’T Huys Dever

TYPE

Kasteel

LOCATIE

Lisse

In Zuid-Holland liggen prachtige kastelen en buitenplaatsen waaronder het mooi gerestaureerde ‘t Huys Dever, te Lisse, een donjon uit de 14de eeuw! Dever is waarschijnlijk rond 1375 gebouwd door Reinier Dever of d´Ever, lid van een zeer oud geslacht van Hollandse edelen. Het gebouw is een zogenaamde woontoren of donjon, een versterkt woonhuis, zoals er vele hebben gestaan in de kuststreek. Behalve Dever zijn zij alle verdwenen.

De fundamenten liggen op meer dan 3 meter onder het grondoppervlak en rusten op een zandplaat, waardoor de muren na ruim zes eeuwen nog geen spoor van verzakking vertonen. Vóór 1580 werd een klein huis tegen de ronde voorzijde gezet, dat na 1630 werd uitgebouwd tot een statig herenhuis, groter dan het oorspronkelijke Dever zelf.

Door slechte fundering en verwaarlozing stortte een deel daarvan in 1848 in. In 1862 stortte het dak van de woontoren eveneens in en de woontoren viel ruim een eeuw lang ten prooi aan de elementen. Toen in 1973 met de restauratie werd begonnen, was alle houtwerk verdwenen, waren raam- en deuropeningen verbrokkeld en groeiden gras en vlierstruiken boven op de muur, waar de eenden nestelden. Ook de voet van de muur, juist boven de waterlijn van de vroegere gracht, was zwaar beschadigd. In 5 jaar tijd kreeg het Donjon weer de allure van weleer en in 1978 werden de deuren voor het publiek geopend. Dever is naast een romantische trouwlocatie een geweldige plek om een evenement te organiseren.

In ’t Huys Dever worden ook activiteiten georganiseerd! De activiteitenagenda is hier te vinden.

BEZOEK

Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.