Nidum Boetiekhotel - Sint Jorisstraat 32 - Grave

Nidum Boetiekhotel

TYPE

Stedelijk

PERSONEN

14 personen

LOCATIE

Grave
Nidum Boetiekhotel

In de Noord-Brabantse vestingstad Grave staat het monumentale Arsenaal. Het rijksmonument heeft een rijke geschiedenis en sinds 2021 is het een house of inspiration, genaamd Nidum. Op deze locatie komen verschillende shops en showrooms samen op het gebied van lifestyle, design, interieur en kunst. Naast het inspiratiecentrum huisvest het rijksmonument ook restaurant Ovum en Nidum Boetiekhotel.

Het boetiekhotel bevindt zich op de bovenste verdieping van het Arsenaal. De zes suites zijn ingericht door verschillende Nederlandse interieurontwerpers en hebben daardoor elk een eigen uitstraling, maar in iedere kamer zijn de monumentale details te zien.

Het inpandige restaurant Ovum verzorgt de culinaire beleving. Sinds de opening in 2021 heeft de keuken al meerdere vermeldingen ontvangen in zowel de Lekker500 en de lijst van Gault&Millau. Daarnaast is de locatie, mede dankzij de zalen en de monumentale kapel, ook een geschikte locatie voor bruiloften, feesten, vergaderingen en zakelijke events.

Het Arsenaal

Het Arsenaal in Grave bestaat uit kazematten, een kapel en het hoofdgebouw. De geschiedenis van het complex gaat terug tot de 13e eeuw, toen het Kasteel van Grave op de plaats stond van het Arsenaal. Tijdens de belegering van 1674 werd het kasteel zwaar beschadigd en verdwenen de resten uiteindelijke onder een aarden wal, ook wel een ‘kat’ genoemd. Alleen de hoofdpoort bleef staan, die in gebruik werd genomen als kruitopslagplaats en later werd verbouwd tot kapel. In de ‘kat’ werden in 1694 vijf kazematten gebouwd. De overige bebouwing dateert uit de 16e eeuw.

Na de opheffing van de vesting in 1874 werd het complex gebruikt voor civiele doeleinden (opslag, huisvesting en berging). Na het vertrek van het militair garnizoen in 1892 kwam het leeg te staan. In 1896 werd het overgedragen aan Binnenlandse Zaken. Naar ontwerp van Rijksbouwmeester J. van Lokhorst werd in 1898 aangevangen met de verbouw tot Rijks Psychiatrische Inrichting voor vrouwen. In 1973 werd het complex eerst herbestemd tot gevangenis en daarna als rijksinrichting voor jongens. In 1998 werd het Arsenaal door Jan des Bouvrie gekocht en omgetoverd tot woon- en designwinkel. Na de sluiting in 2006 heeft het rijksmonument voornamelijk leeg gestaan. In 2019 is het Arsenaal gekocht door Aard Keijser en Lonneke van der Weyden, die het pand hebben gerenoveerd en verbouwd tot Nidum, house of inspiration.

Lees hier meer over de geschiedenis van het Arsenaal.

Nidum Boetiekhotel - Sint Jorisstraat 32 - GraveNidum Boetiekhotel - Sint Jorisstraat 32 - GraveNidum Boetiekhotel - Sint Jorisstraat 32 - GraveNidum Boetiekhotel - Sint Jorisstraat 32 - GraveNidum Boetiekhotel - Sint Jorisstraat 32 - GraveNidum Boetiekhotel - Sint Jorisstraat 32 - GraveNidum Boetiekhotel - Sint Jorisstraat 32 - GraveNidum Boetiekhotel - Sint Jorisstraat 32 - GraveNidum Boetiekhotel - Sint Jorisstraat 32 - GraveNidum Boetiekhotel - Sint Jorisstraat 32 - GraveNidum Boetiekhotel - Sint Jorisstraat 32 - Grave


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.