Nationaal Monumenten Portaal:
voor iedereen die een monument
wil beleven, kopen of huren.
Slider

Duurzaamheid

De vraag naar duurzame oplossingen is bij restauratie en herbestemming van monumenten steeds prominenter aanwezig. In een monument zijn niet alle standaard duurzaamheidsmaatregelen mogelijk maar als er rekening gehouden wordt met de monumentale waarde kan er nog steeds veel.

U kunt op veel eenvoudige manieren snel energie besparen, door bijvoorbeeld energiezuinige verlichting te gebruiken, de CV goed in te regelen en tochtstrips te gebruiken. Ook goed onderhoud helpt energie te besparen. Een overzicht van meer eenvoudige en snelle maatregelen staat hier.

Wilt u aan de slag met zonne-energie of andere alternatieve energiesystemen of wilt u isoleren? Ook hier zijn voldoende mogelijkheden voor monumenten beschikbaar. Ventileren en isoleren kan het binnenklimaat in een historisch gebouw drastisch veranderen, met mogelijke vochtproblemen en een ongezond binnenmilieu als gevolg, het is daarom belangrijk om dit van te voren goed uit te (laten) zoeken. Meer informatie over de diverse maatregelen staat hier.

Er zijn diverse financiële mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid en energie besparen, zoals een lening of financiering van een op monumentengebied deskundige bank. 

Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).