Stenen Baak

TYPE

vuurtoren

LOCATIE

Oostvoorne

De Stenen Baak werd in 1630 gebouwd als vuurtoren, in opdracht van de stad Brielle en met subsidie van de Staten van Holland. Op de plek van de huidige toren bevond zich in de vijftiende eeuw al een baken voor scheepvaart. Dit baken werd waarschijnlijk in 1542 afgebroken vanwege de oorlog met Frankrijk. Na een aantal herstelwerkzaamheden werd in 1594 een houten nieuwbouw geplaatst, die in 1630 werd verwoest door brand. De huidige baak werd ontworpen door de stadstimmerman van Brielle Maarten Cornelisz Paeyse. In de lantaarn werd een groot kolenvuur gestookt en de rook werd afgevoerd door de schoorsteen bovenop de lantaarn. In de zeventiende eeuw werd de toren rondom versterkt met een fort, dat uitgroeide tot een kleinschalige kustbatterij. Het verdedigingswerk bestond omstreeks 1780 uit drie wachtlokalen, twee kruitmagazijnen en loodsen voor de berging van materiaal en munitie. De baak verloor toen haar functie als vuurtoren. Aan het begin van de negentiende eeuw werd de lantaarn uit de toren verwijderd. Pas in 1850 werd de Stenen Baak officieel als vuurtoren buiten gebruik gesteld. In 1918 werd ook de kustbatterij de Stenen Baak opgeheven als vestingwerk. De baak is in 1939, 1965 en 2003 gerestaureerd door de Rijksgebouwendienst.

De toren is sinds juli 2004 voor het publiek opengesteld en functioneert sindsdien als dependance van het Historisch Museum Den Briel.

De vierkante toren met dikke bakstenen muren toont als drie bovenop elkaar gestapelde kubussen. De toegang tot de baak wordt gevormd door een rond gewelfde doorgang, die van binnenuit kan worden afgesloten met een massieve houten deur

BEZOEK

De Stenen Baak is te bezichtigen:

zaterdag en zondag 11.00-16.00 uur.

dinsdag t/m zondag 11.00-16.00 uur.

Bij hevige regenval en/of zware wind is de toren niet toegankelijk. Voor meer inlichtingen, neem contact op met Historisch Museum Den Briel: tel. 0181-475475.

Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.