IJsselcentrale Zwolle - IJsselcentraleweg 6 - Zwolle

IJsselcentrale Zwolle

TYPE

Industrieel

CAPACITEIT

500

LOCATIE

Zwolle

Ruim 60 jaar is er op het terrein van Centrale Harculo, in de volksmond bekend als de IJsselcentrale, in Zwolle energie opgewekt. Het hoofdgebouw van de centrale is inmiddels gesloopt maar de diverse resterende gebouwen vertellen het verhaal van de IJsselcentrale en daarmee deels het verhaal van elektriciteit in Nederland.

De Centrale Harculo is tussen 1951-1955 gebouwd door NV Elektriciteitsfabriek ÏJsselcentrale opgericht door gemeente Zwolle, Deventer en Zutphen om de wederopbouwwijken in de regio van stroom te voorzien.

Energiecentrale Harculo was lang de bron van energie voor Zwolle en omgeving, als opvolger van eerdere energiecentrale aan de Wetering.

De centrale is in de loop der jaren in verschillende fases meegegroeid met de groeiende behoefte aan elektriciteit. Op het terrein kwamen werkplaatsen, olie-opslagtanks, dienstwoningen, pompgebouwen, een magazijn en een fabriekskantoor.
De centrale startte als kolencentrale. In een op kolen gestookte ketel met water werd stoom gemaakt. Deze stoom dreef de stoomturbine aan die op zijn beurt een generator aandreef waarmee elektriciteit werd opgewerkt. Het stoken op kolen werd later vervangen voor stoken op olie en uiteindelijk gas.

Vanaf 2012 is de centrale overbodig en diende enkel als back-up bij noodgevallen. De centrale was inmiddels sterk verouderd en niet meer rendabel.
Het hoofdgebouw van de energiecentrale is gesloopt in 2018.

Een deel van de centrale, het dienstengebouw en koelwaterhuis zijn behouden.
In de toekomst komen er 450 tot 500 duurzame woningen op de locatie van de voormalige centrale. Ook worden 50 tot 70 woningen gebouwd in het Prof. Feldmannpark.
Daarnaast is er ruimte voor recreatie, horeca, werken, cultuur, energie en de natuur. Het is de bedoeling om de kwaliteit van het gebied te vergroten. Het moet een fijne plek worden om te wonen, om te ontspannen aan het water, om te ontmoeten.

Industriële locatie met leegstaande kantoren, een ruime kantine (zaal), trappenhuizen, een hijshal en een magazijngebouw.
Ideaal voor opnames, exposities, concerten of culturele events, actieve trainingen. Vooral in voorjaar, zomer en najaar als het weer wat beter is goed toegankelijk. Er is veel buitenruimte. Op het terrein is ook een kunstenaar actief.
(Omgevings)vergunning benodigd voor activiteiten in de centrale. Koelwaterhal in eigendom van kunstenaar Ronald Westerhuis.

IJsselcentrale Zwolle - IJsselcentraleweg 6 - ZwolleIJsselcentrale Zwolle - IJsselcentraleweg 6 - ZwolleIJsselcentrale Zwolle - IJsselcentraleweg 6 - ZwolleIJsselcentrale Zwolle - IJsselcentraleweg 6 - ZwolleIJsselcentrale Zwolle - IJsselcentraleweg 6 - ZwolleIJsselcentrale Zwolle - IJsselcentraleweg 6 - ZwolleIJsselcentrale Zwolle - IJsselcentraleweg 6 - ZwolleIJsselcentrale Zwolle - IJsselcentraleweg 6 - ZwolleIJsselcentrale Zwolle - IJsselcentraleweg 6 - ZwolleIJsselcentrale Zwolle - IJsselcentraleweg 6 - ZwolleIJsselcentrale Zwolle - IJsselcentraleweg 6 - ZwolleIJsselcentrale Zwolle - IJsselcentraleweg 6 - ZwolleIJsselcentrale Zwolle - IJsselcentraleweg 6 - ZwolleIJsselcentrale Zwolle - IJsselcentraleweg 6 - ZwolleIJsselcentrale Zwolle - IJsselcentraleweg 6 - ZwolleIJsselcentrale Zwolle - IJsselcentraleweg 6 - ZwolleIJsselcentrale Zwolle - IJsselcentraleweg 6 - Zwolle


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.