Centrale Markthal - Jan van Galenstraat 4 - Amsterdam

Centrale Markthal

TYPE

Monumentaal

CAPACITEIT

3000

LOCATIE

Amsterdam
Boei

Het gebouw stamt uit 1934 en was bedoeld voor de handel in groente en fruit. Het complex is zo groot als een voetbalveld en is inmiddels aangemerkt als Rijksmonument.

De hal is het markantste gebouw van het Markthallen-complex, dat hier in de jaren 1930 verrees. Voedselproducenten en grossiers verkochten hier hun waren aan winkels, marktkooplieden en restaurants. Eerder gebeurde dat in de open lucht, op een terrein aan de Marnixstraat en aan de Prinsengracht. Later kwamen hier ook het stedelijke abattoir en de visafslag.

De producten werden per trein en over water aangevoerd. Inmiddels zijn de insteekhavens gedempt en de rails verwijderd; een oud stootblok herinnert nog aan het vervoer per spoor. Het gebied wordt ook wel aangeduid als ‘de Buik van Amsterdam’. Tegenwoordig komt alles over de weg en het handelsvolume is kleiner geworden door de opkomst van supermarktketens. De Centrale Markthal wacht op dit moment op zijn nieuwe bestemming.

Video impressie Markthal: https://www.youtube.com/watch?v=EIzv4_EZe80

Gezien de bedrijvigheid in de directe nabijheid zijn activiteiten buiten het complex beperkt mogelijk. Alle activiteiten die plaatsvinden in het gebouw dienen ter goedkeuring te worden voorgelegd aan vereniging terrein.

Centrale Markthal - Jan van Galenstraat 4 - AmsterdamCentrale Markthal - Jan van Galenstraat 4 - AmsterdamCentrale Markthal - Jan van Galenstraat 4 - AmsterdamCentrale Markthal - Jan van Galenstraat 4 - AmsterdamCentrale Markthal - Jan van Galenstraat 4 - AmsterdamCentrale Markthal - Jan van Galenstraat 4 - AmsterdamCentrale Markthal - Jan van Galenstraat 4 - AmsterdamCentrale Markthal - Jan van Galenstraat 4 - AmsterdamCentrale Markthal - Jan van Galenstraat 4 - AmsterdamCentrale Markthal - Jan van Galenstraat 4 - AmsterdamCentrale Markthal - Jan van Galenstraat 4 - AmsterdamCentrale Markthal - Jan van Galenstraat 4 - AmsterdamCentrale Markthal - Jan van Galenstraat 4 - Amsterdam


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.