Achterstraat 9 K 03 - Zoelen

Zoelen

TYPE

Monument

KAMERS

4

LOCATIE

Zoelen
Adres: Achterstraat 9 K 03
Vraagprijs: 400.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1643
Ligging: aan bosrand, aan water, aan park, aan rustige weg, vrij uitzicht, beschutte ligging, open ligging, in bosrijke omgeving, landelijk gelegen
Oppervlakte: 246 m²

Kijkmoment: 15 juli van 1500 – 1600 uur. Graag aanmelden via info@redres.nl

KOETSHUIS K03 KASTEEL SOELEN TE KOOP
Op het eeuwenoude landgoed Soelen, gelegen aan de Achterstraat in Zoelen, ligt het prachtige Kasteel Soelen. Dit kasteel, omringd door een slotgracht en een uitgestrekt landschap van bos en weilanden, heeft een rijke geschiedenis die bijna 800 jaar teruggaat. In 1977 werden het kasteel en het koetshuis geschikt gemaakt voor bewoning, waardoor de historische charme gecombineerd werd met moderne leefomstandigheden. Sinds begin jaren ’90 van de vorige eeuw is Kasteel Soelen, samen met het koetshuis en het omliggende landgoed van 157 hectare, in eigendom van Staatsbosbeheer. Als gevolg van veranderend beleid heeft Staatsbosbeheer besloten om het kasteel en de appartementen in het koetshuis af te stoten. Inmiddels zijn alle appartementen in het kasteel verkocht en is alleen Koetshuis 03 nog beschikbaar; de andere woningen in het koetshuis zijn inmiddels verkocht.

LET OP: LEES DIT EERST
Het koetshuis is een renovatie- en restauratieproject. Naast de aankoop dient u rekening te houden met een initiële investering voor restauratie, verduurzaming en verbetering van naar schatting zeker € 200.000 tot € 300.000. Hier is de vraagprijs dan ook op afgestemd.

BEGANE GROND 126 M²
De indeling van het koetshuis is als volgt. Allereerst is er een gemeenschappelijke entree, gedeeld met Koetshuis K02. Via de voordeur kom je in de hal van het koetshuis zelf. Aansluitend kom je in de grote woonkamer annex eetkamer van circa 35 m². Vanuit de woonkamer heb je aan de voorzijde prachtig zicht op het gemeenschappelijke binnenterrein via een grote pui, waar oorspronkelijk ook de grote staldeuren voor de koetsen zaten. Vanaf hier is er ook toegang tot de voortuin door middel van twee openslaande deuren. Hier een kleine tuin aan de voorzijde van het koetshuis met een terras. Ideaal voor zomerse dagen.

In het middengedeelte van dit huis bevindt zich de keuken van circa 6 m². Aansluitend bevindt zich een centrale hal met de trappartij naar de enorme kapverdieping. Aan de linkerzijde van de hal is een tweede halletje met badkamer en separaat toilet. Aan de achterzijde zijn twee slaapkamers gesitueerd met zicht op de gracht aan de achterzijde die rondom het kasteel en koetshuis loopt. Links een slaapkamer annex studeerkamer van ruim 21 m² en rechts een kamer van 18 m². De wanden zijn grotendeels glad gestuukt en op de vloer op de begane grond ligt een travertinvloer die typerend is voor de jaren ’70 toen dit appartement werd gerealiseerd.

KAPVERDIEPING 119 M²
Via de bordestrap kom je op de kapverdieping. De zolder biedt een indrukwekkende en open ruimte en heeft een prachtige kapconstructie met zware houten balken en steunbalken die de ruimte doorkruisen. Met een lengte van 18 meter, een breedte van ruim 6 meter, en een enorme nokhoogte van circa zes à zeven meter, geeft deze zolder een enorm gevoel van ruimtelijkheid en grandeur. Dit is een wolf in schaapskleren; wat een ruimte! Deze verdieping biedt nog enorm veel mogelijkheden, zoals het creëren van extra slaapkamers, een groot atelier of andere creatieve invullingen. Een originele dakkapel aan de voorzijde van de zolder zorgt voor veel daglicht, evenals een klein dakraam aan de achterzijde dat – ondanks het kleinere formaat – bijdraagt aan de natuurlijke verlichting van de ruimte. De zolder biedt tal van mogelijkheden voor diverse doeleinden.

BUITEN
Het koetshuis bevindt zich tegenover het prachtige Kasteel Soelen. Het kasteel en het koetshuis liggen samen binnen de gracht. De gracht rondom Kasteel Soelen is een belangrijk onderdeel van het landgoed, niet alleen vanuit een defensief oogpunt in de middeleeuwen, maar ook als een esthetisch en landschappelijk element en vormt ook anno nu een natuurlijke scheiding tussen het kasteelcomplex en het omliggende landgoed waardoor rust en privacy gegarandeerd is.

