunnen in aanmerking komen voor deze subsidie. De werkzaamheden moeten het monument in stand houden en gericht zijn op het maximaal behoud van de aanwezige monumentale waarden, in het bijzonder de historische materialen en constructies.

Voor de woonhuissubsidie is geen minimum of maximum aanvraagbedrag vastgesteld. Het subsidiepercentage is vastgesteld op 38%, maar dit kan naar beneden worden bijgesteld als er onvoldoende budget is om alle aanvragers 38% subsidie toe te kennen. Eigenaren komen in aanmerking voor subsidie voor de volgende werkzaamheden.

* Gevel
De subsidiabele werkzaamheden aan de gevel verschillen per gevel soort:
– Gemetselde gevel: (plaatselijk) herstel van voegwerk of metselwerk; schilderen van stucwerk;

* Gevelopeningen
Kozijnen, ramen en deuren vragen om regelmatig onderhoud. Subsidiabel zijn bijvoorbeeld:
– behandeling van corrosie bij stalen kozijnen;
– herstel van houtrot ramen en kozijn (zoals bijv. vervangen van een onderdorpel en het aanscherven van kozijnstijlen).

* Glas
Het in stand houden van enkele beglazing of glas-in-lood, al dan niet gebrandschilderd, zoals vervangen van een gebroken ruiten (enkel glas) en de stopverf of kitvoeg.

* Dak
De instandhouding van het dak/dakbedekking, zoals het vervangen van kapotte pannen, leien of een gescheurde loodslab of vervanging van dat deel van de dakbedekking dat technisch aan het eind van de levenscyclus is.

* Fundering en constructie
Herstel van de fundering. Onderhoud of herstel van houten draag-, gewelf-, en kap- en vakwerkconstructies zoals balken, gootconstructies, gordingen, hijsbalken, kapspanten, muurstij¬len en sporen.

* Buitenriolering, terreinverharding
Onderhoud aan tot het rijksmonument behorende bestrating, zoals paden en stoepen, en het (periodiek) aanbrengen van nieuwe keien, klinkers of andere toplaag.

* Interieur
Onderhoudswerkzaamheden aan delen van het interieur die van monumentale waarde zijn. Denk aan historische schoorstenen, trappen, schouwen, vloeren en plafonds.

* Administratief / verzekeringen
Deze kosten zijn ook subsidiabel:
– abonnementen of lidmaatschappen, bijvoorbeeld van een Provinciale Monumentenwacht;
– specifieke onderzoeken;
– controle van bliksembeveiligingsinstallaties;
– architectenkosten en begeleidingskosten

OPEN HUIS
Wij organiseren regelmatig een open huis. Vanwege een verblijf in het buitenland is de eerstvolgende mogelijkheid pas weer in het voorjaar van 2024. Eerder is helaas niet mogelijk. U bent van harte welkom het huis bezichtigen op de volgende dagen:

Zaterdag 27 April, 13:00-16:00h
Zaterdag 25 Mei, 13:00-16:00h
Zaterdag 22 Juni, 13:00-16:00h

Graag vernemen wij wanneer u komt kijken, dat kunt u doen door een mail te sturen naar info at redres punt nl. Na de bezichtiging stellen wij het op prijs om een terugkoppeling van u te ontvangen.

KORTOM
Wat een plek, dit monumentale huis lijkt zo uit een Oud-Hollands prentenboek te zijn gestapt. Of u er nu wilt wonen, gasten wilt ontvangen of gewoon wilt ontsnappen aan de dagelijkse drukte, het kan hier uitstekend. We laten u graag kennismaken met de Bourgondische hartelijkheid van west Zeeuws-Vlaanderen.

Singel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - SluisSingel 15 - Sluis


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.