Coöperatie Graanrepubliek

TYPE

Treinremise

LOCATIE

Bad Nieuweschans
Iedere zaterdag is de Oude Remise geopend van 10:00 tot 18:00 uur. Kom proeven en beleven hoe wij hier heerlijke producten maken van het Gronings Graan. Bekijk de brouwerij, distilleerderij en de bakkerij. De Graanrepubliek is geopend op aanvraag voor vergaderingen, bijeenkomsten, diners, trouwerijen en alle andere soorten evenementen die u maar wenst.

Tot 1935 werd de Oude Remise in het Oost-Groningse Bad Nieuweschans gebruikt als locomotiefloods van de Staatsspoorwegen. Nu is daar coöperatie De Graanrepubliek gevestigd. Boeren, makers en andere ondernemers werken hier samen aan de lekkerste producten, vervaardigd van lokale granen. En dat is niet onlogisch, want dit Groningse goud is van topkwaliteit. Sterker nog, de regio Oost-Groningen stond ooit bekend als ‘de graanschuur van Europa’. Maar intussen verbouwen veel Groningse boeren hun graan vooral voor diervoeding. Dat betekent veel productie voor weinig waarde, wat de grond uitput en de biodiversiteit onder druk zet. Dat kan anders, dachten de oprichters van De Graanrepubliek.

Inmiddels is De Graanrepubliek uitgegroeid tot een samenwerkingsverband van boeren die ‘natuurinclusief’ produceren (wat betekent dat ze binnen de grenzen van de landbouw opereren en daarmee de biodiversiteit bevorderen) en bedrijven in de voedselketen die granen terug willen brengen in het Oost-Groningse landschap. Door het streven naar korte, vraaggestuurde ketens vanuit de food-fabrikanten, kunnen de boeren de granen weer opnemen in meer gevarieerde teeltplannen.

In de Graanrepubliek worden ook activiteiten georganiseerd! De activiteitenagenda is hier te vinden.

Foto’s van Douwe de Boer/ Spring Studio / Ewoud Rooks

BEZOEK

Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.