Bij het koetshuis heeft elke woning aan de voorzijde een eigen buitenruimte. Daarnaast zijn er een aantal gemeenschappelijke plekken die door de bewoners van het kasteel gebruikt kunnen worden. Zo is er ook een rozentuin waar je in de zomermaanden heerlijk kunt zitten. Ook langs de gracht zelf zijn er twee plekken waar je op zonnige dagen buiten kunt zitten en genieten van het water. Alle woningen hebben een garagebox; voor Koetshuis K03 is dit garagebox met indexnummer 42.

GESCHIEDENIS KASTEEL SOELEN
Op het eeuwenoude landgoed Soelen, gelegen aan de Achterstraat in Zoelen, bevindt zich het historische buitenplaatscomplex Kasteel Soelen. De geschiedenis van dit kasteel gaat terug naar het jaar 1298, toen ridder Arndt van Arkel door de graaf van Gelre met het landgoed werd beleend. In 1574 brandde het huis Soelen af, maar werd in 1577 hersteld. Door de eeuwen heen heeft het kasteel verschillende eigenaren en verbouwingen gekend, waaronder een vernieuwing in de zeventiende eeuw en een modernisering in de achttiende eeuw. In de negentiende eeuw werd de gehele aanleg in landschapsstijl veranderd, waarschijnlijk onder invloed van tuinarchitect J.D. Zocher jr. In 1911 werd het huis gerestaureerd en ontdaan van zijn witte pleisterlaag. Tussen 1956 en 1961 vonden verdere herstelwerkzaamheden plaats, en tussen 1975 en 1977 werd het huis door architectenbureau W.A. Heineman te Velp geschikt gemaakt voor bewoning in appartementen.

Sinds 1992 is het landgoed van 157 hectare in eigendom van Staatsbosbeheer, die geleidelijk herstelwerkzaamheden aan lanen, zichtassen en doorkijkjes heeft uitgevoerd. Het park is opengesteld voor het publiek als fiets- en wandelgebied en is deels toegankelijk voor rolstoelen.

ZOELEN
Zoelen, ooit een zelfstandige gemeente, maakt nu deel uit van de gemeente Buren en heeft ongeveer 1.500 inwoners. Het dorp beschikt over basisvoorzieningen zoals een school, en voor een breder aanbod aan winkels en faciliteiten gaan inwoners naar het nabijgelegen Tiel. Zoelen is vooral bekend om Kasteel Soelen, waar wij dit appartement in het koetshuis te koop aanbieden.

Tiel, op slechts 5 km afstand, is een levendige provinciestad met ruim 40.000 inwoners en tal van voorzieningen, waaronder winkels, horeca en scholen. De stad ligt aan de rivier de Waal en biedt goede verbindingen via de A15 naar steden zoals ’s-Hertogenbosch, Utrecht en Nijmegen. Het NS-station in Tiel zorgt voor een uitstekende bereikbaarheid.

De Betuwe, waarin Zoelen ligt, is een prachtig gebied met mooie routes om te fietsen, wandelen en varen. De opbrengst van de te verkopen appartementen wordt door Staatsbosbeheer gebruikt om de natuur te blijven onderhouden.

BESTEMMING
Het koetshuis heeft de enkelbestemming “wonen” en daarbij behorende doeleinden, inclusief mantelzorg en/of aan huis gebonden beroep of bedrijf en/of webwinkel.

PARKEREN
Bij het koetshuis hoort een garagebox en elk appartement heeft de beschikking over een garagebox.

GEEN ERFPACHT
Tot voor kort waren de opstallen belast met erfpacht. Bij verkoop wordt het object echter verkocht zonder erfpacht. Appartement K03 staat leeg, er is geen informatie beschikbaar over de zakelijke lasten van de afgelopen jaren.

MEER INFORMATIE
Voor de verkoop van het koetshuis zijn diverse rapporten gemaakt. Omdat K3 deel uitmaakt van het geheel zijn er diverse rapporten gemaakt ten aanzien van de onderhoudstoestand, asbest en restauratie. Deze zijn separaat op te vragen via een Move-account. Mail ons voor meer informatie.

– Bouwkundige inspectie koetshuis en garages
– Meerjarenonderhoudsplanning
– Asbestrapport
– Rapport Monumentenwacht
– Inventarisatie houtaantasters
– Meerjarenonderhoudsplanning

KORTOM
Het koetshuis in Zoelen is uniek. De woning heeft een indrukwekkende inhoud van bijna 1.500 m³ en biedt een royaal vloeroppervlak van 126 m² op de begane grond en 119 m² op de zolder. Er zijn legio mogelijkheden om nog meer woonoppervlak te realiseren en een prachtige loftwoning te creëren op deze bijzondere locatie.

Het koetshuis heeft de afgelopen jaren leeggestaan en biedt een prachtige kans voor een nieuwe eigenaar die het appartement K03 in het voormalige koetshuis weer in oude luister wil herstellen. Hoewel er het nodige aan moet gebeuren om de woning aan de moderne eisen te laten voldoen, biedt dit project een unieke gelegenheid om een historische en karaktervolle woonruimte te creëren. Grijp deze kans om een stukje historie nieuw leven in te blazen en maak van Koetshuis K03 jouw droomwoning op een unieke plek!

Achterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - ZoelenAchterstraat 9 K 03 - Zoelen


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.