Herestraat 88 - Groningen

Groningen

TYPE

Monument

KAMERS

9

LOCATIE

Groningen
Adres: Herestraat 88
Vraagprijs: 1.975.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1850
Ligging: in centrum
Oppervlakte: 458 m²

Prachtig Herenhuis op een exclusieve locatie binnen de diepenring van Groningen!

Op een unieke plek binnen de grachten van Groningen, nabij het Hereplein en de Singels, staat dit karakteristieke rijksmonument dat terecht kan worden beschouwd als een verborgen parel van de historische binnenstad van Groningen. Gebouwd naar het voorbeeld van een typisch Amsterdams grachtenpand, bestaat het herenhuis uit een voorhuis uit de 18e eeuw, een binnenplaats met oude waaltjes en een 15 meter breed achterhuis uit de 16e eeuw, waarachter een ommuurde tuin met prieel en majestueuze bomen schuilgaat. Het rijke verleden van het gebouw wordt zichtbaar door het verfijnde en goed bewaarde historische interieur, met authentieke luiken en deuren, schouwen, een indrukwekkende hal met marmeren vloer en prachtige wandornamenten met voorstellingen van muziekinstrumenten uit de Renaissance.

Het huis beslaat bijna 460 vierkante meter aan gebruiksruimte en heeft door de jaren heen verschillende functies gehad. Volgens de overlevering was het in de 19e eeuw de residentie van de burgemeester. Na vervolgens bijna een eeuw lang bewoond te zijn geweest door een Groningse familie, deed het aan het einde van de 20e eeuw dienst als kantoor voor een makelaardij. Momenteel wordt het weer volledig als woonhuis gebruikt. Het biedt uitstekende mogelijkheden voor combinaties van wonen en werken, maar leent zich door ruimte, grandeur, locatie en bereikbaarheid ook bijzonder goed voor commerciële, (semi-)publieke functies.

Alle voorzieningen van Groningen liggen op loopafstand, van gezellige restaurants en cafés tot bijzondere winkels, en van historische kerken, hofjes en musea tot culturele centra zoals het Forum en de Oosterpoort. Ook de Oosterhaven, het hoofd- en busstation, diverse parkeergarages en zelfs de belangrijkste werkgevers van de stad, de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen, zijn gemakkelijk te voet bereikbaar.

Indeling:
Begane grond:
Een entree met vestibule leidt naar de markante hal van bijna 25 meter, die directe toegang geeft tot de achtertuin. In het voorhuis bevindt zich een fraaie kamer-en-suite met marmeren schouwen, hoge, rijk geornamenteerde plafonds en een bijzonder goede akoestiek die het vertrek bij uitstek geschikt maakt voor huisconcerten en lezingen.
De hal biedt twee wc’s, een trapkast en toegang tot de knusse patiotuin van 32 m2. Het achterhuis herbergt de woonkeuken met monumentale vaste kasten, een schouw met fornuis en een 16e-eeuwse spoelbak, waarbij de oorspronkelijke pomp uiteraard vervangen is door een moderne keukenkraan. Onder de keuken bevindt zich een ruime en droge kelder.

Tegenover de keuken ligt de prachtige tuinkamer met hoge, deels beschilderde raampartijen en openslaande deuren naar de zonnige tuin. Ook deze ruimte kenmerkt zich door zeer fraaie en hoge plafonds, een grote marmeren schouw met houtkachel en diverse wandkasten.

Vanuit de hal leidt een fijn beloopbare bordestrap met aan de patiozijde metershoge ramen met fraai beschilderde bovenlichten naar de eerste verdieping waar de brede overloop het voorhuis verbindt met het achterhuis.

Voorhuis, 1e verdieping:
Aan de voorzijde bevindt zich een grote werk-/studeerkamer met schouw, fraai balkenplafond, vaste kasten en uitzicht op de Herestraat en het Gedempte Zuiderdiep. Aan de achterzijde ligt een rustige slaapkamer met marmeren schouw, vaste kasten, wastafel, uitzicht op de binnenplaats en directe toegang tot de moderne badkamer met ligbad, douche, wc en wastafel. Deze badkamer is ook vanaf de overloop bereikbaar.

Voorhuis, 2e verdieping:
Via een vaste trap bereikt u de tweede verdieping van het voorhuis met twee ruime slaapkamers onder de hoge schuine pannenkap van het huis. De kamer aan de voorzijde biedt toegang tot een ruime bergzolder die zich boven de kamer aan de achterzijde bevindt. De kamer aan de achterzijde beschikt over een wastafel en een verlichte inloopkast/berging.

Achterhuis, 1e verdieping:
De lange gang die het voorhuis met het achterhuis verbindt, leidt naar een extra hal met wc en een bijkeuken met wasmachine en pantry. Aan de linkerzijde grenst een slaapkamer aan de patio, met vaste kasten en een moderne badkamer-en-suite met inloopdouche en wastafel. De ruime slaapkamer aan de rechterzijde heeft uitzicht op de tuin en geeft toegang tot het balkon.

Achterhuis, 2e verdieping:
Vanuit de bijkeuken leidt een vaste trap naar de zolderverdieping (ca. 60 m2) met technische ruimte, bergzolder en een slaap-/hobbykamer.

Tuin:
De volledig ommuurde, verborgen achtertuin (ca. 150 m2) is met zijn fraaie bomen een paradijs voor vogels, biedt maximale privacy en vormt een onverwachte oase van rust in de levendige binnenstad. Na een zomerse regenbui ruikt het er heerlijk naar bos. Op het gazon kunt u ongezien zonnebaden. Het mediterraan aandoende, zonnige terras nodigt van ’s ochtends vroeg tot diep in de avond uit tot verblijf en aan het einde van een mooie zomer kunt u vijgen en citroenen oogsten.

De tuin beschikt over een fietsenschuur en vaste tuinkasten (allen met groendak). De tuindeur komt uit op de Eerste Drift Gedempte Zuiderdiep, waar u als binnenstadsbewoner altijd ruimte hebt om de auto te parkeren. Binnen een paar tellen bent u bij de supermarkt op het Zuiderdiep en op de Grote Markt, of loopt u via de Prinsenstraat naar de Rademarkt en de Oosterpoort.

De plattegronden geven een goed beeld van de omvang van dit unieke pand. Uiteraard verzorgen wij graag een uitgebreide rondleiding, zodat u de ruimte, plek en grandeur zelf kunt ervaren.

Herestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - GroningenHerestraat 88 - Groningen


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.